Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Le Monde εργαζόταν ως χάκερ στην εφηβεία του – Είχε χακάρει μέχρι και το κινητό του Μιτεράν - iefimerida.gr

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Le Monde εργαζόταν ως χάκερ στην εφηβεία του – Είχε χακάρει μέχρι και το κινητό του Μιτεράν

Ο επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Le Monde, Ξαβιέ Νιελ
Ο επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Le Monde, Ξαβιέ Νιελ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Γαλλία, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, παραδέχτηκε πως στην εφηβεία του ήταν κατάσκοπος που είχε χακάρει το κινητό τηλέφωνο του τότε προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν.

Ο 52χρονος Ξαβιέ Νιελ είναι συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde και ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Γαλλία με εκτιμώμενη περιουσία 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλώντας στο κοινοβουλευτικό κανάλι, ο Νιελ παραδέχθηκε πως είχε προσληφθεί από την Διεύθυνση Εδαφική Εποπτείας (DST), στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Ασφαλείας που διευθύνεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας είχε καλέσει τον Νιελ, αφότου τον «έπιασε» να χακάρει το γαλλικό κανάλι Canal Plus σε ηλικία 17 ετών, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάκαρε το κινητό του Μιτεράν και την αυτοκινητοβιομηχανία Renault

Όπως δήλωσε ο μεγιστάνας επιχειρηματίας: «Δεν ήμουν στην μυστική υπηρεσία. Ήταν ένα είδος εργασίας μερικής απασχόλησης που τους ενημερώναμε τι βρίσκαμε και τι βλέπαμε στον κόσμο του χάκινγκ». Μάλιστα, η υπηρεσία ασφαλείας ήθελε από τον Νιελ να δημιουργήσει μια ομάδα χάκερ που θα αποτελούνταν από νεαρά, έξυπνα άτομα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση του κόσμου της κυβερνοασφάλειας, σε μια εποχή που η τεχνολογία ήταν ακόμα ολοκαίνουρια. Αυτό περιελάμβανε ακόμη και το χακάρισμα του κινητού τηλεφώνου του προέδρου Μιτεράν το 1986.

Ο επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιελ και η σύντροφός του Ντελφίν Αρνο
Ο επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιελ και η σύντροφός του Ντελφίν Αρνο

Η διοίκηση του προέδρου Μιτεράν αργότερα ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικού haking που ονομάστηκε «Γαλλικό Γουοτεργκέιτ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νιελ ήταν επίσης επιφορτισμένος με το χακάρισμα της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Η ομάδα του ανακάλυψε πως η εταιρεία είχε πέσει θύμα χάκερ από την Αυστραλία που είχαν κατεβάσει μεγάλα ποσά δεδομένων. Για τον νεαρό τότε επιχειρηματία, όλα αυτά ήταν διασκεδαστικά. «Τα κάναμε όλα αυτά γιατί το βλέπαμε ως παιχνίδι και τους δίναμε τις πληροφορίες που ήθελαν» όπως είπε. «Ήταν απλά διασκεδαστικό. Ήταν συναρπαστικό να μπορείς να περιηγηθείς στο σύστημα. Μας είχαν πει ότι ήταν αδύνατο». Βέβαια, ο συνιδιοκτήτης της Le Monde δεν αποκάλυψε πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες που είχε συλλέξει.

Γιατί προχώρησε τώρα σε αυτή την αποκάλυψη

Σε ηλικία 20 ετών, ο Νιελ αποσύρθηκε από την δουλειά του ως χάκερ και άρχισε να διοικεί ερωτικές ιστοσελίδες στον γαλλικό πρόδρομο του διαδικτύου, το Minitel. Τώρα, ο επιχειρηματίας θέλησε να μοιραστεί αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με τα εφηβικά του χρόνια ως χάκερ, ως «παράδειγμα για να δείξει στα παιδιά του σήμερα πως μπορούν να κάνουν ανόητα πράγματα αλλά να γίνουν καλοί άνθρωποι».

Μάλιστα, έχει ξοδέψει ένα μέρος της περιουσίας του προσπαθώντας να βοηθήσει νέους στην αρχή της σταδιοδρομίας του. Το 2013, ξόδεψε 41 εκατομμύρια λίρες σε μια δωρεάν σχολή κωδικοποίησης στο Παρίσι καθώς και σχεδόν 250 εκατομμύρια λίρες στο Station F, το μεγαλύτερο εργαστήριο start-up στον κόσμο που φιλοξενεί 1.000 εταιρείες start-up.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ