Ήταν στο Highgrove, στις 18 Ιουλίου 1997, όπου ο πρίγκιπας Κάρολος διοργάνωσε ένα πάρτι 30.000 λιρών για την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς προκειμένου να γιορτάσει τα 50ά γενέθλια της μελλοντικής βασίλισσας.
Η λαμπερή γιορτή και τα γενέθλια της Καμίλα μία ημέρα νωρίτερα θα είχαν γίνει ανάρπαστα από τον Τύπο, αλλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα κατάφερε να «βγάλει» την πρώην αντίπαλό της από τα πρωτοσέλιδα.
Καλεσμένοι όπως η συγγραφέας Jilly Cooper και ο ραδιοτηλεοπτικός Melvyn Bragg ήπιαν σαμπάνια στο γκαζόν, ενώ ένας κλαρινετίστας έπαιζε τζαζ μουσική, πριν απολαύσουν ένα δείπνο πέντε πιάτων στην πολυτελή τέντα των 120 ποδιών.
Αλλά η Νταϊάνα έγινε το επίκεντρο της προσοχής κάνοντας μια βουτιά στη Μεσόγειο, όπου έκανε διακοπές με τους γιους της, τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.
Φορώντας ένα λεοπάρ μαγιό, η πριγκίπισσα, η οποία διέμενε με τον φίλο της Dodi Al Fayed στη βίλα του πατέρα του στη νότια Γαλλία, απαθανατίστηκε από τους παπαράτσι καθώς έκανε επίτηδες βόλτες στη θάλασσα, στις 17 Ιουλίου 1997.
Έτσι, όταν η Καμίλα ξύπνησε το επόμενο πρωί, την ημέρα του πάρτι της, την υποδέχθηκε ο τίτλος «Dear Camilla. This will keep you off the front page. Happy Birthday & Breast Wishes. Love Diana», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Αγαπητή Καμίλα. Αυτό θα σε κρατήσει μακριά από την πρώτη σελίδα. Χρόνια πολλά και εγκάρδιες ευχές. Με αγάπη, Νταϊάνα».
Αυτή έμελλε να είναι μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Μόλις έξι εβδομάδες αργότερα εκείνη και ο Ντόντι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.
Όμως, οι φωτογραφίες της με μια σειρά από εντυπωσιακά μαγιό της Gottex έχουν μείνει στην Ιστορία.
Οι ενδυματολόγοι Amy Roberts και Sidonie Roberts έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη μάρκα μαγιό να τα αναδημιουργήσει για την ηθοποιό Elizabeth Debicki, προκειμένου να τα φορέσει στην επιτυχία του Netflix «The Crown».
«Σκεφτήκαμε: «Γιατί δεν πάμε να τους δούμε;», δήλωσε πρόσφατα η Sidonie. «Ήταν λαμπροί και τα έφτιαξαν για εμάς. Κάναμε πρόβες ώστε να αισθάνεται άνετα και η Elizabeth».
Δεν είναι γνωστό από πού αγόρασε η Νταϊάνα τα μαγιό. Η αείμνηστη June Kenton, η οποία ήταν φίλη της πριγκίπισσας, υποστήριξε στο βιβλίο της Storm In A D Cup ότι η Νταϊάνα τα είχε αγοράσει από το κατάστημά της Rigby & Peller.
«Η Νταϊάνα είχε εκπληκτική σιλουέτα», έγραψε. «Παρήγγειλε μερικά μαγιό της Gottex, της ισραηλινής εταιρείας, και μερικά cover-ups και τσάντες παραλίας για να ταιριάζουν. Αναγνώρισα τα μαγιό στις φωτογραφίες της στο τελευταίο μοιραίο ταξίδι με το γιοτ με τον Dodi Fayed».
Αλλά, το περασμένο καλοκαίρι, ενόψει της τελευταίας σειράς του The Crown, η Gottex ισχυρίστηκε στο Instagram: «Το μαγιό της Νταϊάνα φτιάχτηκε ειδικά γι' αυτήν μετά από συνάντηση της πριγκίπισσας με την κυρία Lea Gottlieb, την πρώτη κυρία της ισραηλινής μόδας και ιδρύτρια της Gottex».
Η συγκλονιστική ιστορία της σχεδιάστριας του μαγιό της Νταϊάνα
Όπως και να έχει, η εξαιρετική ιστορία της Εβραίας σχεδιάστριας, η οποία ονομάστηκε «βασίλισσα της ισραηλινής μόδας», πρέπει να είχε απήχηση στην Νταϊάνα.
Η ίδια και ο σύζυγός της Armin, ο οποίος πέρασε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε στρατόπεδο εργασίας, όχι μόνο επέζησαν του πολέμου, αλλά δημιούργησαν μια πολυεθνική εταιρεία αφού πούλησαν τη βέρα της για να συγκεντρώσουν χρήματα και δανείστηκαν μια ραπτομηχανή.
Γεννημένη στο Sajószentpéter, στην Ουγγαρία, το 1918, η κυρία Gottlieb ανατράφηκε από μια φτωχή θεία της.
Τα σχέδιά της να σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης ματαιώθηκαν λόγω των ποσοστώσεων που επιβλήθηκαν στους Εβραίους που σπούδαζαν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Αντ' αυτού, εργάστηκε ως λογίστρια σε ένα εργοστάσιο αδιάβροχων ρούχων, όπου γνώρισε τον σύζυγό της, ο οποίος διηύθυνε την οικογενειακή επιχείρηση. Απέκτησαν δύο κόρες: τη Μίριαμ και τη Τζούντιθ.
Αλλά όταν η Ουγγαρία καταλήφθηκε από τη Βέρμαχτ το 1944, ο Άρμιν στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας και εκείνη και οι κόρες τους έπρεπε να επιβιώσουν μόνες τους στον πόλεμο.
Μετακινούμενη μεταξύ Sajószentpéter και Βουδαπέστης, έκρυβε το κεφάλι της σε μπουκέτα λουλουδιών στα σημεία ελέγχου για να μην την αναγνωρίσουν. Κάποια στιγμή, εντοπίζοντας έναν ναζί με πιστόλι, κρύφτηκε με τα παιδιά της σε έναν λάκκο.
Αφού επέζησε του πολέμου, η οικογένεια μετανάστευσε στη Χάιφα του Ισραήλ το 1949. Αργότερα θυμήθηκε: «Ήρθαμε χωρίς τίποτα, χωρίς χρήματα, χωρίς πουθενά να ζήσουμε. Τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια ήταν πολύ-πολύ δύσκολα».
Δανειζόμενοι χρήματα από συγγενείς και φίλους, το ζευγάρι άνοιξε ένα εργοστάσιο αδιάβροχων στη Γιάφα, αλλά άλλαξε σε μαγιό όταν «δεν είδε βροχή, μόνο ηλιοφάνεια».
Πήρε την έμπνευσή της από τη γη - «το τιρκουάζ της Μεσογείου, το χρυσοκίτρινο της άμμου της ερήμου, το μπλε της θάλασσας της Γαλιλαίας, το ροζ της πέτρας της Ιερουσαλήμ και οι πολλές αποχρώσεις του πράσινου της Γαλιλαίας».
Μέχρι τη στιγμή που η Νταϊάνα φόρεσε τα μαγιό της, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 60 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε ντύσει τους πάντες, από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ μέχρι την Μπρουκ Σιλντς και τη Νάνσι Κίσινγκερ.
Όταν πέθανε στο σπίτι της στο Τελ Αβίβ, το 2012, σε ηλικία 94 ετών, το Κέντρο για την Ισραηλινή Εκπαίδευση, στην υιοθετημένη χώρα της, την περιέγραψε ως «βασίλισσα της ισραηλινής μόδας». Ένας τίτλος που της άξιζε.