Γιατί η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων της Ευρώπης - iefimerida.gr

Γιατί η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων της Ευρώπης

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης
Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης /Φωτογραφία: Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εάν ρωτήσεις κάποιον Έλληνα σε ποια πόλη της Ευρώπης θα ήθελε να περάσει τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι θα απαντήσουν Βιέννη, Λονδίνο ή Βερολίνο. Κι όμως, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων είναι η Δρέσδη.

Η Δρέσδη πλαισιώνεται και από τις δύο πλευρές του ποταμού Έλβα και βρίσκεται στην ομώνυμη κοιλάδα. Η ακμάζουσα σκηνή της κλασικής μουσικής, η οποία προσέλκυσε τους Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και πολλούς άλλους, σε συνδυασμό με την μπαρόκ γοητεία της και τα μουσεία παγκόσμιας κλάσης, της χάρισαν το παρατσούκλι Elbflorenz ή Φλωρεντία του Έλβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ στα χαρτιά, η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα της γερμανικής περιφέρειας της Σαξονίας, στην πραγματικότητα όμως είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.

H Elbflorenz τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε πλήρη χριστουγεννιάτικο mood, με τρεμάμενα κεριά schwibbogen να φωτίζουν τα παράθυρα, εορταστικά jingles σε επανάληψη και πάγκους της αγοράς ντυμένους με έλατο, γεμάτους με το πιο ζεστό gluhwein, το πιο πυκνό φρουτόψωμο Christstollen και τις καλύτερες χειροτεχνίες που μπορεί να αγοράσει κανείς.

Dresdner Striezelmarkt
Dresdner Striezelmarkt
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια χριστουγεννιάτικη αγορά ηλικίας 588 ετών

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1434, όταν στήθηκαν μερικοί πάγκοι στην πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, την Dresdner Striezelmarkt προκειμένου να προμηθευτούν οι ντόπιοι προμήθειες για τις γιορτές.

Αν και η Striezelmarkt έχει σίγουρα μια ταπεινή αρχή, στα 588 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, έχει εξελιχθεί σε μια κυψέλη εορταστικής ευθυμίας, με περισσότερους από 200 πάγκους, λαμπερά καρουζέλ και φυσικά, παντού με κεριά.

Η χριστουγεννιάτικη πυραμίδα στο κέντρο της αγοράς της Δρέσδης
Η χριστουγεννιάτικη πυραμίδα στο κέντρο της αγοράς της Δρέσδης

Το πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το κεντρικό κομμάτι της Striezelmarkt, μια γιγαντιαία -στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη στον κόσμο- weihnachtspyramide ή χριστουγεννιάτικη πυραμίδα. Οι weihnachtspyramides προέρχονται αρχικά από τα βουνά Ore που βρίσκονται στα σύνορα Σαξονίας-Βοημίας και είναι ξύλινοι πύργοι που αποτελούνται από μια σειρά επιπέδων γεμάτων με χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Ο θερμός αέρας που αναδύεται από τα κεριά στη βάση χρησιμοποιείται για να κάνει τις βαθμίδες να στροβιλίζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ η Striezelmarkt είναι εξαιρετικά δημοφιλής – περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο – εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με ένα μεσαιωνικό εμπορικό σταθμό.

Τι να δοκιμάσετε στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης

Κάτω από την ρόδα του Striezelmarkt, βρίσκεται το Jagerhütt'n του Harich, ένα μικρό, ζεστό μαγαζί όπου άνθρωποι από παντού απολαμβάνουν ζεστό κρασί που αχνίζει, το οποίο και συνοδεύουν με ένα Dresdner handbrot, ένα σνακ ψωμιού που ξεχειλίζει από καπνιστό ζαμπόν και τοπικό τυρί.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Sächsische Spezialitäten που πουλάει σαξονικές σπεσιαλιτέ. Τα Quarkkeulchen, οι σαξονικές τηγανίτες που φτιάχνονται κατά τα δύο τρίτα με αφράτο πουρέ πατάτας και κατά το ένα μέρος με κρεμώδες τυρί κουάρκ και συνοδεύονται από μπόλικη κανέλα, είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον να λιποθυμήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, κάθε βόλτα στην αγορά Striezelmarkt δε θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς ένα απολαυστικά καπνιστό λουκάνικο Thüringer rostbratwurst, ένα αγαπημένο βασικό προϊόν του γειτονικού κρατιδίου της Θουριγγίας. Και φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι με ένα ποτήρι gluhwein από τον πάγκο του Schloss Wackerbarth, ενός σαξονικού οινοποιείου στις πλαγιές της Σαξονίας.

Εάν σας αρέσουν τα δαμάσκηνα, μην παραλείψετε να πάρετε Pflaumentoffel – σουβλάκια με αποξηραμένα δαμάσκηνα που θυμίζουν ανθρωπάκια. Η απολαυστική αυτή λιχουδιά βέβαια, έχει μια όχι και τόσο απολαυστική προέλευση, καθώς αποτελεί αναπαράσταση των παλαιών καπνοδοχοκαθαριστών της Γερμανίας – συνήθως μικρά αγόρια που έβγαζαν ένα μικρό μεροκάματο καθαρίζοντας τις πολλές καμινάδες της Δρέσδης. Ο μύθος πάντως, λέει ότι φέρνουν καλή τύχη.

Φυσικά, σε ένα κρατίδιο που εξυμνείται για τη χειροτεχνία και τις λαϊκές τέχνες του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως θα βρείτε τα πιο όμορφα ξύλινα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, αλλά και ντελικάτα στολίδια.

Η πλούσια μουσική κληρονομιά της πόλης

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι χριστουγεννιάτικες αγορές που συμβάλλουν στην εορταστική γοητεία της πόλης. Ως φόρο τιμής στην πλούσια μουσική κληρονομιά της πόλης, η εκκλησία Kreuzkirche διοργανώνει νυχτερινές παραστάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η παγκοσμίου φήμης όπερα της Δρέσδης, η Semperoper, παρουσιάζει αναμφισβήτητα την πιο χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία που μπορεί να φανταστεί κανείς καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου:«Τον Καρυοθραύστη».

Αν όμως θέλετε να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα τα σαξονικά έθιμα που έχουν δώσει τον χαρακτήρα της πόλης, υπάρχει το Museum für Sächsische Volkskunst (Μουσείο για τη λαϊκή τέχνη της Σαξονίας), το οποίο αναδεικνύει την ιστορία των λαϊκών τεχνών της περιοχής - ειδικά σε ό,τι αφορά τα Χριστούγεννα. Εκεί, τα ξύλινα στρατιωτάκια με τα αυστηρά πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία των τοπικών ανθρακωρύχων που δούλευαν ως τεχνίτες καρυοθραυστών για να εξασφαλίσουν συμπληρωματικά τα προς το ζην.

Το παραδοσιακό φρουτόψωμο

Φυσικά, δεν νοούνται Χριστούγεννα στη Δρέσδη χωρίς το παραδοσιακό Dresdner Christstollen, μια ιδιαίτερα αγαπητή και ιδιαίτερα προστατευόμενη ντόπια λιχουδιά. Μάλιστα, στο Schaubäckerei Ullrich, ένα τοπικό αρτοποιείο που φημίζεται για το Christstollen, η ουρά φτάνει πολλές φορές και εκτός του μαγαζιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παραδοσιακό Dresdner Christstollen
Το παραδοσιακό Dresdner Christstollen

Σε αντίθεση με άλλα stollen, το παραδοσιακό φρουτόψωμο που λατρεύεται στη Γερμανία, το Dresdner Christstollen είναι μια κατηγορία από μόνο του.

Ο Ραλφ Ούλριχ, αρτοποιός και ιθύνων νους της Schaubäckerei Ullrich εξηγεί στο CNN πως το Dresdner Christstollen έχει μια αυστηρή διαδικασία ψησίματος που διέπεται από πολλούς κανόνες και κανονισμούς για την προστασία του πολιτιστικού του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με άλλες εκδοχές, το Dresdner Christstollen πρέπει να έχει αναλογία 50% βούτυρο προς αλεύρι, μια γευστική ειρωνεία δεδομένου ότι το κέρασμα ξεκίνησε ως νηστίσιμο ψωμί στις αρχές του 16ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, χρειάστηκε ειδικό αίτημα προς τον Πάπα, προκειμένου να προστεθεί βούτυρο σε ένα έδεσμα που κατά τα άλλα προοριζόταν για νηστίσιμους σκοπούς.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Ούλριχ, το Dresdner Christstollen είναι «κάτι περισσότερο από ένα τυπικό γιορτινό φαγητό. Η συνταγή και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το φρουτόψωμο της Δρέσδης είναι σχεδόν πανομοιότυπες με την αρχική συνταγή πριν από 500 χρόνια».

Αυτό το καθιστά ένα από τα παλαιότερα γερμανικά φαγητά που καταναλώνονται ακόμη και σήμερα, γι’ αυτό και ο Ούλριχ το περιγράφει όχι μόνο ως γιορτινή απόλαυση, αλλά και ως «βρώσιμη ιστορία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ