Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης ο α' ημιτελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας, ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόοπτα.
Ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις πρώην διαγωνιζόμενους που άνοιξαν τον διαγωνισμό, ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει με δεμένη στον καρπό του την παλαιστινιακή καφίγια (keffiyeh).
Πρόκειται για το παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντήλι, το οποίο έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης προς την Παλαιστίνη εν μέσω της σύγκρουσης με το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Ο Saade, ο οποίος είναι παλαιστινιακής καταγωγής, ήρθε τρίτος εκπροσωπώντας τη Σουηδία στον 56ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2011 με το τραγούδι «Popular» και έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ.
Η αντίδραση των διοργανωτών με την εμφάνιση του Σουηδού στη Eurovision 2024
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU), που διοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να διακινδυνεύσει τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης αν χρειαστεί».
Με αυτόν τον τρόπο, οι διοργανωτές της Eurovision επέπληξαν την απόφαση του τραγουδιστή να φορέσει το ασπρόμαυρο μαντήλι για να δείξει την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη.
Ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram, μάλιστα, αποφάσισε να μη δημοσιεύσει την εμφάνισή του, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες performances.
Ο μουσικός διαγωνισμός έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε έκφραση παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο και έχει αποκλείσει σημαίες της Παλαιστίνης.
Ο Saade πλαισιώθηκε από την Ελένη Φουρέιρα, η οποία ήρθε δεύτερη το 2018 με την Κύπρο, και τη Chanel, που τερμάτισε τρίτη για την Ισπανία το 2022, όταν εμφανίστηκε με την καφίγια τυλιγμένη στον καρπό του σε καθαρή θέα.
Δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισε η διοργάνωση σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα από τότε που επέλεξε να συμπεριλάβει το Ισραήλ στον διαγωνισμό ως συνήθως.
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου διοργανώνονται σε όλη τη χώρα αλλά και στο Μάλμε, ενώ πολλές χώρες που συμμετέχουν τάχθηκαν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.
Φωτογραφίες: Associated Press, Splashnews