Πιθανότατα να έχετε δυσφορήσει πολλές φορές επειδή ξοδεύετε αρκετές ώρες προσπαθώντας να αποφασίσετε τι θα φορέσετε σε ένα ραντεβού ή αν θα ζητήσετε αύξηση στη δουλειά. Αλλά η αναποφασιστικότητα μπορεί τελικά να είναι σημάδι ευφυΐας, λένει ο ψυχολόγοι.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία παρουσίασαν σε 1.300 άτομα ρεαλιστικά αλλά υποθετικά σενάρια. Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν ήταν λιγότερο επιρρεπείς στο να λάβουν μια απόφαση βασισμένη αποκλειστικά στις πεποιθήσεις τους, κατάσταση γνωστή ως προκατάληψη επιβεβαίωσης.
Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα και αντ' αυτού εξέτασαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων πριν κρίνουν.
«Πρέπει να "αγκαλιάσουμε" τη γενική εμπειρία της αμφιθυμίας. Μπορεί να μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο, σηματοδοτώντας ότι τα πράγματα είναι περίπλοκα και ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε πιο προσεκτικά την απόφασή μας», εξηγεί η Δρ. Jana-Maria Hohnsbehn, ψυχολόγος που ηγήθηκε της έρευνας.
Η αναποφασιστικότητα μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ψάχνει το θέμα σε βαθλυτερο επίπεδο
Η μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences- ήταν μια μετα-ανάλυση πέντε προηγούμενων εργασιών, οι οποίες παρουσίασαν στους συμμετέχοντες ρεαλιστικά περιπτώσεις, όπου καλούνταν να αποφασίσουν εάν κάποιος πρέπει να διατηρήσει τη δουλειά του ή να αξιολογήσουν την προσωπικότητά τους.
Έπειτα, παρουσιάστηκαν διάφορα άλλα σενάρια, στο πρώτο εκ των οποίων οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες ότι μόλις συνάντησαν ένα άτομο που πίστευαν ότι ήταν εξωστρεφές και ότι θα μπορούσαν να κάνουν στο υποθετικό άτομο μια ερώτηση: «Σας αρέσει να περνάτε χρόνο μόνοι σας στο σπίτι;» ή «Σας αρέσει να πηγαίνετε σε πάρτι;».
Όσοι επέλεξαν τη δεύτερη ερώτηση θεωρήθηκε ότι έδειξαν σημάδια προκατάληψης επιβεβαίωσης, επειδή αναζήτησαν μόνο πληροφορίες που συμφωνούσαν με την υπόθεση ότι είναι εξωστρεφής. Αλλά εκείνοι που επέλεξαν την άλλη ερώτηση έδειξαν μεγάλη αμφιθυμία, γιατί ήθελαν να αμφισβητήσουν την επίσημη αφήγηση και να «δουν» βαθύτερα.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ. Baruch Fischhoff, ειδικός σε θέματα κρίσης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στην Πενσυλβάνια, είπε ότι το να αργείς να αποφασίσεις μπορεί να είναι επωφελές.