Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης Αναλφαβητισμού: Η Φίνος Φιλμ μας θυμίζει τις πιο σπαρταριστές ατάκες του ελληνικού σινεμά - iefimerida.gr

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης Αναλφαβητισμού: Η Φίνος Φιλμ μας θυμίζει τις πιο σπαρταριστές ατάκες του ελληνικού σινεμά

Η Γεωργία Βασιλειάδου στην ταινία «Η Ωραία των Αθηνών»
Η Γεωργία Βασιλειάδου στην ταινία «Η Ωραία των Αθηνών»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια συρραφή απολαυστικών σκηνών από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, η Φίνος Φιλμ υπενθυμίζει πως σήμερα είναι Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.

Σε ένα από τα συνήθη βιντεάκια -παλαιότερα είχε αναρτήσει ένα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος- που αναρτά η θρυλική κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής στο Instagram, η Φίνος Φιλμ παρατηρεί πως «τον καιρό που γυρίζονταν οι ταινίες του Φίνου, τα λεκτικά παραπτώματα ήταν πολύ συνηθισμένα, ειδικά στην επαρχία. Έτσι, γεννήθηκαν μοναδικές ατάκες, που ερμήνευαν εξαίσια οι μεγάλοι μας ηθοποιοί. Και εννοείται, όσο πιο καλλιεργημένος ήταν ο ηθοποιός, τόσο καλύτερα έπαιζε τον αμόρφωτο…».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο: Οι σπαρταριστές «αναλφάβητες» ατάκες της Φίνος Φιλμ

Η «Ωραία των Αθηνών» με την αξεπέραστη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά και ο απολαυστικός Αθηνόδωρος Προύσαλης στη σκηνή με την «τσιριμπίμ τσιριμπόμ» Ιταλίδα από την Κυψέλη, είναι μόνο μερικές από τις σκηνές με τις οποίες ντύνει το κλιπ για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού η Φίνος Φιλμ.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965 και αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού, με βασικό στόχο όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την «Αναφορά Παγκόσμιας Παρατήρησης για την Εκπαίδευση για όλους -2006», η Νότια και η Δυτική Ασία έχουν το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αλφαβητισμού (58.6%) και ακολουθούνται από την Υποσαχάρια Αφρική (59.7%) και τα αραβικά κράτη (62.7%).

Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού είναι η Μπουρκίνα Φάσο (12.8%), ο Νίγηρας (14.4%) και το Μαλί (19%).

Η αναφορά δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στον αναλφαβητισμό και τις χώρες με οξύ πρόβλημα φτώχειας, καθώς και τον αναλφαβητισμό και τις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών.

Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγράμματων ενηλίκων φθάνει σήμερα το 91% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1961, σχεδόν 47% του πληθυσμού άνω των 10 ετών λογίζονταν ως περίπου αναλφάβητοι στη χώρα μας, καθώς στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονταν άτομα που δεν «τελείωσαν το Δημοτικό» ή άλλοι που χαρακτηρίζονταν τότε «αγράμματοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των αναλφάβητων το 1983 ήταν ιδιαίτερα μεγάλος -υπολογιζόταν σε 1,5 εκατ. πληθυσμού- και έφτανε σε ποσοστιαία βάση το 20,4% του πληθυσμού άνω των 15 ετών. Ως το 1997, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 10,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ