Επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν γιατί τα μαλλιά γκριζάρουν και τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπεία που θα σταματήσει ή θα αντιστρέψει τη διαδικασία που οι περισσότεροι απεύχονται.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να «κολλάνε» καθώς τα μαλλιά γερνούν και να χάνουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα των μαλλιών.
Ορισμένα βλαστoκύτταρα τα οποία είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταβαίνουν μεταξύ των αναπτυξιακών διαμερισμάτων στους θύλακες. Αυτά τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα μετακίνησης με πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γκριζάρισμα στα μαλλιά.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα των ποντικιών και βρέθηκαν και στον άνθρωπο. Ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπέδειξαν ότι αν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν πιθανό τρόπο αντιστροφής ή πρόληψης του γκριζαρίσματος, σημειώνει ο Guardian.
Γιατί μπορεί να χάνουμε το χρώμα των μαλλιών μας;
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Οι νεοανακαλυφθέντες μηχανισμοί εγείρουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχει και στους ανθρώπους.
Το χρώμα των μαλλιών ελέγχεται από το αν οι συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες δεξαμενές των McSCs μέσα στους θύλακες των τριχών λαμβάνουν το σήμα να γίνουν ώριμα κύτταρα που παράγουν τις πρωτεϊνικές χρωστικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για το χρώμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης της τρίχας τα κύτταρα περιστρέφονται συνεχώς μεταξύ των διαμερισμάτων του αναπτυσσόμενου θύλακα της τρίχας. Μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα τα McSCs εκτίθενται σε σήματα που επηρεάζουν την ωριμότητα που οδηγεί στη διατήρηση του χρώματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα McSC μετασχηματίζονται μεταξύ της πιο πρωτόγονης κατάστασης των βλαστοκυττάρων τους και του επόμενου σταδίου της ωρίμανσής τους ανάλογα με τη θέση τους.
Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Mayumi Ito, δήλωσε: «Είναι η απώλεια της χαμαιλεοντικής λειτουργίας των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων που μπορεί να ευθύνεται για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών».
Πιο κοντά σε πιθανή θεραπεία
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε θεραπεία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους χωρίς να χρειάζεται να τα βάφουν.
«Αν είναι έτσι, αυτό παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του ασπρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας», είπε ο Qi Sun .
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, αποκάλυψε ότι ο αριθμός των τριχοθυλακίων με «κολλημένα» βλαστοκύτταρα αυξήθηκε από 15% στα νεαρά μαλλιά σε πάνω από τα μισά στα μαλλιά αυτών που ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία, αναφέρει η Daily Mail.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει τα πιθανά μέσα για την αποκατάσταση της κινητικότητας αυτών των βλαστοκυττάρων, που δίνει το χρώμα στα μαλλιά.