Μπορεί να καταναλώσει κάποιος μία μπανάνα που είναι ακόμα λίγο πράσινη ή πρέπει να περιμένει να ωριμάσει πρώτα; Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας, η απάντηση είναι θετική, γιατί υπάρχουν διατροφικά οφέλη.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Σούζι Μπάρελ, που μίλησε στην Daily Mail, οι πράσινες μπανάνες έχουν άμυλο υψηλής αντοχής, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου.
«Οι πράσινες μπανάνες ειδικότερα προσφέρουν μια σημαντική δόση του ισχυρού προβιοτικού, ανθεκτικού αμύλου, που συνδέεται με μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία» δήλωσε η διαιτολόγος.
Τα θρεπτικά στοιχεία που παίρνουμε από την κατανάλωση πράσινης μπανάνας
«Έπειτα, έχουμε το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι ένας τύπος φυτικών ινών που παραμένει άπεπτος μέχρι να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου βοηθά στην παραγωγή καλών βακτηρίων, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Το άμυλο αντίστασης βρίσκεται μόνο σε λίγα συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως η μαγειρεμένη πατάτα και οι πράσινες μπανάνες» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Healthline, οι άγουρες μπανάνες περιέχουν κυρίως ανθεκτικό άμυλο, το οποίο διασπάται καθώς γίνονται πιο κίτρινες και καφέ. Καθώς ωριμάζουν, το άμυλο μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα, σε σημείο που οι κίτρινες μπανάνες να περιέχουν μόνο 1% άμυλο.
Οι πράσινες μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή πηκτίνης, μιας διαιτητικής ίνας που βοηθά τα φρούτα να διατηρήσουν τη δομική τους μορφή.
Το ανθεκτικό άμυλο και η πηκτίνη μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ έχουν συνδεθεί με αυξημένο αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό.
Μην πετάτε ούτε τις φλούδες -Να τις χρησιμοποιείται σε smoothies και ψητά
Η διατολόγος, η οποία είναι συν-διοργανώτρια του podcast The Nutrition Couch, είπε να κρατάτε τις φλούδες της μπανάνας και να τις προσθέτετε σε smoothies, ψητά και κάρι, για να ενισχύσετε σημαντικά τη θρεπτική αξία του φρούτου.
Συγκεκριμένα, «θα αυξήσετε τη συνολική περιεκτικότητά σας σε φυτικές ίνες κατά τουλάχιστον 10%, καθώς πολλές φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα της μπανάνας», είπε. «Θα λάβετε σχεδόν 20% περισσότερη βιταμίνη Β6 και σχεδόν 20% περισσότερη βιταμίνη C και θα ενισχύσετε τόσο την πρόσληψη καλίου όσο και μαγνησίου».
Πρότεινε, μάλιστα, να μαγειρέψετε τη φλούδα για να μαλακώσει, να γίνει βρώσιμη και να αυξηθεί η θρεπτική της αξία.
«Αν μαγειρέψετε τη φλούδα για να μαλακώσει, θα βοηθήσετε να διασπαστούν κάποια από τα κυτταρικά τοιχώματα μέσα στη φλούδα, βοηθώντας να απορροφηθούν εύκολα τα θρεπτικά συστατικά», εξήγησε η Σούζι Μπάρελ.
«Στη συνέχεια, η ανάμειξη της φλούδας σε συνταγές ή smoothies είναι ο πιο πρακτικός τρόπος χρήσης τους. Εδώ θα αυξήσετε τον όγκο και το θρεπτικό περιεχόμενο των συνταγών με ελάχιστη αλλαγή στη γεύση και την υφή του φαγητού».
Η διαιτολόγος συνέστησε επίσης να φτιάχνετε smoothies με ολόκληρες μπανάνες χωρίς φλούδα, αφαιρώντας κάθε άκρη τους και κόβοντάς τες σε μικρά κομμάτια.
«Για συνταγές όπως τα muffins ή το ψωμί με μπανάνες, το μαγείρεμα της φλούδας πρώτα, πριν την ανακατέψετε στη συνταγή, είναι ένας εύκολος τρόπος για να τις ενσωματώσετε», συμβούλευσε.