Αυτά τα είδη του σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από E. coli, σύμφωνα με ειδικούς - iefimerida.gr

Αυτά τα είδη του σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από E. coli, σύμφωνα με ειδικούς

γκρι καλαθι σουπερ μαρκετ
Στο σούπερ μάρκετ / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από το βακτήριο E. coli στις ΗΠΑ σε μια επιδημία που συνδέεται με το δημοφιλές μπέργκερ «Quarter Pounder», των McDonald's.

Τώρα, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων αποκαλύπτουν ποια είδη πρέπει να αποφεύγετε στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μην αντιμετωπίσετε τροφιμογενείς ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι ευάλωτα σε μολύνσεις από E. coli

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα προπλυμένα, συσκευασμένα λαχανικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Barbara Kowalcyk, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε στο NBC News ότι τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι προπλυμένα, όπως μαρούλι, λαχανικά ή ακόμα και κομμένα φρούτα, θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να αποτελούν γόνιμο έδαφος για βακτήρια.

Αντίθετα, συνιστά να αγοράζεις ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού, να τα πλένεις με νερό και να τα στεγνώνεις με χαρτοπετσέτες.

Συσκευασμένες σαλάτες
Συσκευασμένες σαλάτες / Φωτογραφία: Shutterstock

«Οποιοδήποτε φύλλο είναι σκισμένο ή κατεστραμμένο, απλά το πετάω, γιατί έτσι μπορούν να μπουν τα βακτήρια εκεί» εξήγησε, προσθέτοντας ότι αποφεύγει επίσης τα βλαστάρια και το πεπόνι. «Και συνήθως βγάζω τα εξωτερικά φύλλα και τα πετάω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δικτυωτός φλοιός του πεπονιού μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια, πρόσθεσε ο Darin Detwiler, καθηγητής ρυθμιστικής πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University.

«Είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα κομμάτια προϊόντων εκεί έξω», είπε στο NBC News. «Το πεπόνι έχει τέλειο pH και δεν μπορείς να καθαρίσεις αρκετά το εξωτερικό του».

Φρούτα και λαχανικά σε σούπερ μάρκετ
Φρούτα και λαχανικά σε σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Don Schaffner, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, προειδοποίησε ότι τα περισσότερα φρούτα -ειδικά αν έχουν μείνει έξω για μεγάλες χρονικές περιόδους- αποτελούν επίσης κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνω πολλά εργαστήρια και συχνά κόβουν φρούτα στον μπουφέ του πρωινού και αυτό το φρούτο κάθεται εκεί όλη την ημέρα», είπε στο NBC News. «Έχουμε κάνει έρευνα για να δείξουμε ότι η φυσική του εμφάνιση δεν αλλάζει, αλλά μπορεί να αναπτύξει βακτήρια όσο κανένας δεν ασχολείται».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως η λιστέρια ή η E. coli, που προκαλούν λοιμώξεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πυρετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή να αποβούν θανατηφόρες.

Ήδη, η επιδημία E. coli από τα McDonald's έχει σκοτώσει ένα άτομο στο Κολοράντο και εξαπλώθηκε σε πολλές πολιτείες, καθώς ο προμηθευτής της αλυσίδας fast food ανακάλεσε τα κίτρινα κρεμμύδια «με πολλή προσοχή», ωθώντας και άλλα εστιατόρια να κάνουν το ίδιο.

Ο Schaffner εξήγησε ότι όσο περισσότερα τρόφιμα επεξεργάζονται από το αγρόκτημα στο τραπέζι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκτεθεί σε βακτήρια, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να μας αρρωστήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ