Ένας Ολλανδός πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόστιμο εάν συνεχίσει να δωρίζει το σπέρμα του καθώς φέρεται να είναι πατέρας τουλάχιστον 550 παιδιών.
Τα παιδιά του Τζόναθαν Τζέικομπ Μέγιερ είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Περίπου 375 ζουν στην Ολλανδία, 80 στη Γερμανία, 35 στο Βέλγιο, 4 στην Αργεντινή και δύο στην Αυστραλία, αναφέρει η Daily Mail.
Εγγράφηκε σε 11 κλινιές δωρεάς σπέρματος
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο 42χρονος σήμερα Μέγιερ εγγράφηκε ως δότης σπέρματος σε 11 κλινικές και στην τράπεζα σπέρματος Cryos. Έγινε επίσης μέλος ομάδων στο Facebook για γυναίκες και ζευγάρια που θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.
Όμως, με την πάροδο των χρόνων, ο Μέγιερ έλεγε ψέματα σε όλους. Έλεγε σε κάθε κλινική ότι θα δωρίζει αποκλειστικά εκεί και σε κάθε υποψήφια μητέρα ότι είχε «μόνο» περίπου 10 παιδιά.
Γιατι έγινε δωρητής σπέρματος
Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, το δικαστήριο τον διέταξε να σταματήσει να δωρίζει σπέρμα σε υποψήφιους γονείς, αλλιώς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόστιμο. Ερωτηθείς από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γιατί θέλει τόσα πολλά παιδιά, ο Μέγιερ, απάντησε: «Θέλω να κάνω κάτι ουσιαστικό με τη ζωή μου». Και πρόσθεσε: «Ναι, είπα ψέματα στις γυναίκες. Αυτό ήταν λάθος. Ήθελα να τις βοηθήσω».
Στο διαδικτυακό του προφίλ, ο Μέγιερ φέρεται να ισχυριζόταν ότι έμοιαζε με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, Μπραντ Πιτ και Κρις Χέμσγουορθ καθώς και με τον τραγουδιστή των Led Zeppelin Ρόμπερτ Πλαντ.
Έφτιαξαν προφίλ οι μητέρες των παιδιών του Μέγιερ
Οι μητέρες πολλών παιδιών του Μέγιερ έχουν καταδικάσει οργισμένα τον 42χρονο Ολλανδό αφότου έμαθαν για τον εθισμό του στη δωρεά σπέρματος. Μάλιστα, κάποιες από αυτές – με παιδιά που έμοιαζαν μεταξύ τους – είχαν αρχίσει να συναντιούνται ακόμη και τυχαία. Ορισμένες ξεκίνησαν διαδικτυακές ομάδες για να βρουν κι άλλες γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει δικό του δείγμα. Από αυτές, οι 157 προσχώρησαν σε μια ομάδα υποστήριξης στο Facebook με την ονομασία «Donorkind 102 JJM».
Ο ίδιος ο Μέγιερ έχει άλλα 7 αδέρφια. Έχει εργαστεί ως καθηγητής πολιτικής αγωγής, ταχυδρόμος και σύμβουλος κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η τράπεζα σπέρματος Cryos πουλούσε τις δωρεές του για περίπου 1.100 λίρες την καθεμία, ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δωρίζει το σπέρμα του δωρεάν. «Δεν ζητάω τίποτα, αλλά μερικές φορές μου δίνουν κάποια χρήματα, ένα αεροπορικό εισιτήριο ή μια φωτογραφική μηχανή ως δώρο».
Πώς έφτασε στο δικαστήριο - Εάν ξαναδωρίσει θα πληρώσει πρόστιμο 100.000 ευρώ
Τα πράγματα όμως άλλαξαν τον Απρίλιο όταν μια μητέρα ενός παιδιού που συνελήφθη με το σπέρμα του Μέγιερ, μήνυσε τον 42χρονος, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειές του αύξησαν τον κίνδυνο αιμομιξίας.
Η Εύα, η Ολλανδέζα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής υπόθεσης, απέκτησε ένα παιδί από τον Μέγιερ το 2018 και όπως λέει «ένιωσε αηδία» όταν έμαθε ότι είχε γίνει πατέρας άλλων τόσων παιδιών. «Αν ήξερα ότι είχε ήδη γίνει πατέρας περισσότερων από 100 παιδιών, δε θα τον επέλεγα ποτέ. Και μόνο που σκέφτομαι τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για το παιδί μου, αρρωσταίνω. Πολλές μητέρες του έχουν πει ότι πρέπει να σταματήσει, αλλά τίποτα δε γίνεται. Έτσι, η προσφυγή στο δικαστήριο είναι η μόνη επιλογή που έχω για να προστατεύσω το παιδί μου».
Ένα αστικό δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε λοιπόν ότι δεν του επιτρέπεται πλέον να δωρίζει το σπέρμα του. Αν το ξανακάνει, θα του επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ. Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος των γυναικών που τον κατήγγειλαν: «Αυτή η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για την ψυχική ευημερία και την υγεία των παιδιών από δωρητές. Προτιμώντας την αναπαραγωγική του παρόρμηση, ο δότης ενεργεί παράνομα. Επιπλέον, παραβιάζει τις συμφωνίες με τις κλινικές και με τους υποψήφιους γονείς, επειδή τον εμπιστεύτηκαν όυαν έλεγε πως θα γίνει πατέρας το πολύ 25 παιδιών».
Ο δικηγόρος εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του πως στην εφηβεία τα παιδιά του Μέγιερ θα μπορούσαν να γνωριστούν και να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον – χωρίς να γνωρίζουν ότι βιολογικά είναι αδέρφια. Οι πιθανότητες είναι βέβαια μικρές, αλλά όχι αδύνατες.