Επτά πράγματα που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλους και γιατί -Τι λένε οι ψυχολόγοι - iefimerida.gr

Επτά πράγματα που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλους και γιατί -Τι λένε οι ψυχολόγοι

Νεαρή γυναίκα μιλά για προσωπικά της ζητήματα
Νεαρή γυναίκα μιλά για προσωπικά της ζητήματα / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν κόσμο που απολαμβάνει να ζει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν θέλει πολύ για να ξεχάσουμε ότι ορισμένα θέματα είναι σοφότερο να μένουν στην ιδιωτική σφαίρα.

Ψυχολόγοι θεωρούν ότι η υπερβολική έκθεση πληροφοριών μπορεί να σας κάνει ευάλωτους, να βλάψουν τη φήμη σας ή ακόμα και να θέσει σε δοκιμασία τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να διαλέγει κανείς τα άτομα στα οποία ανοίγεται δεν σημαίνει ότι γίνεται μυστικοπαθής. Αντίθετα, είναι σημαντικό να διατηρούνται υγιή όρια και να προστατεύεται η συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Εδώ παραθέτουμε μερικά πράγματα που δεν πρέπει να συζητάτε με άλλους και γιατί.

Την οικονομική κατάσταση και τις τραπεζικές καταθέσεις

Το να μιλάτε ανοιχτά για το εισόδημά σας, τα χρέη, τις αποταμιεύσεις, τις καταναλωτικές συνήθειες ή τις πηγές εισοδήματος μπορεί να δημιουργήσει ακούσια δυσφορία, ζήλια ή κριτική από τους άλλους.

Όταν κάποιος συζητά για τα χρήματά του, συχνά προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας ή ανταγωνισμού σε άλλους, σύμφωνα με ψυχολόγους. Δεν είναι δεδομένο πως όποιον θεωρείτε φίλο σας κάνει πάντα τις καλύτερες σκέψεις για εσάς. Έτσι, είναι σοφό να κρατάτε ιδιωτικά τα οικονομικά σας θέματα, καθώς σας προστατεύει από τη δυσαρέσκεια και τη ζήλια των άλλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μελλοντικά σχέδια και όνειρα

Το να μοιράζεστε τις φιλοδοξίες σας πολύ νωρίς μπορεί μερικές φορές να γυρίσει «μπούμερανγκ».

Σημειώνεται από ψυχολόγους ότι το να μιλάτε συνεχώς για τα όνειρα ή τους στόχους σας πριν τους δρομολογήσετε, μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση επιτυχίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να ξεγελάσει τον ίδιο σας τον εαυτό πως έχετε ήδη πετύχει έναν στόχο χωρίς πραγματική δουλειά, κι αυτό συχνά σας βγάζει εκτός πορείας. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να αντιμετωπίσετε αποθάρρυνση ή επιφυλακτικότητα από τους άλλους, κάτι που μπορεί να σας ρίξει.

Επομένως, είναι καλύτερο να κρατήσετε για τον εαυτό σας τους στόχους, μέχρι αυτοί να επιτευχθούν.

Καλές πράξεις που έχετε κάνει

Το να καυχιέται κανείς για τις καλές του πράξεις συχνά μειώνει την ίδια την αξία τους. Η ψυχολογία υπογραμμίζει ότι η αληθινή γενναιοδωρία συνδέεται με την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια και όχι με την ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους. Το να μιλάτε για τις πράξεις καλοσύνης, τυχόν δωρεές ή φιλανθρωπικές πράξεις που έχετε κάνει, μπορεί να ακούγεται σαν αμετροέπεια. Επομένως, μείνετε ταπεινοί, κρατώντας τις καλές σας πράξεις έξω από κουβέντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογενειακά ζητήματα και προβλήματα

Είναι η παροιμία «μη βγάζεις τα άπλυτά σου στη φόρα» και είναι σωστή! Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια, όλοι λίγο έως πολύ αγωνιούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το να μοιράζεστε όμως αυτά τα προσωπικά ζητήματα με άλλους μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, κουτσομπολιά και ζημιές που δύσκολα διορθώνονται.

Ψυχολόγοι προτείνουν ότι η δημόσια συζήτηση για οικογενειακά ζητήματα συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι άλλοι, μη γνωρίζοντας το πλήρες πλαίσιο, να κρίνουν εσάς και την οικογένειά σας. Ενδέχεται επίσης να προσφέρουν μεροληπτικές συμβουλές. Μάλιστα, εάν τα ιδιωτικά ζητήματα γίνουν ευρύτερα γνωστά, αυτό μπορεί να κλιμακώσει τις συγκρούσεις μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Επομένως, κρατήστε τα οικογενειακά σας προβλήματα ιδιωτικά, καθώς έτσι δείχνετε σεβασμό για όλα τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτά.

Απωθημένα και κακίες

Το να κρατάτε κακία είναι ήδη τοξικό για την ψυχική υγεία, αλλά το να συζητάτε συνεχώς τα απωθημένα που έχετε προς άλλους μπορεί να διπλασιάσει τη ζημιά. Η ψυχολογία δείχνει ότι η επαναλαμβανόμενη εξωτερίκευση αρνητικών συναισθημάτων συχνά ενισχύει τον θυμό και την πικρία, αντί να τα θεραπεύει. Ακόμη χειρότερα, το να μοιράζεστε τυχόν «κακιούλες» με άλλους μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μικροπρεπής, αρνητικός ή αναξιόπιστος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, άτομα που προσποιούνται ότι είναι φίλοι και καλοπροαίρετοι ίσως τελικά να χρησιμοποιήσουν όσα τους λέτε εναντίον σας.

Επεξεργαστείτε λοιπόν τα συναισθήματά σας ιδιωτικά ή με έναν επαγγελματία. Αφήστε τον αρνητισμό και δουλέψτε με τον εαυτό σας.

Τις πιο βαθιές σκέψεις και συναισθήματα

Μη βιάζεστε να μιλήσετε, ειδικά όταν είστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι, καθώς οι άλλοι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν εναντίον σας αργότερα. Συχνά είναι καλύτερο να κρατάτε τις σκέψεις σας για τον εαυτό σας και να μένετε σιωπηλοί έως ότου ηρεμήσετε συναισθηματικά.

Άλυτες ανασφάλειες και αδυναμίες

Πρόκειται για αμφιβολίες, φόβους ή σημεία στα οποία κρίνετε τον εαυτό σας ανεπαρκή και τα οποία δεν έχετε επεξεργαστεί ή αντιμετωπίσει πλήρως.

Το να μοιράζεστε βαθιές ανασφάλειες μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε με χαμηλή αυτοπεποίθηση και οι άλλοι να σας δίνουν συμβουλές χωρίς καν να τις ζητήσετε, ή ακόμα να προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποκάλυψη της ευαλωτότητας μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για εμπιστοσύνη, όμως καλό είναι να την κρατάτε για ανθρώπους του στενού κύκλου που μπορούν πραγματικά να την εκτιμήσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ