Το μέλι θεωρείται μία από από τις πιο υγιεινές τροφές και ένα από τα πιο υγιεινά γλυκαντικά.
Αρκετός κόσμος ωστόσο δεν γνωρίζει πότε είναι καλό το μέλι, γιατί κάποια είναι πιο ρευστά από άλλα ή γιατί κρυσταλλώνει και αν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Το Real Simple συγκέντρωσε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις και παραθέτει τις απαντήσεις.
Χαλάει το μέλι;
Το μέλι στην πραγματικότητα δεν λήγει ούτε χαλάει. «Μέλι έχει βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους και ήταν ακόμα καλό χιλιάδες χρόνια αργότερα», λέει η Anne Marie Fauvel, διευθύντρια προγράμματος της American Honey Producers' Association. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη χημική σύσταση του μελιού - το οποίο έχει εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και υψηλό pH. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να αναπτυχθούν βακτήρια και άλλα μικρόβια σε αυτό, λέει η Fauvel. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την ασφάλεια του μελιού είναι να προσθέσετε νερό σε αυτό. «Μην αφήνετε νερό στο βάζο με μέλι, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει ζύμωση», λέει η Fauvel. «Έτσι φτιάχνουν το υδρόμελι». Το μέλι που έχει υποστεί ζύμωση θα έχει μια έντονη μυρωδιά που μοιάζει με ψωμί, αλκοόλ».
Εκτός από την κρυστάλλωση, μπορεί να συμβούν και άλλες αλλαγές στη σύσταση ή το χρώμα του μελιού σας με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να σκουρύνει ή να γίνει θολό και παχύρευστο. Αλλά αυτού του είδους οι αλλαγές δεν υποδεικνύουν ότι το μέλι σας έχει χαλάσει, άρα είναι ακόμα απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;
Σύμφωνα με την Fauvel, «η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία για το μέλι». Το μέλι είναι ένα υπερ-κορεσμένο διάλυμα, που σημαίνει ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά μόρια σακχάρου σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτά τα μόρια ζάχαρης θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται.
Επίσης, μερικοί τύποι μελιού μπορεί να κρυσταλλωνούν πιο γρήγορα από άλλους, ανάλογα με την ποσότητα γλυκόζης ή φρουκτόζης που περιέχουν. Τα μέλια με υψηλότερη αναλογία γλυκόζης κρυσταλλώνουν πιο γρήγορα, ενώ τα μέλια με υψηλότερη αναλογία φρουκτόζης κρυσταλλώνουν πιο αργά.
Γίνεται να μην κρυσταλλώσει το μέλι;
Κάθε μέλι, τελικά, θα κρυσταλλώσει καθώς είναι μία φυσική διαδικασία για αυτό. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που μπορείτε να κάνει ώστε να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία. Μεγάλο παράγοντα παίζει η θερμοκρασία της αποθήκευσης. «Η διατήρηση του μελιού σε ζεστές ή χαμηλές θερμοκρασίες ή όπου υπάρχουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το μέλι να κρυσταλλώσει πιο γρήγορα», σύμφωνα με τη Fauvel. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποθηκεύσετε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου και να μην το διατηρείτε σε συνθήκες υγρασίας.
Πώς μπορείτε να «διορθώσετε» το κρυσταλλωμένο μέλι;
Το μέλι που έχει κρυσταλλώσει δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Στην Ευρώπη, άλλωστε, συνήθως πωλείται συνήθως σε αυτή την πιο παχύρρευστη μορφή. Τώρα, αν για κάποιο λόγο, θέλετε να έχει μία πιο ρευστή υφή, μπορείτε να βάλετε την ποσότητα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε ένα ποτήρι και να το τοποθετήσετε μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Αφήστε το για λίγη ώρα σε αυτό και το μέλι σας θα γίνει πιο υγρό.