Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως ένα άλλο νοτιοκορεατικό δράμα θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της επιτυχίας του Squid Game ή αλλιώς Το Παιχνίδι του Καλαμαριού, όπως λέγεται στα ελληνικά.
Μπορεί η σκοτεινή σειρά του Netflix, «Extracurricular» («Εξωσχολικά Μαθήματα»), που αποτελείται από δέκα επεισόδια, να έχει κυκλοφορήσει στη δημοφιλή πλατφόρμα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ήρθε όμως ξανά στην επιφάνεια, λόγω της σύγκρισής της από πολλούς, με το Παιχνίδι του Καλαμαριού.
Δείτε το τρέιλερ της σειράς:
Ένας υποδειγματικός μαθητής λυκείου, βουτηγμένος στο έγκλημα, βλέπει τη διπλή ζωή του να ανατρέπεται, όταν μια συμμαθήτρια δείχνει ενδιαφέρον για το ένοχο μυστικό του.
Συγκεκριμένα, ένας από τους χαρακτήρες της γεμάτης βίας και αιματοχυσίας σειράς, είναι ο Oh Ji-soo (τον υποδύεται ο Kim Dong-hee), ο οποίος διευθύνει την παράνομη επιχείρηση πορνείας μέσω διαδικτυακών αιθουσών συνομιλίας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Uncle» («θείος»), καθώς προσπαθεί να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του.
Αυτό όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον Ji-soo αφού συμμαθητές του, αρχίζουν να δουλεύουν γι' αυτόν και επικρατεί χάος, καθώς οι έφηβοι βυθίζονται στον ματωμένο κόσμο της σεξουαλικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων και της βίας. Μέσα σε λίγα λεπτά από το πρώτο επεισόδιο, μια από τις έφηβες εργάτριες του σεξ φαίνεται φιμωμένη και δεμένη σε έναν οίκο ανοχής όπου απειλείται από έναν πελάτη με ένα ψαλίδι.
Οι ομοιότητες με την υπόθεση που συγκλόνισε τη Νότια Κορέα
Η σειρά έχει συγκλονιστικές ομοιότητες με την υπόθεση Nth Room, η οποία ήταν μια σημαντική είδηση στη Νότια Κορέα πέρυσι. Έχει να κάνει με ένα διαβόητο διαδικτυακό chat room που παρέσυρε νεαρές γυναίκες, ανάμεσά τους και ανήλικες, δίνοντάς τους υποσχέσεις για υψηλά αμειβόμενες δουλειές πριν τις εξαναγκάσει σε πορνογραφία.
Όπως και το Παιχνίδι του Καλαμαριού, το Extracurricular είναι επίσης βίαιο. Η σειρά έχει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση Nth Room, η οποία προκάλεσε έντονη δημόσια αναταραχή πέρυσι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η νοτιοκορεατική κουλτούρα είναι επιεικής όσον αφορά τη σεξουαλική βία και συνεχώς απογοητεύει τα θύματα.
Η πραγματική υπόθεση είχε να κάνει με έναν χρήστη με το παρατσούκλι «Θεός Θεός» («God God»), ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο Moon Hyung-Wook. Αυτός ο άνδρας δημιούργησε οκτώ ομάδες στο διαδίκτυο και ανέβασε πορνογραφία σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Ένας άλλος χρήστης με το παρατσούκλι «Γιατρός» δημοσίευε προσφορές μερικής απασχόλησης στο Twitter, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει προσωπικές πληροφορίες από κορίτσια που έκαναν αίτηση.
Στο «Δωμάτιο του γιατρού», η σεξουαλικά εκμεταλλευόμενη πορνογραφία διανεμόταν μέσω αίθουσας συνομιλίας στο Telegram και ήταν προσβάσιμη μόνο μέσω πληρωμής με κρυπτονομίσματα.
Ο «Γιατρός» αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν ο Cho Joo-bin, 24 ετών, ο οποίος ήταν ο εκδότης της εφημερίδας σε ένα επαγγελματικό κολέγιο στο Incheon, δυτικά της Σεούλ. Ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας ανδρών που διατηρούσαν ένα κρυφό διαδικτυακό chat room στο οποίο μοιράζονταν και αντάλλασσαν σεξουαλικό ακατάλληλο υλικό. Στη συμμορία του περιλαμβάνονταν άντρες στα 20 τους και έφηβοι.
Μεταξύ Μαΐου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, ο Cho εκμεταλλεύτηκε 17 γυναίκες θύματα για κέρδος, κυκλοφορώντας το υλικό σε δωμάτια συνομιλίας μόνο για μέλη που λειτουργούσε στο Telegram. Με το ψευδώνυμο «Ο γιατρός», ο Cho φέρεται να λειτουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα chatrooms, με περίπου 10.000 χρήστες.
Θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ιδιωτικές πληροφορίες που εξασφάλισε από εργαζομένους σε τοπικά γραφεία για να εκβιάσει θύματα που παρασύρθηκαν μέσω ψεύτικων αγγελιών εργασίας, αναγκάζοντάς τα να δημιουργήσουν σεξουαλικά βίντεο που μερικές φορές περιλάμβαναν βιασμό και βία.
Στη συνέχεια, θα απειλούσε να δημοσιοποιήσει τα κλιπ σε φίλους και συγγενείς, εάν τα θύματα δεν παρείχαν όλο και πιο απάνθρωπη και βίαια πλάνα, συχνά ραμμένα για τους πελάτες. Ο Cho κάποτε ανάγκασε ένα 15χρονο κορίτσι να συναντήσει έναν πελάτη και πληρώθηκε για να κάνει σεξουαλικές πράξεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Τελικά, ο Cho εντοπίστηκε από την αστυνομία. Ενώ η αστυνομία συνήθως δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα των υπόπτων λόγω σεβασμού των δικαιωμάτων τους, έκανε μια εξαίρεση με αυτόν, αποκαλύπτοντας το πλήρες όνομά του και εμφανίζοντάς τον στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι το έγκλημά του ήταν ιδιαίτερα αποτρόπαιο.
Η αστυνομία, η οποία κατέσχεσε περίπου 130 εκατομμύρια won (105.000 $) σε μετρητά από το σπίτι του Cho μετά τη σύλληψή του, είπε ότι οι πελάτες του θα μπορούσαν να είχαν πληρώσει έως και 1,5 εκατομμύρια won (1.200 $) σε κρυπτονομίσματα για να παρακολουθήσουν τα βίντεο.
Μετά τη σύλληψή του, ο Cho είπε στους δημοσιογράφους, «Σας ευχαριστώ που σταματήσατε τη ζωή μου ως διάβολος, που δεν μπορούσα να σταματήσω».
Στο μεταξύ οι πελάτες του παραδόθηκαν στην αστυνομία, ενώ, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις, ένας αυτοκτόνησε.
Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι εκβίασε δεκάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, για να κινηματογραφήσουν βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο και να τα πουλήσουν σε άλλους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Cho χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να δελεάσει και να εκβιάσει μεγάλο αριθμό θυμάτων, με σκοπό να δημιουργήσουν σεξουαλικά υβριστικό περιεχόμενο και το διένειμε σε πολλούς ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αποκάλυψε τις ταυτότητες πολλών θυμάτων και τους προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Οι εισαγγελείς συνέλαβαν επισήμως και κατήγγειλαν τον Cho και επτά συνεργούς του για φερόμενη παραγωγή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης 74 θυμάτων, 16 εκ των οποίων ανήλικοι, και τη διανομή τους στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, όπου οι χρήστες πλήρωναν σε κρυπτονομίσματα για να τα παρακολουθήσουν το 2019-2020.
Μια δήλωση των εισαγγελέων
αποκάλεσε την ομάδα του Cho «εγκληματικό
κύκλωμα» 38 μελών. Την προηγούμενη Πέμπτη,
το δικαστήριο της Σεούλ καταδίκασε
πέντε από τους συνεργούς του Cho, ένας
από τους οποίους ήταν 16χρονος, σε έως
και 15 χρόνια φυλάκισης.
Η Νότια Κορέα
επί χρόνια αγωνίζεται να αντιμετωπίσει
αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως
«ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα», τα
οποία εκτός από τα καταχρηστικά chatrooms
περιλαμβάνουν επίσης τη διάδοση
προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο που
τραβήχτηκαν από smartphone ή μικροσκοπικές
κάμερες κατασκοπείας κρυμμένες σε
δημόσιους χώρους και κτίρια, ένα ζήτημα
που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες το
2018.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απηύθυνε
συγγνώμη για αυτό που περιέγραψε ως επί
χρόνια αποτυχία του νομικού συστήματος
να ανταποκριθεί σωστά σε τέτοια εγκλήματα
και είπε ότι θα «καταβάλει κάθε δυνατή
προσπάθεια» για να εντοπίσει πλήρως
τους χειριστές και τους χρήστες του
chatroom, να εξασφαλίσει αυστηρή τιμωρία
και διεκδικήσει τυχόν οικονομικά κέρδη
από τα βίντεο.
Εν τω μεταξύ, το Squid Game εκτιμάται ότι αξίζει σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια για το Netflix, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη εκπομπή στην ιστορία της πλατφόρμας ροής.
Το θρίλερ των εννέα επεισοδίων, στο οποίο απελπισμένοι άνθρωποι που χρωστούν, παίζουν παιδικά παιχνίδια με θανατηφόρες συνέπειες σε μια προσπάθεια να κερδίσουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν, έγινε διεθνής επιτυχία όταν κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.
Σε σύγκριση με την εκτιμώμενη καθαρή του αξία, η παραγωγή της σειράς κόστισε μόλις 21,4 εκατομμύρια δολάρια (28,8 εκατομμύρια δολάρια), όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 132 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο λεπτά της σειράς τις πρώτες 23 ημέρες, σπάζοντας εύκολα το ρεκόρ που έθεσε το βρετανικό δράμα Μπρίτζερτον, το οποίο μεταδόθηκε από 82 εκατομμύρια λογαριασμούς τις πρώτες 28 ημέρες.
Φωτογραφίες: Netflix