Τι είναι το φαινόμενο «Thatcher Effect» -Η φωτογραφία της Adele που έγινε viral - iefimerida.gr

Τι είναι το φαινόμενο «Thatcher Effect» -Η φωτογραφία της Adele που έγινε viral

Η φωτογραφία της Αντέλ με το Thatcher Effect
Η φωτογραφία της Αντέλ με το Thatcher Effect / Φωτoγραφία: drjuliesmith
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Adele έχει γίνει ξανά viral, προκαλώντας σύγχυση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω του φαινομένου που είναι γνωστό ως «Thatcher Effect».

Μπορεί η φωτογραφία να είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου πριν από μερικά χρόνια, τώρα όμως ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Το Thatcher Effect πήρε το όνομά του από την αείμνηστη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η εικόνα της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το κόλπο όταν δημιουργήθηκε το 1980 από τον καθηγητή ψυχολογίας Peter Thompson του Πανεπιστημίου του York.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εντυπωσιακό αυτό οπτικό τεστ δείχνει πώς ο εγκέφαλος ξεγελά το μάτι ώστε να μην «βλέπει» τις ανεστραμμένες λεπτομέρειες στο πρόσωπο σε εικόνες που είναι ανάποδες, αλλά αναγνωρίζει το λάθος όταν οι εικόνες παρουσιάζονται σωστά προσανατολισμένες.

Η συγκεκριμένη εικόνα της Adele έχει αφήσει τους θεατές άφωνους, καθώς, ενώ το πρόσωπο της τραγουδίστριας είναι ανάποδο, χρειάζεται λίγος χρόνος για να παρατηρήσει κανείς ότι κάτι δεν είναι όπως φαίνεται.

Στην πραγματικότητα, τα μάτια και το στόμα της είναι σωστά προσανατολισμένα, παρόλο που δεν φαίνεται λανθασμένο. Ωστόσο, αν γυρίσετε την εικόνα, γίνεται αμέσως προφανές ότι τα μάτια και το στόμα είναι τώρα ανάποδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλινική ψυχολόγος με έδρα το Λονδίνο, Dr. Julie Smith, είχε προηγουμένως εκπλήξει τους χρήστες του TikTok όταν μοιράστηκε ένα σύντομο βίντεο στην πλατφόρμα, ζητώντας από τους χρήστες να κοιτάξουν μια σειρά φωτογραφιών που είχαν τροποποιηθεί για το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, και του ράπερ Kanye West.

Δείτε το βίντεο:

Στο βίντεο, η Dr. Julie εξηγεί: «Κοιτάξτε αυτές τις φωτογραφίες, πρόκειται να βιώσετε κάτι που ονομάζεται Thatcher Effect». Στη συνέχεια έδειξε διάφορες εικόνες διασημοτήτων, αλλά οι φωτογραφίες, ωστόσο, είναι ανάποδα. «Παρατηρείτε κάτι περίεργο;» ρώτησε.

Είναι απίστευτο ότι, παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες είναι ανάποδα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τους ανθρώπους και τις εκφράσεις του προσώπου τους. «Τώρα γυρίστε το τηλέφωνό σας ανάποδα, ρίξτε άλλη μια ματιά», είπε η Dr. Julie στους χρήστες του ίντερνετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο έγινε γρήγορα viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές και likes, καθώς και πάνω από 68.000 σχόλια.

Τι είναι το Thatcher Effect

Το Thatcher Effect, γνωστό και ως Thatcher Illusion ή Eyesmouth-Wrongway, είναι ένα φαινόμενο όπου γίνεται πιο δύσκολο να εντοπιστούν αλλαγές στις τοπικές λεπτομέρειες ενός προσώπου που είναι ανάποδα, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες αλλαγές είναι εμφανείς σε ένα σωστά προσανατολισμένο πρόσωπο.

Προηγουμένως πιστευόταν ότι η ψευδαίσθηση λειτουργούσε μόνο στο πρόσωπο της πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, έκτοτε ανακαλύφθηκε ότι το φαινόμενο μπορεί να γίνει σε πολλά περισσότερα πρόσωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο παρουσιάζεται μέσω δύο αρχικά πανομοιότυπων φωτογραφιών, οι οποίες είναι ανεστραμμένες.

Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η εικόνα της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το τέχνασμα το 1980 από τον καθηγητή ψυχολογίας Πίτερ Τόμσον του Πανεπιστημίου του Γιορκ.
Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η εικόνα της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το τέχνασμα το 1980 από τον καθηγητή ψυχολογίας Πίτερ Τόμσον του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

Η δεύτερη εικόνα έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε τα μάτια και το στόμα να είναι αναποδογυρισμένα κάθετα, αλλά οι αλλαγές δεν είναι άμεσα εμφανείς μέχρι η εικόνα να προβληθεί σε κανονικό προσανατολισμό.

Αυτό αποδίδεται σε συγκεκριμένες ψυχολογικές γνωστικές διεργασίες που σχετίζονται με την αντίληψη προσώπων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες για την αναγνώριση προσώπων που είναι σωστά προσανατολισμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρόσωπα φαίνονται μοναδικά, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά. Υποτίθεται ότι έχουμε αναπτύξει ειδικές διαδικασίες για να διακρίνουμε τα πρόσωπα, οι οποίες βασίζονται τόσο στη διαμόρφωση (τη δομική σχέση μεταξύ των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου) όσο και στις λεπτομέρειες των ατομικών χαρακτηριστικών, όπως τα μάτια, η μύτη και το στόμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ adele thatcher Μάργκαρετ Θάτσερ φωτογραφία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ