Γιάννης Σπανός: Το πρόβλημα υγείας που είχε αντιμετωπίσει με τα χέρια του - iefimerida.gr

Γιάννης Σπανός: Το πρόβλημα υγείας που είχε αντιμετωπίσει με τα χέρια του

Ο Γιάννης Σπανός παίζει πιάνο
Ο Γιάννης Σπανός / Φωτογραφία: NDP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Γιάννης Σπανός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών προκαλώντας θλίψη στους δικούς του ανθρώπους και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού, που μας έχει χαρίσει αμέτρητα όμορφα τραγούδια, έκανε γνωστή η τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, ο Γιάννης Σπανός, είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας που είχε αντιμετωπίσει και παραλίγο να του στοιχίσει την καριέρα του. Συγκινητικά, εν τω μεταξύ, είναι τα πρώτα μηνύματα ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, που αποχαιρετούν τον Γιάννη Σπανό, όπως αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα υγείας του Γιάννη Σπανού

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σπανός, είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στους μυς και στα νεύρα των χεριών του. Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη.

Πότε καθίσατε πρώτη φορά στο πιάνο;

Γιάννης Σπανός: «Τέλη Δημοτικού, αρχές Γυμνασίου. Έπαιζε η αδερφή μου και έτσι «ξύπνησε» το αυτί μου. Μετά έπαιζα τα πάντα «με το αυτί». Πήγα στο ωδείο, αλλά δεν είχα την απαραίτητη υπομονή. Δεν έκανα τις ασκήσεις που χρειάζονταν, «πήδαγα» τάξεις.»

Αντιμετωπίσατε και ένα θέμα με τα χέρια σας.


Γιάννης Σπανός: «Λόγω ανωριμότητας! Κανονικά, έπρεπε να προχωράω αργά, να δυναμώνω, να έχω υπομονή μέχρι να φτάσω να παίζω δύσκολα πράγματα. Ένα μεσημέρι, ενώ ήμουν στη μέση τάξη του ωδείου, προσπαθούσα να παίξω κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι από παρτιτούρα. Ήμουν πολύ ατίθασος, αλλά δεν το μετανιώνω κιόλας. Θα ήθελα, βέβαια, να συνεχίσω, να γίνω πιανίστας κλασικός.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλού σας πήγε, όμως!


Γιάννης Σπανός: «Ο πατέρας μου, ως οδοντίατρος, περίμενε κάτι από μένα. Όμως, ήθελα να του αποδείξω, προτού ακόμη τελειώσω το Γυμνάσιο, ότι μπορούσα να βγάλω λεφτά από το πιάνο. Βρήκα μια θέση, έπαιζα με τις ώρες στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη -ακόμη τη θυμάμαι αυτή την κυρία- για να χορεύουν οι μέλλουσες μπαλαρίνες. Αυτό ήταν «αντιπιανιστικό»! Τα χέρια μου ήταν ανώριμα και εμφανίστηκε πρόβλημα στους μυς και στα νεύρα. Ο γιατρός είπε πως, αν δεν σταματούσα, θα πάθαινα αγκύλωση. Είναι κάποια λάθη που έχω κάνει και τα μετανιώνω τώρα, αλλά να σου πω κάτι, έγινε!».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός, ήταν ο μουσικός που πρώτος έφερε το Νέο Κύμα στην ελληνική μουσική τη δεκαετία του '60.

Ο Γιάννης Σπανός Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας. Μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Συνθέτης και στιχουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες ο Γιάννης Σπανός έχει στο ενεργητικό του σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες: τις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

Ο Σπανός ξεκίνησε την καριέρα του με συνεργασίες διάσημων Γάλλων μουσικών και ηθοποιών. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι αγαπημένοι ερμηνευτέ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ