Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους λάτρεις του κρασιού στη Γαλλική Ριβιέρα μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο από πολυτελές εστιατόριο των Καννών.
Το βίντεο δείχνει πλούσιους γλεντζέδες να ρίχνουν απρόσεκτα δεκάδες μπουκάλια vintage κρασιού που λάτρευε η βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένεια Κένεντι σε ένα γυάλινο μπολ για να φτιάξουν μια σαγκρία των 120.000 λιρών.
Συγκεκριμένα, οι θαμώνες του εστιατορίου La Guérite στο νησί Sainte-Marguerite, στα ανοιχτά των Καννών, ζητωκραυγάζουν και σφυρίζουν καθώς αναμειγνύουν δύο vintage παγκοσμίου φήμης μπουκάλια κρασιού Petrus σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με παγάκια, πορτοκάλια και άλλα συστατικά.
Ένας άνδρας εθεάθη, μάλιστα, να γλείφει ένα μπουκάλι καθώς έριχνε το ακριβό περιεχόμενό του στο μπολ.
Οι ανώνυμοι παρευρισκόμενοι ρίχνουν τα vintage κρασιά, ένα του 2006 που κοστίζει περίπου 3.800 ευρώ το μπουκάλι, και ένα του 2011, που κοστίζει περίπου 3.200 ευρώ. Αλλά μόνο όταν η γαλλική εφημερίδα La Figaro ξέθαψε την ιστορία, ξέσπασε κατακραυγή στα social media και όχι μόνο.
Ο Philippe Faure-Brac, ένας διάσημος σομελιέ, είπε στους Times ότι ήταν «σαν να χρησιμοποιούσες ένα έργο του Πικάσο ή του Bαν Γκογκ για να ανάψεις φωτιά».
«Πρόκειται για ένα κρασί με κατεξοχήν γαστρονομική κλίση. Γιατί να μην το γευτείς με έναν πολύ γιορτινό τρόπο; Αλλά το να το βάλεις σε σαγκρία δεν είναι η δουλειά του», πρόσθεσε.
Ποιο είναι το περίφημο vintage κρασί Petrus
Το κρασί Petrus έγινε το αγαπημένο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ τη δεκαετία του 1940, αφού η Marie-Louise Loubat, η ιδιοκτήτριά του εκείνη την εποχή, έστειλε ένα κιβώτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λάτρευε το κόκκινο κρασί και αργότερα κάλεσε την ίδια τη Loubat να το σερβίρει στον γάμο της.
Το κρασί σερβιρόταν επίσης στον Τζον Φ. Κένεντι και στη σύζυγό του Τζάκι. Και οι δύο, γνωστοί γαλλόφιλοι, είχαν δηλώσει την αγάπη τους για το κρασί, κάτι που ενίσχυσε μαζικά τη δημοτικότητά του στις ΗΠΑ.
Ο αμπελώνας παράγει μόλις 30.000 μπουκάλια Petrus τον χρόνο σε 10 εκτάρια γης.
Ο θρυλικός κριτικός κρασιού Ρόμπερτ Πάρκερ είχε πει προηγουμένως για το Petrus του 2006 ότι είχε «νότες από καραμελωμένα, γλυκά μαύρα κεράσια και φρούτα άγριων μούρων με άφθονο μπαχαρικό, χώμα και έναν υπαινιγμό ποώδους».
Είπε ότι το vintage κρασί του 2011 είχε «συγκρατημένα αλλά συναρπαστικά αρώματα kirsch, μαρμελάδας βατόμουρου, μπαχαρικών ξύλου και μουριών».