Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την πτήση μπορεί να αποβεί μοιραία για τον επιβάτη, σύμφωνα με έκθεση γερμανικού ιδρύματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός του αλκοόλ με ύπνο στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πτήσης μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα των ταξιδιωτών και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, ακόμη και σε όσους είναι νέοι και υγιείς.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις, ιδίως στους ηλικιωμένους επιβάτες και σε όσους έχουν ιατρικές παθήσεις, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Δυνητικά επικίνδυνη η κατανάλωση αλκοόλ στην πτήση λέει έρευνα
Οι ακαδημαϊκοί πρότειναν ότι ίσως ήρθε η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση στο αλκοόλ επί του αεροσκάφους, ιδίως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
Η Δρ Eva-Maria Elmenhorst, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου της Κολωνίας, δήλωσε: «Η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική για τους επιβάτες με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις».
«Ο κορεσμός του οξυγόνου τους μπορεί να είναι αρχικά χαμηλός και στη συνέχεια να πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, οι ιατρικές παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά κατά τη διάρκεια της πτήσης».
«Θα συμβούλευα τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπλάνα», τόνισε η ειδικός.
Για τη μελέτη τους, επιστράτευσαν 48 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών. Οι μισοί κοιμήθηκαν σε ένα εργαστήριο με κανονική πίεση αέρα και οι άλλοι σε έναν θάλαμο σε συνθήκες πίεσης καμπίνας αεροπλάνου σε πτήση.
Στη συνέχεια, οι ομάδες κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες, οι μισοί σε κάθε ομάδα δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ, ενώ οι άλλοι έπιναν το ισοδύναμο δύο κουτιών μπύρας ή δύο ποτηριών κρασιού.
Εκείνοι που κοιμήθηκαν σε κανονικές συνθήκες χωρίς αλκοόλ είχαν σταθερά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα γύρω στο υγιές 96% με καρδιακό ρυθμό ύπνου 64 παλμούς ανά λεπτό (bpm).
Πέφτει το οξυγόνο και ανεβαίνουν οι παλμοί
Όμως εκείνοι που έπιναν και βρίσκονταν στον θάλαμο με συνθήκες πτήσης είχαν πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα κατά μέσο όρο στο 85 τοις εκατό και οι καρδιακοί τους παλμοί συνήθως ανέβαιναν σχεδόν στα 88 bmp κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αυτό συνέβαινε σε σύγκριση με ένα μέσο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα 88% και έναν καρδιακό ρυθμό ύπνου 73bpm για όσους βρίσκονταν στον θάλαμο πτήσης και δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν ξαπλωμένοι, οπότε τα ευρήματα μπορεί να διαφέρουν για όσους πετούν με οικονομική θέση, αναφέρει η έκθεση στο περιοδικό Thorax της ομάδας από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Όλα αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα, ο συνδυασμός της κατανάλωσης αλκοόλ με τον ύπνο υπό υποβαρικές συνθήκες (πίεση καμπίνας) αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις».
Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες στους ηλικιωμένους, προτείνουν, προσθέτοντας: «Τα καρδιαγγειακά συμπτώματα έχουν επιπολασμό 7% των ιατρικών επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ η καρδιακή ανακοπή προκαλεί το 58% των εκτροπών του αεροσκάφους».