Γιατρός απαντά στην πιο συχνή απορία: Πώς ξέρει το παυσίπονο ποιο σημείο του σώματος πονάει [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιατρός απαντά στην πιο συχνή απορία: Πώς ξέρει το παυσίπονο ποιο σημείο του σώματος πονάει [βίντεο]

γυναίκα κρατάει χάπι και ποτήρι με νερό
Γυναίκα κρατάει χάπι και ποτήρι με νερό / Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς δρουν τα διάφορα παυσίπονα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε;

Ο δημοφιλής Αυστραλός επιστήμονας δρ Καρλ Κρουζελνίκι αποκάλυψε πως στην ουσία φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη «στοχεύουν» τον πόνο στο σώμα σας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τα παυσίπονα έχουν ως έργο τους να σταματήσουν την παραγωγή προσταγλανδινών, που προκαλούν σωματικό πόνο στο σημείο ενός τραυματισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα βίντεο λοιπόν που μοιράστηκε στο TikTok, ο δρ Καρλ, ο οποίος έχει πτυχία στην Ιατρική και στη Βιοϊατρική Μηχανική, θέλησε να «διαλύσει» την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως τα παυσίπονα στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

«Πώς ξέρουν τα παυσίπονα πού πονάμε;» -Η απάντηση του ειδικού

«Όταν η κόρη μου ήταν μικρή, με ρώτησε: "Πώς ξέρουν τα παυσίπονα πού πονάμε ώστε να μπορούν να πάνε κατευθείαν εκεί και να διορθώσουν το πρόβλημα;"» είπε ο γιατρός, προσθέτοντας: «Σε γενικές γραμμές, η απάντηση είναι πως τα παυσίπονα δεν γνωρίζουν».

Ακολούθως εξήγησε πως μετά από έναν τραυματισμό το σώμα παράγει «μικροσκοπικές χημικές ουσίες», γνωστές ως προσταγλανδίνες, που μπορούν να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή, να ανοίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθήσουν στην επούλωση της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Nurofen, για παράδειγμα, ως παυσίπονο μπλοκάρει ορισμένα ένζυμα και μονοπάτια που εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών - λιγότερες προσταγλανδίνες, λιγότερος πόνος» εξήγησε ο γιατρός.

Ακολούθως, ανέφερε πως αν κάποιος πονάει στο πόδι και πάρει Nurofen, το χάπι δεν θα ήξερε με «μαγικό τρόπο» να ταξιδέψει μόνο του στο πόδι. «Αντίθετα, το φάρμακο ταξιδεύει σε όλο το σώμα σας για να μπλοκάρει τις οδούς των προσταγλανδινών παντού και κατά τη διαδικασία αυτή σταματά τον πόνο στο πόδι σας» είπε. «Επειδή λοιπόν το φάρμακο έχει ταξιδέψει σε όλο το σώμα σας, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες» πρόσθεσε.

Τι μπορεί να συμβεί εάν παίρνουμε πολλά παυσίπονα

Ο δρ Καρλ προειδοποίησε ότι η λήψη παυσίπονων θα σταματήσει επίσης την παραγωγή προσταγλανδινών στο στομάχι και η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε έλκος.

Το βίντεο του γιατρού συνοδεύεται από πολλά σχόλια, με πολλούς όμως να θέτουν περαιτέρω ερωτήματα. «Δηλαδή τότε δεν θα είχε σημασία εάν πονούσατε σε δύο ή τρία σημεία; Θα ήταν εξίσου αποτελεσματικό;» αναρωτήθηκε κάποιος. «Υποθέτω πως ναι - αν όλα τα επώδυνα σημεία του σώματός σας είχαν το ίδιο επίπεδο πόνου» απάντησε ο γιατρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος ρώτησε αν τα ανακουφιστικά τζελ και οι εντριβές κατά του πόνου, όπως το Voltaren, που εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, επιδρούν στο στοχευμένο σημείο, στο οποίο ο γιατρός απάντησε: «Οι τοπικές θεραπείες μπορούν μερικές φορές να λειτουργήσουν τοπικά - ανάλογα». 

«Για κάτσε, γιατί ο αποκλεισμός της προσταγλανδίνης στο στομάχι σας προκαλεί έλκος...;» ρώτησε ένας τρίτος. «Οι προσταγλανδίνες έχουν πολλές διαφορετικές δράσεις, η καθεμία από τις οποίες μειώνει το στρώμα βλέννας που εμποδίζει τα οξέα του στομάχου σας να διαλύσουν το τοίχωμα του στομάχου σας», απάντησε ο Αυστραλός γιατρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γιατρός Φάρμακο παυσίπονο πόνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ