Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάθε φορά που τρώτε ανανά, νιώθετε σαν να μυρμηγκιάζει το στόμα σας; Ένας επιστήμονας αποκάλυψε την αλήθεια, η οποία μπορεί να σας εκπλήξει.
Ο ανώνυμος ειδικός, ο οποίος διαχειρίζεται το λογαριασμό SF Microscopy στο TikTok και παρουσιάζει πώς δείχνουν φρούτα και λαχανικά στο μικροσκόπιο, ανέβασε ένα βίντεο στο λογαριασμό του για να δείξει τι συμβαίνει με τον ανανά.
Τι δείχνει η ανάλυση του ανανά στο μικροσκόπιο
Στο βίντεο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πάνω από 35,8 εκατομμύρια προβολές, ο επιστήμονας συλλέγει μικρά δείγματα ανανά και τα τοποθετεί σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα μικροσκοπίου για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά.
Όπως μπορεί να δει κανείς από την ανάλυση στο μικροσκόπιο, στο φρούτο υπάρχουν δεκάδες μικρές αιχμές.
«Γιατί το στόμα μας μυρμηγκιάζει μετά την κατανάλωση ανανά; Είναι επειδή μας καρφώνουν χιλιάδες μικροσκοπικές βελόνες που ονομάζονται ραφίδες. Αυτοί οι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου τρυπούν τις κυτταρικές μεμβράνες σας προκαλώντας ερεθισμό. Αλλά δε θα με σταματήσετε από το να τρώω αυτό το νόστιμο φρούτο!».
Στη λεζάντα που συνόδευε το βίντεο ανέλυσε περαιτέρω λέγοντας: «Ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα είναι ο ανανάς, αλλά κάθε φορά που τον τρώω, το στόμα μου μυρμηγκιάζει. Διάβασα ότι το φρούτο περιέχει ραφίδες. Τα ακτινίδια, τα σταφύλια και οι γλυκοπατάτες επίσης έχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των κρυστάλλων. Αυτές οι βελόνες χρησιμεύουν ως αμυντική λειτουργία ενάντια στα φυτοφάγα έντομα για να τα αποτρέψουν από το να φάνε τους καρπούς του φυτού και να προστατεύσουν τους σπόρους. Οι βελόνες συνεργάζονται με άλλες χημικές ουσίες, όπως η βρωμελίνη στον ανανά, για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα. Η βρωμελίνη είναι ένα είδος ενζύμου που διαλύει τον προστατευτικό βλεννογόνο που καλύπτει τη γλώσσα και τον ουρανίσκο του στόματός σας.Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση που προκαλούν οι ραφίδες - καθώς και τα φυσικά οξέα του φρούτου - έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο».
Σε σοκ οι οπαδοί του: «Δε θα ξαναφάω ανανά»
Οι αποκαλύψεις αυτές άφησαν άναυδους τους 76.000 οπαδούς του με πολλούς να ορκίζονται να μην ξαναφάνε ανανά.
«Οπότε ουσιαστικά ενώ τρώω τον ανανά μου, ο ανανάς τρώει εμένα» έγραψε ένας χρήστης και ένας άλλος πρόσθεσε: «Δε θα ξαναφάω ανανά, αδερφέ». «Κι όλο αυτό τον καιρό νόμιζα ότι συνέβαινε αυτό επειδή ήμουν ελαφρώς αλλεργικός» υπογράμμισε ένας ακόμη.