H Ελένη Βεργέτη ή αλλιώς η Αγλαΐα από το «Αυτή η νύχτα μένει», που σημειώνει μεγάλη επιτυχία, μιλάει στο iefimerida για την ηρωίδα της στη γνωστή δραματική σειρά του Alpha.
Ήσυχη, γενναιόδωρη και τρυφερή, η Αγλαΐα, η γυναίκα του Στέλιου Διαμάντη, είναι πάντα εκεί για όλους. Θα καταλάβει, όμως, πως καμιά φορά η σιωπή μπορεί να είναι και η καταστροφή μας. Και ενδεχομένως η στιγμή αυτή έφτασε, καθώς ο βιασμός της Μυρτούς, που συντάραξε όλο το «Όνειρο» και διέλυσε την οικογένεια του Μίλτου, ήταν η χαριστική βολή για την Αγλαΐα.
Η ταλαντούχα Ελένη Βεργέτη με μια δυνατή ερμηνεία έδωσε το δικό της ρεσιτάλ σε μία σκηνή που δεν χωρούν λόγια.
Η Αγλαΐα, η πειθήνια σύζυγος, που ποτέ δεν αμφισβήτησε τη γνώμη του άντρα-αρχηγού της οικογένειας, έκανε ένα απίστευτο ξέσπασμα. Μία γυναίκα, όπως και τόσες άλλες που περνούν το δικό τους Γολγοθά, που δεν τόλμησε ποτέ στη ζωή της να ορθώσει το ανάστημά της, ήρθε αντιμέτωπη με την αλήθεια της και δεν δίστασε να τη φωνάξει.
Η ηθοποιός, λίγο πριν από την προβολή του νέου επεισοδίου, μιλά στο iefimerida για το ξέσπασμα της Αγλαΐας, αναφέρεται στις εμπειρίες της από τα γυρίσματα και αποκαλύπτει τι θα ήθελε για την ηρωίδα της στη συνέχεια.
Μιλήστε μας για την «Αγλαΐα», την ηρωίδα που υποδύεστε.
Η γυναίκα αυτή αφηγείται μέσα από την ιστορία της τις παθογένειες μιας ελληνικής οικογένειας που ζει στην επαρχία τη δεκαετία του´80. Με τα δεδομένα τού σήμερα, είναι εγκλωβισμένη μέσα σε έναν γάμο που την έχει καταπιέσει, αν και η ίδια αργεί να το συνειδητοποιήσει γιατί δεν γνωρίζει πώς είναι να ζει αλλιώς. Έχει χάσει την εσωτερική της φωνή, έχει συρρικνώσει τη δύναμη της θηλυκότητάς της και έχει μάθει να είναι υπάκουη, συγκαταβατική και αρεστή. Όμως οι καταστάσεις που βιώνει με αφορμή το παιδί της, αν και τραγικές, σταδιακά την μεταμορφώνουν κι έτσι αρχίζει να μην χωράει πλέον στο καλούπι που ήταν προορισμένη να ανήκει.
Στα τελευταία επεισόδια είδαμε ένα αίσθημα δικαίου να διακρίνει την ηρωίδα σας. Πόσο κοντά είναι σε εσάς;
Νομίζω ότι είναι σημαντικό όλοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας. Είμαστε συνδημιουργοί, όχι παθητικοί αποδέκτες. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από τη θυματοποίηση, να μετασχηματίσουμε και να επουλώσουμε τα τραύματα μας, να βάλουμε σωστά όρια στις σχέσεις μας. Αν δεν υπάρξει αφύπνιση θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε τη βία μέσα από τις πράξεις μας. Ο πληγωμένος πληγώνει και ο κακοποιημένος γίνεται συχνά κακοποιητής, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα.
Χαρήκατε με την εξέλιξη της «Αγλαΐας», που επιτέλους όρθωσε το ανάστημά της και είπε μεγάλες αλήθειες; Την αγαπάτε;
Έχω ένα βαθύ αίσθημα συμπόνιας για εκείνη. Στη σκηνή της σύγκρουσής της με τον Στέλιο ένιωσα σαν να μιλάω εξ ονόματος πολλών γυναικών που θέλουν να αποτινάξουν από πάνω τους το πατριαρχικό μοντέλο. Το ξέσπασμά της ήταν επομένως λυτρωτικό. Δεν είναι ποτέ αρκετό να μιλάμε για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών. Μακάρι να ξημερώσει η μέρα που δεν θα χρειάζεται πια να θίγουμε τέτοια ζητήματα. Αυτή τη στιγμή πολλά νεαρά κορίτσια στο Ιράν πληρώνουν τη ζωή τους ως τίμημα για αυτή την ιερή ελευθερία. Αυτό το θεωρώ μια πραγματική επανάσταση και εκείνες τις γυναίκες-ηρωίδες, τις αισθάνομαι αδελφές μου, γιατί με τον αγώνα τους βοηθούν όλη την ανθρωπότητα να εξελιχθεί.
Πώς προσεγγίσατε εσείς την «Αγλαΐα» και πώς θα θέλατε να τη δείτε στο τέλος;
Προσπάθησα να ανακαλύψω πού συναντιόμαστε. Να βρω αντιστοιχίες με το σήμερα. Πότε είχα νιώσει κι εγώ συρρίκνωση μέσα σε μια σχέση. Πότε έκρυψα από τον εαυτό μου την αλήθεια. Πώς θα ήταν αν είχα επενδύσει όλη μου την ύπαρξη σε έναν άνθρωπο, σε ένα παιδί εν προκειμένω, μέσα από το οποίο να νιώθω ότι αυτοπραγματώνομαι. Όταν το φορτίο της γυναικείας πληγής φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο κρίσης, όπως εκείνο της Αγλαΐας με τα τραγικά γεγονότα που βιώνει, ίσως να ξεκινά και το ταξίδι της αυτοΐασης.
Το ξέσπασμα της Αγλαΐας στον Στέλιο συζητήθηκε πολύ. Θεωρείτε ότι αυτές οι σκηνές καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο πάνω στα θέματα των ενδοοικογενειακών προβλημάτων και της βίας περισσότερο απ’ ό,τι τα δελτία ειδήσεων;
Νομίζω οτι αυτή την περίοδο υπάρχει ένα πυρηνικό κάλεσμα για να θεραπεύσουμε αυτό το προγονικό τραύμα. Είναι ένας δύσκολος αλλά απελευθερωτικός δρόμος, γιατί καλούμαστε να δούμε την κρυμμένη αλήθεια, να βγάλουμε τα φαντάσματα μέσα από τις ντουλάπες. Αποφεύγω συνειδητά τα δελτία ειδήσεων έτσι όπως γίνονται. Προτιμώ να διαβάζω την είδηση, παρά να τη βλέπω να αναπαράγεται αενάως. Είναι γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας και άρα η μόνη δυνατότητα για άνοιγμα στην αλήθεια και στην πνευματική μεταμόρφωση είναι να μην κρυβόμαστε. Να φωτίσουμε το πρόβλημα. Αυτό νομίζω επιτυγχάνεται μέσα από τις ιστορίες της «Νύχτας», διότι δίνει την ευκαιρία σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα να έρθουν στο φως.
Πώς είναι τα γυρίσματα στη «Νύχτα»;
Τα γυρίσματα έχουν δυσκολία αλλά και πλάκα. Είναι απαιτητικά, με γρήγορους ρυθμούς. Προϋποθέτουν από τους ηθοποιούς μεγάλη συγκέντρωση, καλή προετοιμασία και πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ όλων. Συνολικά είναι μια όμορφη εμπειρία και μια ακόμα πιο χρήσιμη άσκηση ετοιμότητας για κάποιον που δεν έχει ξανακάνει τηλεόραση, όπως εγώ.
Τι σας αρέσει εσάς να βλέπετε στην τηλεόραση;
Δεν παρακολουθώ πολύ τηλεόραση. Μέσω της συμμετοχής μου στη σειρά ανακαλύπτω ότι είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο, έχει γοητεία και δυναμική. Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε παραγωγές της έχουμε ευθύνη ώστε να μην υποτιμάται το ελληνικό κοινό. Όσον αφορά τη μυθοπλασία εύχομαι να συνεχίσει να ανθεί, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, και να αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό ταλαντούχων δημιουργών, σκηνοθετών και σεναριογράφων, που δεν φοβούνται να είναι ευρηματικοί στη θεματολογία τους και την αισθητική τους, ώστε να πληθύνουν οι ποιοτικές προσπάθειες.