Τα εννιάδυμα που έγιναν viral και μπήκαν στα ρεκόρ Γκίνες, έγιναν ενός έτους -Πώς είναι σήμερα; - iefimerida.gr

Τα εννιάδυμα που έγιναν viral και μπήκαν στα ρεκόρ Γκίνες, έγιναν ενός έτους -Πώς είναι σήμερα;

Τα εννιάδυμα από το Μάλι έγιναν ενός έτους
Τα εννιάδυμα από το Μάλι έγιναν ενός έτους /Φωτογραφία: BBC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η είδηση για την γέννηση υγιών εννιάδυμων από το Μάλι, πέρυσι έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Πώς είναι όμως σήμερα, έναν χρόνο μετά;

Όπως δήλωσε ο πατέρας τους στο BBC, είναι σε «άριστη υγεία» και ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια.

Πώς είναι σήμερα τα εννιάδυμα;

«Όλα μπουσουλάνε τώρα. Κάποια στέκονται όρθια και μπορούν ακόμη και να περπατήσουν εάν κρατηθούν από κάτι» δήλωσε ο πατέρας τους Αμπντελκαμπέρ Άρμπι, αξιωματικός του στρατού στο Μάλι και πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη φροντίδα της κλινικής στο Μαρόκο όπου γεννήθηκαν. Όσο για τη μητέρα τους, την 26χρονη Χαλιμά Σισέ, είπε ότι είναι επίσης καλά στην υγεία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι γονείς των εννιάδυμων με την τρίχρονη αδερφή τους
Οι γονείς των εννιάδυμων με την τρίχρονη αδερφή τους

«Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι υπέροχο. Ακόμα κι αν είναι κουραστικό μερικές φορές, όταν βλέπεις υγιή όλα τα μωρά, ανακουφιζόμαστε. Ξεχνάμε τα πάντα» δήλωσε στο BBC Afrique. Ο ίδιος μόλις επέστρεψε στο Μαρόκο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, μαζί με την μεγαλύτερη κόρη τους, τη Σούδα, ηλικίας τριών ετών.

Πώς θα γιορτάσουν τα γενέθλιά τους;

«Είμαι συγκλονισμένος που επανενώθηκα με όλη μου την οικογένεια» δήλωσε και πρόσθεσε πως θα κάνουν ένα μικρό πάρτι γενεθλίων με τις νοσοκόμες και μερικούς ανθρώπους από την πολυκατοικία όπου διαμένουν. «Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών σου. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι τα μωρά έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν σε μία μόνο γέννα και επέζησαν. Πριν από την γέννησή τους στις 4 Μαΐου 2021, η Σισέ μεταφέρθηκε αεροπορικών στο Μαρόκο με έξοδα της κυβέρνησης του Μπαλί, για εξειδικευμένη φροντίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολλαπλές κυήσεις είναι επικίνδυνες και οι μητέρες με περισσότερα από τέσσερα έμβρυα ταυτόχρονα συμβουλεύονται να τερματίσουν κάποιες, σε χώρες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι τα μωρά να αναπτύξουν προβλήματα υγείας λόγω της πρόωρης γέννησής τους, όπως σήψη και εγκεφαλική παράλυση.

Ζουν σε ένα διαμέρισμα υπό ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο

Όσο για την ζωή των εννιάδυμων σήμερα, η μητέρα τους κι αυτά μένουν επί του παρόντος σε ένα «ιατρικοποιημένο διαμέρισμα» όπως το χαρακτήρισε ο πατέρας τους, το οποίο ανήκει στους ιδιοκτήτες της κλινικής Ain Borja στην Καζαμπλάνκα, όπου γεννήθηκαν τα μωρά. «Υπάρχουν νοσοκόμες που βρίσκονται εδώ, εκτός από τη σύζυγό μου, οι οποίες βοηθούν στη φροντίδα των παιδιών» είπε ο πατέρας τους. «Η κλινική τους έχει δώσει ένα μενού που λέει τι πρέπει να τους δίνουν να τρώνε ανά πάσα στιγμή – μέρα και νύχτα» συνέχισε.

Τα μωρά – πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια – γεννήθηκαν στις 30 εβδομάδες, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του Μάλι, Φάντα Σίμπι. Ζύγιζαν από 500 γραμμάρια έως ένα κιλό, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο καθηγητής Γιουσέφ Αλαουί, ιατρικός διευθυντής της κλινικής Ain Borja, την ώρα της γέννησης. Τα αγόρια ονομάζονται Μοχάμεντ 4ος, Ουμάρ, Ελχαντί και Μπαχ ενώ τα κορίτσια ονομάζονται Καντίντια, Φατουμά, Χάβα, Αντάμα και Ούμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα από τα εννιάδυμα λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του
Ένα από τα εννιάδυμα λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του

Τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες τα εννιάδυμα

Το καθένα έχει μια μοναδική προσωπικότητα, δήλωσε ο πατέρας τους. «Έχουν όλα τους διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάποια είναι ήσυχα, ενώ άλλα κάνουν περισσότερο θόρυβο και κλαίνε πολύ. Κάποια θέλουν να τα παίρνουν συνέχεια αγκαλιά. Είναι όλα πολύ διαφορετικά, πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό».

Ο πατέρας των εννιάδυμων θέλησε επίσης, να ευχαριστήσει την κυβέρνηση του Μάλι, ακόμη μία φορά για τη βοήθειά της. «Το κράτος του Μάλι έχει θέσει σε εφαρμογή τα πάντα για τη φροντίδα και τη θεραπεία των εννέα μωρών μας και της μητέρας τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι κάτι που μας παρηγορεί».
Κι ενώ τα μωρά μπορεί να μην έχουν πάει ακόμη στο Μάλι, ωστόσο είναι ήδη πολύ δημοφιλή στη χώρα. «Όλοι θέλουν να δουν τα μωρά με τα μάτια τους – η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, το χωριό μας, ολόκληρη η χώρα».

Τέλος, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όσα ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά, είπε: «Ελπίζω ο Θεός να ευλογήσει όλους όσοι δεν έχουν ακόμη παιδιά - να μπορούν να έχουν αυτό που έχουμε εμείς, οι γονείς των εννιάδυμων. Είναι πανέμορφο, ένας πραγματικός θησαυρός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εννιάδυμα Μάλι Μαρόκο μωρά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ