Πριν από 67 χρόνια, η Γκρέις Κέλι, η αγαπημένη του Χόλιγουντ, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, σε μια εντυπωσιακή τελετή.
Παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχουν γίνει εμβληματικοί γάμοι, όπως αυτός του πρίγκιπα Καρόλου με την λαίδη Νταϊάνα και του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, καμία τελετή δεν έχει φτάσει τον παραμυθένιο γάμο της Κέλι. Γι’ αυτό και άλλωστε παραμένει ο «γάμος του αιώνα».
«Ήταν μια τόσο απίστευτη υπόθεση και άφησε μεγάλο σημάδι στον κόσμο» είχε δηλώσει παλαιότερα στο περιοδικό People, ο μοναχογιός του ζευγαριού, πρίγκιπας Αλβέρτος. «Για εμάς, ήταν – και θα πρέπει να ρωτήσετε τις αδερφές μου (την πριγκίπισσα Καρολίνα και την πριγκίπισσα Στεφανί), ο γάμος των γονιών μας. Αλλά αυτό που σήμαινε για το Μονακό, για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το πώς η ιστορία τους συνεχίζει να συναρπάζει τον κόσμο, αυτό είναι κάτι αδιανόητο».
Η γνωριμία της Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ
Η γεννημένη στη Φιλαδέλφεια Κέλι είχε ήδη αφήσει το στίγμα της στον κινηματογράφο με ταινίες όπως «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Άμεσου Δράσης» και «Σιωπηλός Μάρτυρας) όταν ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1955. Εκεί, κλήθηκε να ταξιδέψει πέρα από τα γαλλικά σύνορα στο γειτονικό Μονακό για μια φωτογράφιση με τον πρίγκιπα στο παλάτι του.
Στη συνέχεια, ξεκίνησαν μια μυστική αλληλογραφία. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκαν και έτσι άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εντυπωσιακό γάμο τους.
Δύο γάμοι - Ένας πολιτικός και ένας θρησκευτικός
Ο ναπολεόντειος κώδικας του Μονακό και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαιτούσαν να γίνουν δύο τελετές - μία πολιτική και μία θρησκευτική . Έτσι, ολόκληρο το παλάτι του Μονακό ανακαινίστηκε για την πρώτη τελετή, την οποία θα ακολουθούσε δεξίωση για 3.000 πολίτες του Μονακό.
Παράλληλα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου έπρεπε να προετοιμαστεί για τη θρησκευτική τελετή, την οποία επρόκειτο να επιβλέψει ο επίσκοπος του Μονακό, Τζιλς Μπαρθ και την οποία θα παρακολουθούσαν από τη διεθνή τηλεόραση 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα νυφικά της ήταν δώρο από την MGM, την εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργαζόταν
Η MGM, η εταιρεία παραγωγής στην οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο η Γκρέις Κέλι, παρείχε δύο νυφικά σχεδιασμένα από την βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Ρόουζ, το ένα από τα οποία χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να φτιαχτεί.
Οι προσκλήσεις στάλθηκαν σε 700 καλεσμένους μεταξύ των οποίων ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο εργολάβος ξενοδοχείων Conrad Hilton και οι σταρ του κινηματογράφου Ντέιβιντ Νίβεν, Κάρι Γκραντ, Γκλόρια Σουάνσον και Άβα Γκάρντνερ. Και η νύφη βρισκόταν ακόμη στην Αμερική.
Το ταξίδι με υπερωκεάνιο για την Γκρέις Κέλι - Τι έκανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης
Η πολιτική τελετή ορίστηκε για τις 18 Απριλίου 1956 – η θρησκευτική τελετή για την επόμενη μέρα. Αλλά προτού συμβεί κάτι από τα δύο, η Γκρέις Κέλι και η συνοδεία της έπρεπε να κάνουν το μακρινό ταξίδι από την Αμερική στο Μονακό. Για να φτάσουν εκεί, θα επιβιβάζονταν στο υπερωκεάνιο SS Constitution και θα έκαναν ένα ταξίδι 8 ημερών προς τη Γαλλικη΄Ριβιέρα.
Και έτσι, ήταν 4 Απριλίου όταν η Γκρέις Κέλι μαζί με την οικογένειά της, 6 παράνυμφους, 80 αποσκευές και ένα κανίς, επιβιβάστηκαν στο πλοίο στη Νέα Υόρκη, μαζί με μιθα ορδή δημοσιογράφων και φωτογράφων, που ανυπομονούσαν να δουν την ιστορία να γράφεται. Περίπου 400 δημοσιογράφοι έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο ταξίδι, αλλά οι περισσότεροι απορρίφθηκαν.
Και οι άτυχοι όμως που βρίσκονταν στη στεριά είχαν μια απίστευτη θέα: Καθώς η Κέλι ανέβαινε στο πλοίο, ένα αεροπλάνο που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση πετούσε από πάνω της, σκορπίζοντας κόκκινα και λευκά γαρύφαλλα σε όσους βρίσκονταν από κάτω.
«Το όλο ταξίδι ήταν κάτι στο οποίο αναφερόταν κατά καιρούς η μαμά» δήλωσε ο πρίγκιπας Αλβέρτος στο περιοδικό People. «Έλεγε ότι ήταν διασκεδαστικό. Πραγματικά ένωσε όλη την πλευρά της Φιλαδέλφειας, την οικογένειά της και τους φίλους της που την συνόδευσαν σε αυτό το πέρασμα σε μια άλλη ζωή».
Μιλούσε επίσης για τον Όλιβερ, το γαλλικό κανίς της, ένα δώρο από τον Κάρι Γκραντ με τον οποίο είχε συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Το Κυνήγι του Κλέφτη».
1.800 φωτογράφοι περίμεναν την Γκρέις Κέλι άμα τη εμφανίσει
Η άφιξη της Γκρέις Κέλι στο Μονακό ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο γεγονός από την αναχώρησή της, με 1.800 φωτογράφους να βρίσκονται εκεί για να απαθανατίσουν τη στιγμή. Ήταν μια εξαντλητική σειρά γεγονότων και οι τελετές του γάμου δεν είχαν καν αρχίσει.
«Ο πατέρας μου έλεγε ότι είναι εξαντλητικό να περνάς μέσα από όλες αυτές τις περιστάσεις, τη μεγαλοπρέπεια, τον προγραμματισμό» είπε ο πρίγκιπας Αλβέρτος.
Παρόλα αυτά, αυτός ο σχεδιασμός οδήγησε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και διάσημα γεγονότα του 20ου αιώνα, καθώς το Μονακό εισήλθε σε μια 8ήμερη περίοδο εορτασμών μέχρι την παραμονή του γάμου.
Και όταν ήρθε αυτή η μέρα, το πρόσφατα ανακαινισμένο παλάτι φιλοξένησε μια τεράστια δεξίωση με 40 ξένες αντιπροσωπείες, υπαίθρια ψυχαγωγία και μια θεαματική επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Ο πολιτικός γάμος - Με ροζ νυφικό η Γκρέις Κέλι
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η πολιτική τελετή στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού, με την Γκρέις Κέλι να φοράει ένα ροζ σύνολο με ταφτά με γαλλική δαντέλα Alençon σε χρώμα σαμπάνιας - το πρώτο από τα φορέματα που παρείχε η MGM.
Η πραγματική τελετή διήρκεσε μόλις 16 λεπτά, ανέφερε το People, αλλά ακολούθησαν 25 ολόκληρα λεπτά για να ακουστούν οι 140 νέοι τίτλοι που ανήκουν πλέον στην Κέλι ως πριγκίπισσα του Μονακό. Και στη συνέχεια το νεόνυμφο ζευγάρι έπρεπε να επαναλάβει το όλο θέμα ξανά για τα συνεργεία ειδήσεων.
Το αδιανόητα όμορφο νυφικό της στο θρησκευτικό γάμο
Η δεύτερη τελετή πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου την επόμενη ημέρα. Καθώς 30 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν, η Γκρέις Κέλι έφτανε με ένα φόρεμα κατάλληλο για πριγκίπισσα, που αποτελούνταν από 300 μέτρα παλιάς βελγικής δαντέλας και 150 μέτρα μετάξι, ταφτά και τούλι. Η μέλλουσα πριγκίπισσα αποφάσισε να μη φορέσει τιάρα, αλλά ένα Juliet Cap για να συγκρατήσει το πέπλο της στη θέση του.
Το πέπλο, το οποίο ήταν φτιαγμένο από 90 μέτρα τούλι, είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε το πρόσωπο της Γκρέις Κέλι να μην καλύπτεται από τις κάμερες, ενώ τα παπούτσια της και το Juliet Cap ήταν διακοσμημένα με μαργαριτάρια.
Τι το ιδιαίτερο είχαν τα παπούτσια της
Η μέλλουσα πριγκίπισσα φορούσε επίσης παπούτσια με ελάχιστο τακούνι - για να μην είναι ψηλότερη από τον μέλλοντα σύζυγό της, καθώς είχαν παρόμοιο ύψος. Ακόμα και τα παπούτσια της, σχεδιασμένα από τον David Evins, ήταν προσωποποιημένα, καθώς στο αριστερό παπούτσι ήταν χαραγμένο το όνομα της Κέλι και στο δεξί παπούτσι το όνομα του πρίγκιπα Ρενιέ, αναφέρει το Tatler.
Τα τακούνια ήταν σχεδιασμένα με μαργαριτάρια, δαντέλα και μια χάλκινη δεκάρα - για να φέρουν καλή τύχη στο νέο παντρεμένο ζευγάρι.
Χρειάστηκαν 36 μοδίστρες τρεις εβδομάδες για να φτιάξουν τα πανέμορφα ρούχα και η Κέλι έκανε την καθεμιά τους περήφανη, μπαίνοντας στον καθεδρικό ναό με το λουκ πριγκίπισσας, όπως ήταν εξάλλου.
Το νυφικό της Γκρέις Κέλι αποτέλεσε έμπνευση για πολλές πριγκίπισσες
Το νυφικό της Κέλι ήταν τόσο εμβληματικό που δεκαετίες αργότερα εξακολουθεί να εμπνέει πριγκίπισσες μέχρι σήμερα. Το εκπληκτικό δαντελένιο νυφικό της Κέιτ Μίντλετον που σχεδίασε η Sarah Burton για τον Alexander McQueen έχει μεγάλη ομοιότητα.
Την εποχή του γάμου, το 1956, στις θρησκευτικές τελετές οι νύφες συνήθιζαν να κρατούν τη Βίβλο την ώρα που διέσχιζαν τον ναό αντί για ένα μπουκέτο λουλούδια. Ως λάτρης της παράδοσης, η Γκρέις Κέλι έλαβε δώρο μια Βίβλο που ήταν διακοσμημένη με μετάξι, μαργαριτάρια και δαντέλα και κρατούσε το θρησκευτικό αυτό βιβλίο μαζί με κρίνα της κοιλάδας, τα οποία αντιπροσωπεύουν την ευτυχία.
Κι ενώ η Γκρέις Κέλι ήταν απόλυτα ήρεμη, ο πρίγκιπας Ρενιέ ήταν πιο αγχωμένος, με την πριγκίπισσα μάλιστα, να τον βοηθάει να περάσει το δαχτυλίδι στο δάχτυλό της.
Ο γάμος ολοκληρώθηκε με μια παραδοσιακή προσφορά στον St Dévote, τον προστάτη άγιο του Μονακό, και ακολούθησε μια γιορτή με χαβιάρι, αστακό, σαμπάνια και πολλά άλλα για τους 600 καλεσμένους.
Η μεγαλοπρεπής τούρτα με τα αληθινά περιστέρια
Ακόμη και η μεγαλοπρεπής γαμήλια τούρτα, η οποία φέρεται να τους κόστισε περίπου 10.000 λίρες, δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Κι αυτό γιατί περιείχε δύο ζωντανά περιστέρια, που αντιπροσωπεύουν την πίστη, την εμπιστοσύνη και τη διαρκή αγάπη. Την στιγμή που ο γαμπρός έκοψε την τούρτα με το σπαθί του, τα περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα.
Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι επιβιβάστηκαν στο γιοτ του πρίγκιπα, το Deo Juvante II, για ένα ταξίδι του μέλιτος διάρκειας επτά εβδομάδων. Αγκυροβόλησαν αρχικά έξω από τις ακτές του Μονακό και αμέσως μετά, ξάπλωσαν για να ξεκουραστούν. Ο μήνας του μέλιτος ξεκίνησε την επόμενη μέρα.
Όπως είναι γνωστό, το παραμυθένιο ειδύλλιό τους κράτησε μέχρι τον τραγικό θάνατο της Γκρέις Κέλι σε ηλικία 52 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1982. Ο πρίγκιπας Ρενιέ δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και αφοσιώθηκε στη δουλειά του. Πέθανε το 2005.