Δίδυμες ηλικίας 104 ετών, που πιστεύεται ότι είναι οι γηραιότερες στη Βρετανία, αποκάλυψαν το μυστικό τους για να «μείνουν για πάντα νέες» και να έχουν μακροζωία.
Η Έλμα Χάρις και η Θέλμα Μπάρατ, που γεννήθηκαν με διαφορά μισής ώρας στο Στόκπορτ τον Αύγουστο του 1919 και έχουν δει τη στέψη τριών μοναρχών, ζουν τώρα μαζί σε ένα οίκο ευγηρίας στο Λανκασάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μιλώντας στο BBC News, οι δύο αδερφές μοιράστηκαν το μυστικό τους για μακροζωία, λέγοντας ότι το κλειδί είναι η θετική προοπτική, το καλό φαγητό και ένα «τολμηρό» μπράντι και λεμονάδα κάθε βράδυ.
Οι δίδυμες, που γίνονται 105 τον Αύγουστο είπαν ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο.
«Αν νιώθεις νέος, παραμένεις νέος», είπε η Έλμα. Η δίδυμη πρόσθεσε: «Κοιταζόμαστε και λέμε: "Ποιος θα πίστευε ότι θα ζούσαμε σε αυτήν την ηλικία;". Η Θέλμα παραδέχτηκε: «Δεν το κάναμε, αλλά είμαστε ακόμα εδώ».
Η ζωή των διδύμων από τη Βρετανία
Στην ηλικία των 14, οι δύο αδερφές άρχισαν να εργάζονται ως συσκευαστές πακέτων και ετικετών στο Smiths Crisps αφού ρώτησαν αν υπήρχαν δουλειές στο δρόμο για το σπίτι από το σχολείο.
Ήταν 19 όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Θέλμα συνέχισε να εργάζεται στη εταιρία σνακ, αλλά η Έλμα κλήθηκε να εργαστεί στο κοντινό εργοστάσιο της Fairey Aviation που κατασκεύαζε ανταλλακτικά για τη RAF.
Η Θέλμα είπε: «Είχαμε τις βόμβες τη νύχτα να πέφτουν πάνω μας». Η Έλμα πρόσθεσε: «Αν και οι αεροπορικές επιδρομές γίνονταν τη νύχτα, έπρεπε να πάμε στη δουλειά την επόμενη μέρα. Όταν τελείωσε γιορτάσαμε, είχε πολύ χορό».
Σταμάτησαν τη δουλειά όταν παντρεύτηκαν στα 21, με διαφορά μόλις τριών μηνών. Η Έλμα παντρεύτηκε τον Μπιλ Χιούιτ, ξυλουργό και η Θέλμα παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Μπάρατ, έναν καπελά.
«Δούλευε για το εμπόριο καπέλων και αν τον έπιαναν χωρίς το καπέλο του, του έβαζαν πρόστιμο μισής κορόνας», είπε για τον σύζυγό της.
Ο πρώτος σύζυγος της Έλμα, ο Μπιλ, πέθανε αμέσως μετά τον πόλεμο, ενώ ο σύζυγος της Θέλμα, Τζο, πιάστηκε στην Ιταλία και έγινε αιχμάλωτος πολέμου.
Οι αδερφές είπαν ότι απολάμβαναν πάντα μια καλή βραδινή έξοδο και συχνά πήγαιναν σε νυχτερινά κέντρα για να χορέψουν ενώ αναζητούσαν στην πόλη νέα φορέματα για να φορέσουν.
Εξομολογήθηκαν ότι δεν τα πήγαιναν πάντα καλά όπως τώρα, λέγοντας ότι ήταν κοντά στο να «βγάλουν τα μάτια η μία της άλλης μερικές φορές» στα νεανικά τους χρόνια.
Ο 12ος γηραιότερος άνδρας στη Βρετανία έκλεισε τα 107 και αποκάλυψε το πρωινό που τον κρατά σε καθημερινή βάση.
Σχολιάζοντας τι τον βοήθησε να ζήσει μια τόσο μακριά ζωή, είπε: «Τρώω ψιλοκομμένο σιτάρι με πλήρες γάλα και άφθονη ζάχαρη για όσο θυμάται».
Ο Λέοναρντ Χάους, γεννημένος το 1916, υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δει πέντε διαφορετικούς μονάρχες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχει λάβει τέσσερις κάρτες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μία στα 100α, μία στα 105α γενέθλιά του και από μία για κάθε χρόνο μετά.