«Η μεγάλη πρόκληση: 90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα»: Αγνωστες ιστορίες των πρωταγωνιστών του έργου - iefimerida.gr

«Η μεγάλη πρόκληση: 90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα»: Αγνωστες ιστορίες των πρωταγωνιστών του έργου

Εργάτες στην κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα
Εργάτες στην κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα/Φωτογραφία:Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τα εγκαίνια του φράγματος του Μαραθώνα και η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει για πρώτη φορά τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, προσφέροντας στο κοινό, δίοδο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έκθεση που πραγματοποιεί η ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως τις 29 Μαρτίου 2020, ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά φωτογραφίες και ντοκουμέντα από το σπουδαίο αυτό έργο που ξεδίψασε κυριολεκτικά τους Αθηναίους, καθώς έλυσε το πρόβλημα ύδρευσης της ελληνικής πρωτεύουσας καθώς οι ανάγκες είχαν αυξηθεί μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Επρόκειτο για ένα μοναδικό έργο πνοής, που μέχρι και σήμερα θεωρείται μείζον κατασκευαστικό έργο για την εποχή του, συμβολίζοντας τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ήταν ένα τεράστιο έργο υποδομής, ένα μοναδικό φράγμα επενδεδυμένο εξ΄ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο όμοιο με αυτό του Παρθενώνα.

Τι μπορεί να δει κανείς στην Επετειακή Έκθεση

Μια περιήγηση στην Έκθεση με τίτλο «Η Μεγάλη Πρόκληση» ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, να δει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες και έγγραφα τεκμήρια της εποχής, να μάθει για την κατασκευή αυτού του τιτάνιου έργου αλλά και τις περιπέτειες της συνεργασίας της Ulen και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και να παρακολουθήσει την ιστορία των κατοίκων που ζούσαν στο εργοτάξιο, ένα ολόκληρο χωριό χιλίων ατόμων, με δικό του νοσοκομείο, σχολείο για τα παιδιά των εργατών, αλλά και δικό του εκτροφείο.

Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929/Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929/Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, με την τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει όλα όσα συνέβαιναν στην καθημερινή ζωή που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό και να μάθει άγνωστες ιστορίες των ανθρώπων που συνέβαλαν στην κατασκευή του.

Ποιοι ήταν ο Όλιβερ, ο Θεόδωρος, η Μπίλιω και ο Γιάννης;

Κατά την ξενάγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες συνοδεύονται από τέσσερις φανταστικούς χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν κάποιους από τους πρωταγωνιστές της κατασκευής των έργων του Φράγματος του Μαραθώνα. Όπως ο Όλιβερ, που μπορεί να μην ήταν Έλληνας αλλά συνέβαλε στην δημιουργία του μεγαλειώδους έργου. «Γεννήθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω σκάψει στο μετρό του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Τώρα βοηθώ από τη θέση του εργοδηγού να ανοίξει η Σήραγγα του Μπογιατίου. Δύσκολα θα βρεις άλλον με τόση εμπειρία στις εκρήξεις, αν και έχω να δω το φως του ήλιου δύο χρόνια!». Αυτή είναι, με λίγα λόγια η ιστορία του Όλιβερ.

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Μέσα από τα όσα αφηγείται ο Θεόδωρος, ο γιατρός στο νοσοκομείο του οικισμού, μαθαίνει κανείς για την κινίνη. Όπως λέει: «Εκτός από τη φροντίδα που παρέχουμε στους εργαζόμενους, αν τύχει και έχουν κάποιο ατύχημα, φροντίζουμε να παίρνουν όλοι καθημερινά το πράσινο χαπάκι κινίνης, για τα κουνούπια. Μάλιστα, επειδή είναι τόσο πικρό στη γεύση, το δίνουμε με ένα μικρό ποτηράκι ρετσίνα!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για την Μπίλιω, ήταν παιδί βοσκών από τον Μαραθώνα, γέννημα θρέμμα αρβανίτισσα, που δούλευε στο εργοτάξιο συλλέγοντας πέτρες μικρού μεγέθους για το χτίσιμο του φράγματος. Η Μπίλιω αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών στην κατασκευή του φράγματος ήταν ελάχιστες. «Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στο έργο. Εκτός από εμάς, τις εργάτριες, θα βρεις μερικές νοσοκόμες, λίγες ακόμα που δουλεύουν στον Οικισμό, α! και τις γραμματείς και τις στενογράφους στα κεντρικά της Εταιρείας, στην Αθήνα!» φέρεται να λέει η νεαρή.

Η Μπίλιω, που βοηθούσε συλλέγοντας μικρές πέτρες
Η Μπίλιω, που βοηθούσε συλλέγοντας μικρές πέτρες

Υπάρχει, όμως, και ο Γιάννης, που εργάζεται ως μηχανικός στο υποέργο διανομής νερού της Ulen που έζησε από κοντά την διανομή νερού στους Αθηναίους. «Σπούδασα μηχανικός στη Γερμανία. Καθώς μιλώ αγγλικά, βρήκα εύκολα εργασία στο νέο έργο. Είμαι βοηθός μηχανικού στο δίκτυο διανομής του νερού. Έχουμε 1928, σχεδόν ολοκληρώσαμε την τοποθέτηση υδρομετρητών στους καταναλωτές. Είναι η πρώτη φορά που επιτέλους διανέμεται περισσότερο νερό στην Αθήνα και στον Πειραιά!» λέει ο Γιάννης.

Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες ιστορίες των ανθρώπων που συνέβαλαν στην δημιουργία του μεγαλειώδους αυτού έργου ή να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την έκθεση που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 29 Μαρτίου 2020 (μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε από την ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη 09:00 – 13:30
Τετάρτη 09:00 – 13:30
Πέμπτη 09:00 – 13:30
Παρασκευή 09:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 18:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media της ΕΥΔΑΠ: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube και το www.eydap.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ