Μια διαφορετική πρόταση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού, έχει ένας Γάλλος επιχειρηματίας. Η πρότασή του; Να πουλήσει η Γαλλία την Μόνα Λίζα για 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο 46χρονος Στεφάν Ντισταγκέν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας τεχνολογίας Fabernovel, πρότεινε στους Γάλλους να «πουλήσουν τα οικογενειακά τους κειμήλια» για να καταπολεμήσουν την οικονομική πίεση που υφίσταται η Γαλλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Usbek & Rica: «Κάθε μέρα παραθέτουμε τα δισεκατομμύρια που χάνονται από αυτή την πτώση, όπως τα παιδιά παρακολουθούν την πτώση μιας πέτρας σε ένα πηγάδι για να μετρήσουν το βάθος του. Ακόμη μετράμε και αυτή η κρίση φαίνεται να μην τελειώνει. Ως επιχειρηματίας και φορολογούμενος, ξέρω ότι αυτά τα δισεκατομμύρια δεν εφευρίσκονται και πως το κόστος θα βαρύνει όλους μας. Ένας προφανές αντανακλαστικό είναι να πουλήσουμε ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στην υψηλότερη δυνατή τιμή, ωστόσο να είναι ένα αντικείμενο όσο το δυνατόν λιγότερο κρίσιμο για το μέλλον μας» τόνισε.
Και κάπου εκεί ανέφερε τον πίνακα της Μόνα Λίζα: «Ένας πίνακας είναι εύκολο να μετακινηθεί και να παραδοθεί. Και έχουμε πολλούς τέτοιους πίνακες. Άλλωστε, πόσοι επισκέπτες στο Λούβρο και θαυμαστές της Μόνα Λίζα μπορεί να αφιερώσουν χρόνο για να θαυμάσουν στο ίδιο δωμάτιο των 67 τετραγωνικών μέτρων, τον πίνακα ‘Ο Γάμος στην Κανά’ του Πάολο Βερονέζε με τους 130 χαρακτήρες;».
Το 2020 πρέπει να βρούμε τα χρήματα. Επομένως, ας πουλήσουμε οικογενειακά κειμήλια. Διαφορετικά, μόνο οι Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Disney, Netflix, Alibaba και Tencents αυτού του κόσμου θα μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του πολιτισμού».
Πώς δικαιολόγησε το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πώληση της «Μόνα Λίζα»
Αναφερόμενος στην τιμή που θα έπρεπε να πουληθεί ο πίνακας της Μόνα Λίζα, ο Γάλλος επιχειρηματίας είπε: «Η τιμή είναι η ουσία του θέματος και το κύριο θέμα διαμάχης. Η τιμή πρέπει να είναι παράλογη για να έχει νόημα το όλο εγχείρημα. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν όχι λιγότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση της Μόνα Λίζα».
«Μπορούμε να περιμένουμε πάνω από το 100πλάσιο ποσό για τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», που μεταφέρθηκε στο Παρίσι από την Ιταλία για έκθεση, ασφαλίστηκε για 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακόμη ανέφερε πως ένας παράγοντας για τον καθορισμό της αξίας της Μόνα Λίζα είναι το «πόσα φέρνει» ο πίνακας- σε άμεσα ή έμμεσα έσοδα- τονίζοντας πως «τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τουρίστες πηγαίνουν στο Λούβρο μόνο για τη Μόνα Λίζα. Με 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε τουρίστα, αυτά είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
Η πρότασή του για αγοραστή τον Τζεφ Μπέζος
Εκτός όμως από την πώληση του πίνακα, ο Γάλλος επιχειρηματίας έχει και εναλλακτική λύση: να ισχύσει αυτό που γίνεται με εταιρείες που πληρώνουν για να δοθεί το όνομά τους σε γήπεδα. Όπως είπε: «Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο με την Μόνα Λίζα; Για τον πλουσιότερο άνδρα στον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος, τα 50 δισεκατομμύρια είναι μόνο το 1/3 της περιουσίας του, λίγο μόνο παραπάνω από το ποσό που κατέβαλε στην πρώην σύζυγό του για το πρόσφατο διαζύγιό της. Γιατί, λοιπόν να μην μετονομάσουμε τον πίνακα σε ‘Mona Lisa del Giocondo-Bezos’;»