Μια γυναίκα από την Αυστραλία μοιράστηκε την εμπειρία της από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού επί 40 ημέρες συνεχόμενα. Η ίδια λέει ότι δεν έχει νιώσει ποτέ πιο υγιής, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν.
Η Αν Όσμπορν, από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα @fruitisbeaut στο Instagram, δημοσιεύει περιεχόμενο στη σελίδα της σχετικά με την εμπειρία της από τη δίαιτα που ακολουθεί, κατά την οποία καταναλώνει μόνο φρούτα.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, πάντως, έχουν παραπονεθεί πως η συγκεκριμένη δίαιτα είναι ελλιπής όσον αφορά την εκπλήρωση των διατροφικών οφελών ενός ατόμου ή της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό, όμως, δεν έχει εμποδίσει την Όσμπορν ή άλλους όπως αυτή να της δώσουν μια ευκαιρία.
Τι αλλαγές είδε επάνω της από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού
«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ένιωσα συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά οφέλη» δήλωσε η Όσμπορν στους ακολούθους της στο Instagram για τον 40ήμερη δίαιτά της με χυμό πορτοκαλιού, την οποία έκανε κατά τη περίοδο της νηστείας του Πάσχα. Όπως περιέγραψε, στη διάρκεια της νηστείας αυτής «είχε μεγάλη ενέργεια και ευεξία».
Οι σχολιαστές κάτω από το βίντεό της την επαίνεσαν για τις 40 ημέρες που άντεξε καταναλώνοντας εσπεριδοειδή και της έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία.
«Πόσο χυμό έπινες κάθε μέρα;» τη ρώτησε κάποιος, για να λάβει την απάντηση: «Από ένα έως ενάμισι λίτρο τις περισσότερες ημέρες». Ένας άλλος είχε μια πιο περίεργη απορία: «Χρησιμοποιείς αποχυμωτή ή τα στύβεις με το χέρι;», με την Όσμπορν να απαντά ότι χρησιμοποιεί έναν παλιό αποχυμωτή του 1966.
«Αποτελείς έμπνευση! Μόλις ολοκλήρωσα μια 40ήμερη νηστεία με χυμούς επίσης για την περίοδο της Σαρακοστής και έχω βιώσει τα ίδια οφέλη που περιέγραψες» σχολίασε ένας ακόμα.
Τα οφέλη της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο χυμός πορτοκαλιού έχει κάποια οφέλη για την υγεία και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία είναι καλή για το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
Είναι, επίσης, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με το Mayo Clinic. Επειδή ο οργανισμός δεν παράγει φυσικά βιταμίνη C, ο κόσμος πρέπει να την παίρνει από τη διατροφή του, ωστόσο υπάρχει και ένα «αλλά»: Δεν πρέπει να λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C.
Η ημερήσια πρόσληψη 2.000 mg ή περισσότερης βιταμίνης C θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως πέτρες στα νεφρά ή γαστρεντερικές διαταραχές, σύμφωνα με το Mount Sinai.
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού -Τι λένε οι ειδικοί
Η Όσμπορν λέει ότι μερικές φορές πίνει 5 λίτρα χυμό πορτοκαλιού την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 2.620,6 mg.
Παράλληλα, η κατανάλωση χυμού, ο οποίος μπορεί να είναι πλούσιος σε ζάχαρη, δεν έχει τόσα οφέλη όσα η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.
«Όλοι οι χυμοί είναι συνήθως απογυμνωμένοι από τις ευεργετικές τους ιδιότητες που βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων» δήλωσε η διαιτολόγος Άμπι Σαρπ στο USA Today. «Έτσι, ο χυμός πορτοκαλιού, ακόμη κι όταν δεν έχει έξτρα ζάχαρη, μπορεί να ανεβάσει του επιπέδου σακχάρου του αίματος» πρόσθεσε.
Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας χυμού πορτοκαλιού είναι ότι τα πορτοκάλια είναι εσπεριδοειδή, έχουν δηλαδή υψηλή οξύτητα. Η οξύτητα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Οι δίαιτες με χυμούς φρούτων που στερούνται θερμίδων οι οποίες βρίσκονται στις στερεές τροφές θα μπορούσαν, επίσης, να οδηγήσουν σε ασιτία ή ακόμη και σε θάνατο.
Για παράδειγμα, η Ρωσίδα vegan raw food influencer Ζάνα Σαμσόνοβα πέθανε από ασιτία σε ηλικία 39 ετών. Όπως η ίδια είχε πει, η διατροφή της αποτελούνταν μόνο από φρούτα, φύτρες ηλιόσπορου, smoothies φρούτων και χυμούς.