«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει το γνωστό ρητό. Ποια φρούτα όμως πρέπει να καταναλώνουμε για να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς; Καρδιολόγοι δίνουν τις απαντήσεις τους.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 4,5 φλιτζανιών φρούτων κάθε μέρα. Τα φρούτα παρέχουν «καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μείωση της αθηροσκλήρυνσης ή της σκλήρυνσης των αρτηριών» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο The Parade ο δρ Ντιπάκ Βιβέκ, καρδιολόγος στο Orlando Health στη Φλόριντα.
Δεδομένου ότι τα φρούτα έχουν διαφορετικές διατροφικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ο Βιβέκ και άλλοι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν τι φρούτα τρώνε για να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.
Μήλα: Μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Ο Βιβέκ δήλωσε ότι λατρεύει τα μήλα επειδή είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου - και είναι επίσης χαμηλής γλυκαιμίας, οπότε συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Πρόσθεσε ότι κόβει ένα μήλο σε φέτες για σαλάτες ή το τρώει ολόκληρο ως σνακ, ειδικά πριν παίξει πικλμπολ.«Θεωρώ ότι με βοηθάει να έχω την απαραίτητη ενέργεια για να παίξω και επίσης αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες» εξήγησε.
Μπανάνες: Πλούσιες σε φυτικές ίνες
Ο δρ Σούσαντ Καΐρ, καρδιολόγος στο Methodist Le Bonheur Healthcare στο Μέμφις του Τενεσί, δήλωσε στο Parade ότι τρελαίνεται για μπανάνες επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.
«Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων», σημείωσε ο Καΐρ.
Η δρ Τζένιφερ Μίες, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Zucker στο Hofstra Northwell στο Hempstead, δήλωσε πέρυσι στο Today.com ότι τρώει πάντα φρούτα -όπως ένα μήλο, ένα αχλάδι ή κεράσια, «κάτι με φυτικές ίνες»- ως απογευματινό σνακ, επειδή είναι χορταστικό και βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, δύο σημαντικοί δείκτες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αποξηραμένα φρούτα;
Ο δρ Σατζίτ Μπουσρί, καρδιολόγος στο Upper East Side Cardiology στο Μανχάταν, έχει μοιραστεί ότι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα αγαπημένα του σνακ.
«Φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μούρα acai και τα goji έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι εξαιρετικά για την προστασία της καρδιάς σας», είπε.
Τα μούρα είναι, επίσης, το φρούτο που τρώει πιο συχνά η δρ Τζόι Γκέλμπαν, καρδιολόγος στο Weill Cornell Medicine. Η ίδια επαίνεσε τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες στο Parade.