Το «παρών» στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ το πρωί της Δευτέρας έδωσε η βασιλική οικογένεια της Δανίας. Όμως, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα παρευρίσκετο η πριγκίπισσα Μαίρη, τελικά δεν την είδαμε ποτέ.
Τι ακριβώς συνέβη; Το παλάτι της Δανίας είχε επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα την παρουσία τριών μελών της βασιλικής οικογένειας της χώρας στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το παλάτι σημείωνε: «Η Αυτής Μεγαλειότητα η βασίλισσα (Μάργκρεθ) και το ζεύγος του πρίγκιπα διαδόχου θα είναι παρόντες στην κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ».
Φαίνεται όμως πως η πρόσκληση ήταν μόνο για τη βασίλισσα Μάργκρεθ και τον γιο της και όχι για τη νύφη της, δεδομένου πως οι επίσημες προσκλήσεις που εστάλησαν στους αρχηγούς κρατών τους επέτρεπαν να φέρουν έναν μόνο συνοδό στην κηδεία.
Έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας
Μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε «βαθιά συγγνώμη» από τη βασιλική οικογένεια, εξηγώντας πως το «λυπηρό λάθος» έγινε λόγω του ότι το υπουργείο έπρεπε να στείλει πολλές προσκλήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί πήγε ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και όχι η πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας;
Ωστόσο, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Ισπανία και η Ολλανδία είχαν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερους από δύο βασιλικούς προσκεκλημένους η καθεμία, αλλά και αυτή η απορία λύθηκε δεδομένου ότι οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν σε πρώην μονάρχες από τις δύο αυτές χώρες.
Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας συνοδεύονταν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ από τη μητέρα του, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Στην άλλη περίπτωση, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του, Λετίθια, παρέστησαν επίσης στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ παρόντες ήταν και ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του, Σοφία.
Ο βασιλικός οίκος της Δανίας εξέδωσε δήλωση στο δανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο BT το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας: «Υπήρξε ένα λυπηρό λάθος στην πρόσκληση από το πρωτόκολλο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι, μόνον η βασίλισσα και ο διάδοχος του θρόνου θα συμμετάσχουν από την πλευρά της Δανίας στην κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα».
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε: «Το FCDO διαβίβασε τη βαθιά του συγγνώμη στο βασιλικό οίκο της Δανίας μέσω της πρεσβείας της Δανίας».
«Αναστατωμένο» το παλάτι της Δανίας
Σύμφωνα πάντως, με τον βασιλικό ανταποκριτή της BT, Τζέικομπ Χέινελ Γένσεν, ο βασιλικός οίκος της Δανίας θα πρέπει να είχε «αναστατωθεί» από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής.
«Είναι πραγματικά αδέξιο και ατυχές… Αυτό σήμαινε ότι ο βασιλικός οίκος θα έπρεπε να βγει και να πει πως έγινε λάθος και κάτι τέτοιο είναι ενοχλητικό. Από την άλλη, ο βασιλικός οίκος θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι επρόκειτο για λάθος όταν τα βρετανικά μέσα έγραφαν πως υπήρχαν μόνο δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα. Θα έπρεπε να υπάρχουν ιδιαίτερα στενοί δεσμοί μεταξύ της Δανίας και του βασιλικού οίκου της Βρετανίας, εάν παίρναμε τελικά τρεις προσκλήσεις».
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η βασίλισσα Μάργκρεθ -η μοναδική πλέον βασίλισσα στον κόσμο- είναι συγγενής με την Ελισάβετ, ενώ και οι δύο είναι δισέγγονες της βασίλισσας Βικτόριας, με τη Μάργκρεθ να λέει συχνά πως η Βρετανίδα μονάρχης ήταν σαν μεγάλη αδελφή της.
Τον περασμένο Μάιο, η Μάργκρεθ είχε δηλώσει στο βρετανικό δελτίο ειδήσεων του ITV πως η Ελισάβετ, 14 χρόνια μεγαλύτερή της, αποτελούσε «τεράστια έμπνευση» γι’ αυτήν ως η μόνη άλλη εν ζωή βασίλισσα.
«Η Ελισάβετ ήταν 26 ετών όταν έγινε βασίλισσα. Όταν μεγάλωνα, ήλπιζα πως δεν θα ήμουν τόσο νέα όταν θα πέθαινε ο πατέρας μου. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι αφιέρωνε τη ζωή της. Κατάλαβα τι σήμαινε αυτό. Ήταν κάτι στο οποίο θα αφοσιωνόταν για μια ζωή. Αυτό είναι το νόημα της ζωής μου. Και ξέρω πως κι εκείνη έτσι το βλέπει».