Θα ήταν πιο εύκολο το να έχετε ακρόαση από τον Πάπα από το να δειπνήσετε σε αυτά τα εστιατόρια.
Υπάρχει μια παμπ στο Μπρίστολ που είναι κλεισμένη μέχρι το 2025, ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη που είναι κλεισμένο μέχρι το 2030, και ένα άλλο, στην Ιαπωνία που, ακόμα και αν μπείτε, μπορεί να σας πετάξει έξω αν φοράτε άρωμα.
Ποια είναι αυτά; Την απάντηση μπορεί να δει κανείς παρακάτω...
The Bank Tavern, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Bank Tavern στο Μπρίστολ μοιάζει ταπεινή αλλά είναι μία από τις «καυτές» παμπ στη χώρα, με την εύρεση θέσης να αποτελεί άθλο. Οι κρατήσεις για το υψηλά βαθμολογημένο κυριακάτικο γεύμα της είναι γεμάτες μέχρι το 2025.
Υπάρχουν μόνο επτά τραπέζια, με την ιστοσελίδα της παμπ να υποστηρίζει ότι οι θέσεις για το 2024 «εξαντλήθηκαν πιο γρήγορα από τα εισιτήρια του Glastonbury».
Ιστορικά, η τρέχουσα καθυστέρηση της παμπ είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρή - κάποτε είχε λίστα αναμονής τεσσάρων ετών.
Ένα ψητό δείπνο με μοσχαρίσιο κρέας ωρίμανσης 30 ημερών κοστίζει 18,95 λίρες Αγγλίας.
Damon Baehrel, Earlton, Νέα Υόρκη
Το Damon Baehrel, ένα εστιατόριο σε ένα χωριουδάκι της περιφέρειας Hudson Valley, στη Νέα Υόρκη, έχει κάνει ένα παρατεταμένο διάλειμμα από το να δέχεται νέες αιτήσεις για το τακτικό ετήσιο πρόγραμμά του για πάνω από 10 χρόνια (από τον Μάρτιο του 2014), λόγω πολύ μεγάλου όγκου εκκρεμοτήτων από περισσότερες από 100 χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος στη MailOnline Travel.
Στην πραγματικότητα, το τακτικό ετήσιο πρόγραμμα είναι δεσμευμένο μέχρι το 2030.
Το εστιατόριο δεν διαθέτει επαγγελματικό τηλέφωνο, όλη η αλληλογραφία γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν συμμετέχει σε καμία μορφή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο εστιατόριο δεν επιτρέπονται τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, φωτογραφίες ή άλλες συσκευές καταγραφής.
Ο Damon (ο σεφ, παραγωγός, ιδιοκτήτης και μοναδικός «υπάλληλος») δημιουργεί περίτεχνα γεύματα 20 και πλέον πιάτων που διαρκούν πέντε ή περισσότερες ώρες, χρησιμοποιώντας «μοναδικά» υλικά από τη φάρμα του.
Η τρέχουσα τιμή του δείπνου στο εστιατόριο είναι 495 δολάρια ανά άτομο.
Sukiyabashi Jiro, Τόκιο, Ιαπωνία
Το εστιατόριο σούσι Sukiyabashi Jiro στο Τόκιο έχει όλες τις προϋποθέσεις για ένα εστιατόριο στο οποίο είναι δύσκολο να μπει κανείς.
Περιορισμένες θέσεις; Ναι. Υπάρχουν μόλις 10 σκαμπό στον πάγκο. Αστέρια Michelin; Ναι. Έχει δύο (κάποτε είχε τρία). Διάσημη πελατεία; Ναι. Στους προηγούμενους καλεσμένους περιλαμβάνονται η Drew Barrymore και ο Barack Obama.
Σταρ του ντοκιμαντέρ; Και αυτό επίσης. Απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ Jiro Dreams of Sushi το 2011, το οποίο επικεντρώθηκε στον δάσκαλο του σούσι και ιδιοκτήτη του Sukiyabashί, Jiro Ono, ο οποίος σήμερα είναι 98 ετών.
Αν καταφέρετε να φάτε εκεί, θα απολαύσετε ένα μενού γευσιγνωσίας omakase (δηλαδή αποφασισμένο από τον σεφ) 20 πιάτων με φρέσκα θαλασσινά.
Ωστόσο, κάποιοι κανόνες μπορεί να σας κάνουν να χάσετε μια δύσκολα κερδισμένη κράτηση.
Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να βγάζουν φωτογραφίες στο εσωτερικό, καθώς θα πρέπει να «επικεντρωθούν στο φαγητό». Επίσης, δεν πρέπει να αργείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε έντονο άρωμα και ο σεφ μπορεί να «αρνηθεί την εξυπηρέτηση σε πελάτες που φορούν πουκάμισα χωρίς γιακά ή σορτς ή σανδάλια».
Οι κρατήσεις γίνονται προς το παρόν δεκτές μόνο μέσω τηλεφώνου, και αν ζείτε εκτός Ιαπωνίας, πρέπει να γίνουν από τον θυρωρό του ξενοδοχείου σας. Το κόστος του μενού γευσιγνωσίας omakase είναι 55.000 γεν (315 ευρώ / 342 δολάρια) συν τους φόρους.
Chae, Μελβούρνη, Αυστραλία
Αυτό το δημοφιλές εστιατόριο 72 θέσεων στην Αυστραλία έχει εγκαταλείψει εντελώς τις λίστες αναμονής - αντίθετα, οι επίδοξοι πελάτες βάζουν το όνομά τους σε μια κλήρωση.
Η Yoora Yoon, διευθύντρια του Chae στη Μελβούρνη, δήλωσε στη MailOnline Travel: «Δεν παρέχουμε πλέον λίστα αναμονής. Τον Ιανουάριο του 2024 εφαρμόσαμε ένα σύστημα κλήρωσης για τις κρατήσεις μας».
«Το ημερολόγιό μας για τις κρατήσεις ανοίγει κάθε μήνα για τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των συμμετοχών που λαμβάνουμε παρουσιάζει διακυμάνσεις, με τον υψηλότερο αριθμό να είναι 5.544 συμμετοχές τον Μάρτιο του 2024. Κατά μέσο όρο, λαμβάνουμε μεταξύ 3.000 και 4.000 συμμετοχές κάθε μήνα για τον περιορισμένο αριθμό θέσεων που διαθέτουμε».
Το νέο σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή επειδή ένα σύστημα κρατήσεων με σειρά προτεραιότητας οδήγησε στο να αρπάξουν όλες τις θέσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα - κάποιος δημιούργησε ακόμη και ένα bot για να αρπάξει την ευκαιρία από τους άλλους.
Το γεύμα ή το δείπνο στο Chae, με τη σεφ Jung Eun Chae και τις αυθεντικές κορεατικές γεύσεις της, κοστίζει 120 ευρώ ανά άτομο.
Firedoor, Σίδνεϊ
Το Firedoor, γνωστό για το εποχικό φαγητό που μαγειρεύεται στη φωτιά και τη ρουστίκ διακόσμησή του, ανοίγει τις κρατήσεις του κάθε τρεις μήνες - με τις κρατήσεις για τον Οκτώβριο να ανοίγουν στις 3 Ιουνίου. Και πρέπει να είστε γρήγοροι για να κλείσετε μία.
Το εστιατόριο 44 θέσεων προσφέρει δύο θέσεις ανά νύχτα και δημοσιεύει θέσεις της τελευταίας στιγμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ένας εκπρόσωπος δήλωσε στη MailOnline: «Αυτές τις παίρνουν γρήγορα».
Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε είναι ότι θα γευματίσετε νόστιμα γεύματα μαγειρεμένα μόνο σε φωτιά με ξύλα - από ψωμί μέχρι ψάρι, αρνί και φακές. To Firedoor αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Η κουζίνα μας δεν χρησιμοποιεί αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Διαθέτουμε δύο φούρνους με ξύλα, τρεις ψησταριές και μια ξυλόσομπα. Σκοτώνουμε οστρακοειδή κατά παραγγελία και δουλεύουμε με ζωντανά ψάρια από τις δεξαμενές μας».
Ένα μενού γευσιγνωσίας πέντε πιάτων κοστίζει από 195 δολάρια Αυστραλίας (122 ευρώ).
Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
Το Noma στην Κοπεγχάγη έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και έχει τρία αστέρια Michelin.
Αλλά, αν δεν έχετε καταφέρει να κλείσετε τραπέζι για το 2024, δεν θα φάτε ποτέ εκεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κλεισμένο μέχρι το 2025, όταν θα κλείσει και θα ξανανοίξει ως «ένα γιγαντιαίο εργαστήριο - μια πρωτοποριακή δοκιμαστική κουζίνα».