Τα τρία τρόφιμα που δεν θα «άγγιζε» ποτέ, λόγω του υψηλού κινδύνου που ενέχει η κατανάλωσή τους, αποκάλυψε μια επιστήμονας τροφίμων.
Η ειδικός, η οποία δημοσιεύει στο TikTok με το όνομα @hydroxide, μοιράστηκε ένα βίντεο στον λογαριασμό της εξηγώντας ότι αυτά τα τρία τρόφιμα δεν θα τα έτρωγε ποτέ και αποκάλυψε τους λόγους.
Γιατί δεν καταναλώνει ποτέ ωμές φύτρες
«Το νούμερο ένα είναι οι ωμές φύτρες» εξήγησε η επιστήμονας τροφίμων. Αν και η ειδικός παραδέχθηκε ότι «περιστασιακά» μπορεί και να φάει κάποιες, σημείωσε ωστόσο πως είναι ένα «πολύ, πολύ υψηλού κινδύνου τρόφιμο».
«Κάτι που πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια στα τρόφιμα είναι πως είναι σαν τους κολλητούς σας στις διακοπές: θέλουν να πάνε κάπου ζεστά και αναζητούν νερό. Έτσι, οι φύτρες καλλιεργούνται βασικά στο έδαφος, στο πιο ζεστό και υγρό περιβάλλον που μπορείτε να φανταστείτε. Και μαντέψτε: Τα βακτήρια τις λατρεύουν».
Η ειδικός επισημαίνει ότι προτού καταναλώσετε τις φύτρες πρέπει να τις ξεπλύνετε πολύ καλά ή να τις μαγειρέψετε και τονίζει ότι αυτές που σερβίρονται, συνήθως είναι ωμές και δεν πρέπει να καταναλώνονται. «Δεν τις αγγίζω καν» ξεκαθάρισε.
Ποια άλλα τρόφιμα δεν αγγίζει ποτέ
Ένα άλλο τρόφιμο που αποφεύγει η επιστήμονας τροφίμων είναι το ωμό ή το rare μαγειρεμένο (ελαφρώς άψητο) μοσχαρίσιο μπιφτέκι. «Συνήθως παραγγέλνω ένα καλοψημένο μπιφτέκι» σημειώνει. Ο λόγος για αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται και μαγειρεύεται το κρέας.
«Τα μπιφτέκια που ετοιμάζονται μηχανικά, τεμαχίζονται με κάτι μεγάλα μαχαίρια. Αν υπάρχει E.coli ή σαλμονέλα έστω και σε ένα μικρό κομμάτι κρέατος, ουσιαστικά εξαπλώνεται παντού στον κιμά» προειδοποιεί η ειδικός.
Το τρίτο τρόφιμο που δεν τρώει είναι τα ωμά στρείδια. «Αυτές τις ημέρες θερίζει ο νοροϊός» σημειώνει, παραθέτοντας το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο μήνα σε ένα πλούσιο πάρτι όπου αρκετοί καλεσμένοι έφαγαν ωμά στρείδια και κόλλησαν νοροϊό.
«Ο μόνος έλεγχος ασφαλείας τροφίμων από τον οποίο πρέπει να περάσουν τα ωμά στρείδια είναι να ελεγχθεί αν τα νερά συγκομιδής από τα οποία προέρχονται είναι ασφαλή για ψάρεμα» εξηγεί και προσθέτει ότι αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε υπάρχει στο νερό -συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων- μπορεί να καταλήξει στα στρείδια.