Αν υπάρχει κάτι που ελκύει πάντα την προσοχή των φανατικών της Eurovision, αυτό είναι οι ξεχωριστές ιστορίες των πρωταγωνιστών της.
Η ίδια η Νέτα, η νικήτρια του Ισραήλ, που έφερε τον διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ, φώναξε το βράδυ του τελικού και μετά την ανακοίνωση πως είχε κερδίσει: «Ευχαριστώ Ευρώπη, σας ευχαριστώ που επιλέξατε το διαφορετικό». Και μπορεί για κάθε άνθρωπο και για κάλε λαό αυτής της πολυπολιτισμικής πανδαισίας στη Eurovision, το διαφορετικό να σημαίνει πολλά και ίσως αντικρουόμενα μεταξύ τους πράγματα, στην καρδιά όμως του διαγωνισμού αυτό έχει έναν συμβολισμό.
Η Eurovision υπήρξε πάντα το γκλαμ καταφύγιο των γκέι, το πιο λαμπερό γεγονός όπου άνθρωποι που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των βαθιά εμπεδομένων κοινωνικών στερεοτύπων, μπορούν να ξεχωρίσουν με το να είναι ο εαυτός του. Στη σκηνή της ανέβηκε πριν από 21 ολόκληρα χρόνια μια τρανσέξουαλ, προκαλώντας σάλο σε όλο τον κόσμο, η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ (την οποία παρεμπιπτόντως είδαμε να σκανδαλίζει τα συντηρητικά αισθήματα ορισμένων, με το act της στον Α' Ημιτελικό όπου προσκάλεσε το κοινό διαδώσει την αγάπη).
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ενας Αυστριακός με μακριά χρυσαφένια τουαλέτα και παχύ μούσι θα κέρδιζε και εκείνος το βραβείο. H Κοντσίτα, η καλλιτεχνική περσόνα του Τόμας Νόιβιρτ έγινε αμέσως η αγαπημένη της Eurovision και κέρδισε ένα εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone.
Η γαλλική συμμετοχή στη φετινή Eurovision
Στη φετινή του διοργάνωση, εκείνος που ξεσηκώνει το συναίσθημα των φανατικών της Eurovision γύρω από τον σεβασμό στη διαφορετικότητα είναι ο εκπρόσωπος της Γαλλίας. Μόλις 19 ετών, ο Μπιλάλ Χασανί, κατάγεται από μια αυστηρή μουσουλμανική οικογένεια. Με σύμμαχο τη μητέρα του, ο νεαρός ακολούθησε το όνειρό του να γίνει τραγουδιστής. Εγινε δεκτός στην παιδική έκδοση του The Voice, ερμηνεύοντας το Rise Like A Phoenix, το νικητήριο κομμάτι της Eurovision που έστεψε την Κοντσίτα βασίλισσα του διαγωνισμού.
Γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια του στο youtube, με τα βίντεό του να αποκτούν εκατοντάδες χιλιάδες views. Οταν ο Μπιλάλ θα αποκαλύψει σε βίντεό του πως είναι ομοφυλόφιλος θα υποστεί και τις συνέπειες της διαδικτυακής παρενόχλησης. Τα μηνύματα μίσους φτάνουν ακόμη και σε απειλή σε βάρος της ζωής του. Εκείνος όμως, όπως δηλώνει, θέλει να ζήσει όπως το επιθυμεί και δεν το βάζει κάτω. Αντίθετα, υιοθετεί ένα πιο θηλυπρεπές παρουσιαστικό, φοράει συχνά περούκες και εμφανίζεται δημόσια με μακιγιάζ.
«Μη με ρωτάτε ποιος είμαι. Είμαι ο ίδιος από τότε που ήμουν μικρό παιδί» λέει σε έναν από τους στίχους του Roi, του τραγουδιού της Γαλλίας στη Eurovision ο Μπιλάλ Χασανί. Η Γαλλία έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει με όρους πρωταθλητισμού τον διαγωνισμό. Καθιέρωσε έναν εθνικό διαγωνισμό πρότυπο, στον οποίο οι συμμετέχοντες ψηφίζονται από επιτροπή, το κοινό, αλλά και επιτροπές από μια σειρά άλλες χώρες του εξωτερικού.
Το mail στην μπαλαρίνα από την Αμερική
Η γαλλική αποστολή θέλησε να στήσει ολόκληρη την σκηνική παρουσία στην ιστορία του ερμηνευτή και έτσι ζητούσε δύο πρόσωπα με παρόμοια ιστορία, προκειμένου να τον πλαισιώσουν επί σκηνής. Ετσι στράφηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Η Λίζι Χάουελ είναι η χορεύτρια που απασχόλησε όσο κανείς άλλος, από όσους συνοδεύουν τους ερμηνευτές στη σκηνή της Eurovision, όσους βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Τελ Αβίβ. Από πολύ μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα, ωστόσο τα παραπάνω κιλά αποτελούσαν συχνά τροχοπέδη στο όνειρό της. Πριν από δύο χρόνια έγινε viral, όταν ανάρτησε στον λογαριασμό της ένα βίντεο στο οποίο επιδίδεται σε γρήγορες περιστροφές. «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το βίντεο αυτό έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στο διαδίκτυο. Πραγματοποιώ τέτοιες χορευτικές φιγούρες από μικρό παιδί» σχολιάζει σήμερα η Χάουελ.
Ενα πρωινό έλαβε στο mail της μια πρόσκληση από τη Γαλλία, που της πρότεινε να πλαισιώσει την γαλλική αποστολή της Eurovision επί σκηνής. «Δεν ήξερα καν τι είναι αυτός ο διαγωνισμός. Οταν το έψαξα έμαθα πως σε αυτόν είχε λάβει μέρος η Σελίν Ντιον και είχε κερδίσει» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο Ισραήλ.
Η Λίζι γιόρτασε τα γενέθλιά της, έκλεισε τα 18, πριν από μερικές ημέρες και ενώ βρισκόταν ήδη στο Τελ Αβίβ με την γαλλική αποστολή της Eurovision. Το κορίτσι από το Ντελαφουέρ των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δώσει την παράσταση της ζωής της μπροστά σε ένα κοινό 200 εκατ. τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν τη Eurovision το Σάββατο το βράδυ.
Η κωφή χορεύτρια από την Ταϊβάν
Ο Μπιλάλ Χασανί όμως επικοινωνεί στη σκηνή της Eurovision και με μια ακόμη παρουσία, που προάγει το μήνυμα του τραγουδιού του. «Δεν επιλέξαμε αυτό που είμαστε. Επιλέγουμε μόνο την κόμμωσή μας, τη δουλειά, τους φίλους μας, καμιά φορά και ποιον θα ερωτευτούμε» αναφέρει σε άλλο σημείο το κομμάτι Roi.
Ετσι και η χορεύτρια Λιν Τζινγκ Λαν δεν επέλεξε την κατάστασή της. Γεννήθηκε με σοβαρή βλάβη στην ακοή, κάτι που δεν την απέτρεψε από το να γίνει χορεύτρια. Διαγωνίστηκε το 2015 σε ειδικό διαγωνισμό χορού για κωφούς όπου και κέρδισε τον τίτλο. Ηταν ο νηπιαγωγός της που σύστησε στους γονείς της να ξεκινήσει χορό, ώστε να τη βοηθήσει να παραμείνει σε φόρμα. «Ακούει» τον ρυθμό μέσα από το σώμα της, από τις δονήσεις που προκαλεί η μουσική στο έδαφος και έτσι μπορεί να συγχρονίζεται και αν χορεύει σωστά.
Εχει ιδρύσει την δική της σχολή χορού για κωφά παιδιά και σήμερα λέει: «Αν δεν ήμουν κωφή δεν θα προσπαθούσα, δεν θα δούλευα τόσο σκληρά». Ούτε η Τζινγκ Λαν γνώριζε κάτι για τη Eurovision, που μπορεί να είναι big thing για την Ευρώπη, αλλά δεν έχει αγγίξει τους πολίτες της Ταϊβάν. «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ένα τέτοιο διεθνές γεγονός» θα πει στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.
Η γαλλική συμμετοχή στη Eurovision έφτασε στο Τελ Αβίβ με πολύ ταπεινές απαιτήσεις. Τα στοιχήματα την ήθελαν εκτός δεκάδας στον τελικό. Ωστόσο, η εμφάνισή επί σκηνής και οι ιστορίες των τριών πρωταγωνιστών της αποστολής κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το Roi εκτοξεύτηκε στην τρίτη θέση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, υποχωρώντας κάποιες θέσεις στη συνέχεια, όσο πλησίαζε ο μεγάλος τελικός.