Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και όλοι μας θα πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω. Γιατί όμως κάποιοι έχουν πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση.
Οι ιατρικοί ερευνητές και οι λάτρεις του κρασιού προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί σε ορισμένους έναν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού.
Οι θεωρίες που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα
Οι θεωρίες είναι άφθονες: Κάποιοι κατηγορούν τα σουλφίδια που υπάρχουν φυσικά στα κρασιά και προστίθενται από ορισμένους οινοποιούς ως συντηρητικό.
Αλλά, τα σουλφίδια είναι επίσης παρόντα σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, ειδικά τα αποξηραμένα, και η σάλτσα σόγιας, καθώς και στα λευκά κρασιά - αλλά αυτά δεν συνδέονται με πονοκεφάλους.
Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν τις ισταμίνες ως τον ένοχο, αλλά αυτή η θεωρία δεν φαίνεται να ευσταθεί. Μια μελέτη από το Journal of Allergy and Clinical Immunology διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας του κρασιού σε ισταμίνες και της δυσανεξίας στο κρασί».
Είναι η κερκετίνη υπεύθυνη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει
Όμως, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις προτείνει πως η πραγματική αιτία των πονοκεφάλων από κόκκινο κρασί είναι μια φλαβανόλη γνωστή ως κερκετίνη.
Η κερκετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία - πωλείται ακόμη και ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, η κερκετίνη μετατρέπεται σε μια τοξική ένωση γνωστή ως ακεταλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους πονοκεφάλους.
«Όταν η κερκετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή» δήλωσε ο χημικός οίνου δρ Άντριου Γουοτερχάουζ, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αμπελουργίας και Οικολογίας του UC Davis, σε δελτίο Τύπου. «Σε αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».
Μπλοκάροντας λοιπόν τη διάσπαση του αλκοόλ, η τοξίνη ακεταλδεΰδη μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα στο σώμα, προκαλώντας πονοκέφαλο μέσα σε λίγες ώρες. «Η ακεταλδεΰδη είναι μια γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Απραμίτα Ντέβι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UC Davis. «Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορούν να προκαλέσουν έξαψη του
Μια άλλη ένδειξη προέρχεται από το φάρμακο δισουλφιράμη, το οποίο συνταγογραφείται στους αλκοολικούς για να τους αποτρέψει από το να πίνουν. Το φάρμακο προκαλεί επίσης συσσώρευση ακεταλδεΰδης στο σώμα, προκαλώντας πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.
«Όταν οι ευαίσθητοι στην κατανάλωση αλκοόλ άνθρωποι πίνουν κρασί με έστω και μικρές ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδίως αν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη πρωτοπαθή πάθηση πονοκεφάλου» δήλωσε ο συν-συγγραφέας Μόρις Λεβίν, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο προς την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε ανθρώπους που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε, μείνετε συντονισμένοι» πρόσθεσε.
Τα επίπεδα κερκετίνης μπορεί να διαφέρουν πολύ από το ένα κόκκινο κρασί στο άλλο, σημείωσε ο Γουοτερχάουζ. «Η κερκετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο φως του ήλιου. Εάν καλλιεργείτε σταφύλια με τα σταφύλια εκτεθειμένα ... έχετε πολύ υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα».
Πώς να αποφύγετε τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί
Οι ειδικοί έχουν σημειώσει μερικές συμβουλές για την αποφυγή πονοκεφάλου από κόκκινο κρασί. Η κυριότερη από αυτές: Δοκιμάστε να στραφείτε σε λευκά κρασιά, σαμπάνια ή άλλα λευκά αφρώδη κρασιά.
Η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, οπότε δοκιμάστε να φάτε και λίγο φαγητό πριν ανοίξετε το μπουκάλι.
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, οπότε δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν πιείτε κρασί και πιείτε άλλο ένα ποτήρι νερό μεταξύ των ποτηριών κρασιού για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Οι γιατροί προτείνουν μερικές φορές να δοκιμάσετε ένα παυσίπονο όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη ή να πάρετε ένα αντιισταμινικό, πριν πιείτε κρασί. Αλλά ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, οπότε αποφύγετέ τα εάν οδηγείτε - ή αν απλώς θέλετε να μείνετε ξύπνιοι για το επιδόρπιο.