Forest City: H πόλη-φάντασμα αξίας 100 δισ. δολαρίων, με άδειους ουρανοξύστες - iefimerida.gr

Forest City: H πόλη-φάντασμα αξίας 100 δισ. δολαρίων, με άδειους ουρανοξύστες

Το μεγάλο έργο Forest City της Μαλαισίας που υποστηρίζεται από την Κίνα, αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Το μεγάλο έργο Forest City της Μαλαισίας που υποστηρίζεται από την Κίνα, αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων / Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στη νότια Μαλαισία που χτίστηκε από Κινέζους, έχει αφεθεί να σαπίσει και έχει γίνει η πιο αμφιλεγόμενη ανάπτυξη στην ιστορία της χώρας.

Η ιδιωτική έκταση που ονομάστηκε «πόλη-φάντασμα», αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι χτισμένη σε ανακτημένη γη, μακριά από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο Johor Bahru.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χτισμένη από την Country Garden - τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας - στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Xi Jinping, η Forest City παρουσιάστηκε ως «ένας ονειρεμένος παράδεισος για όλη την ανθρωπότητα». Το 2016, όταν κατασκευαζόταν, η κινεζική αγορά ακινήτων βρισκόταν σε πλήρη άνθηση.

Οι εργολάβοι δανείζονταν δυσθεώρητα ποσά για να επενδύσουν σε κτίρια ακινήτων που απευθύνονταν σε αγοραστές της μεσαίας τάξης που ζουν στο εξωτερικό.

Η Country Garden είχε τα ίδια σχέδια στη Μαλαισία, αν όχι, ακόμη μεγαλύτερα. Ο στόχος ήταν να χτιστεί μια φιλική προς το περιβάλλον μητρόπολη με γήπεδο γκολφ, υδάτινο πάρκο, γραφεία, μπαρ και εστιατόρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απλωμένη σε χιλιάδες στρέμματα γης -σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος του Μονακό- η Forest City επρόκειτο να αποτελέσει το σπίτι για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία.

Όμως, οκτώ χρόνια μετά, στέκεται ως μια εγκαταλελειμμένη πόλη-φάντασμα στις όχθες ενός ποταμού γεμάτου κροκόδειλους. Μόλις το 15% του συνολικού έργου έχει ολοκληρωθεί και μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ζουν στα πολυώροφα κτήρια.

Ενώ οι Κινέζοι υπεύθυνοι ανάπτυξης του έργου είπαν ότι κατασκευάστηκε για άτομα της μεσαίας τάξης, οι τιμές πώλησης των οικιστικών μονάδων ήταν πολύ απρόσιτες για τους απλούς Μαλαισιανούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μέσο διαμέρισμα σήμερα κοστίζει περίπου 1,14 εκατομμύρια δολάρια. Η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου στο Johor Bahru - τη μεγαλύτερη πόλη κοντά στην πόλη «φάντασμα» - είναι περίπου $141.000.

Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του φιλόδοξου έργου είναι κενό - με μόνο ένα μάτσο ανθρώπους διασκορπισμένους γύρω από την τεχνητή πόλη. Τα σημάδια των μεγαλεπήβολων σχεδίων είναι παντού - υπάρχει μια γκαλερί πωλήσεων, ένα διεθνές σχολείο, θέρετρα και τεράστια πολυώροφα πολυτελή κτίρια παντού.

Μια πόλη χωρίς ίχνος ζωής

Αλλά αυτό που δεν μπορεί να δει κανείς σε αυτό το υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο είναι σημάδια ζωής. Όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα εμπορικά συγκροτήματα είναι είτε κλειστά είτε έχουν εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης εργασιών.

Κάθε πολυκατοικία στεγάζει εκατοντάδες διαμερίσματα, αλλά μόνο λίγα από αυτά έχουν αναμμένα τα φώτα τους.

Υπάρχει μια έρημη παραλία με άδεια παιδική χαρά, σκουριασμένα αυτοκίνητα και άδεια μπουκάλια μπύρας πεταμένα παντού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νερά είναι γεμάτα κροκόδειλους - και σε όλη την ακτή υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην κολυμπήσουν.

Ένα ζευγάρι Κινέζων συνταξιούχων ζει στη Forest City, ένα έργο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ένα ζευγάρι Κινέζων συνταξιούχων ζει στη Forest City / Φωτογραφία: Shutterstock

Όταν πέφτει η νύχτα, ολόκληρη η πόλη γίνεται σκοτεινή σαν πίσσα. Η Joanne Kaur, μία από τους κατοίκους της Forest City, δήλωσε στο BBC: «Αυτό το μέρος είναι απόκοσμο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν βγαίνεις από την εξώπορτά σου, ο διάδρομος είναι σκοτεινός. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που πραγματικά επένδυσαν και αγόρασαν ένα σπίτι εδώ. Θέλουμε να μετακομίσουμε το συντομότερο δυνατό».

Η ίδια και ο σύζυγός της ζουν στον 28ο όροφο ενός από τα πολυώροφα κτίρια - και είναι οι μόνοι σε ολόκληρο τον όροφο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σκληρή πραγματικότητα της ανάπτυξης μπορεί να δει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί άνθρωποι επικρίνουν τις αναρτήσεις που επαινούν τις εξελίξεις της πόλης.

Ένας τέτοιος χρήστης έγραψε: «Η σημερινή Forest City είναι μια πόλη-φάντασμα. Δεν υπάρχουν καθόλου άνθρωποι. Είναι μακριά από την πόλη, έχει ελλιπείς εγκαταστάσεις διαβίωσης και είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς χωρίς αυτοκίνητο».

Forest City: Η πόλη-φάντασμα της Μαλαισίας με τους ουρανοξύστες
Forest City: Η πόλη-φάντασμα της Μαλαισίας με τους ουρανοξύστες / Φωτογραφία: Shutterstock

Γιατί κατέληξε έτσι η Forest City

Αρκετοί μοναδικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στο να αναγκαστεί η Forest City να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Εκτός από τους αυστηρούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στους μεγάλους κατασκευαστές ακινήτων, ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ περιόρισε τις βίζες για τους Κινέζους αγοραστές, επικαλούμενος την αντίθεσή του σε μια «πόλη που χτίστηκε για ξένους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι αναλυτές επικρίνουν επίσης τη σκέψη της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου έργου σε μια χώρα όπου η οικονομία και η πολιτική είναι ασταθείς.

Τα ταξιδιωτικά lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 εμπόδισαν επίσης πολλά υπερπόντια έργα, συμπεριλαμβανομένης της Forest City.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ