Λένε ότι τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας. Εκτός από αυτό, όπως φαίνεται, είναι και το καλύτερο δημιούργημα αυτού του επιστήμονα.
Συγκεκριμένα, ένας ερευνητής ανακάλυψε μια ταχύτερη μέθοδο για την κατασκευή διαμαντιών μέσα σε ένα εργαστήριο και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στα κοσμήματα.
Τα συνηθισμένα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά από τη δεκαετία του 1980 και έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται έως και 10 εβδομάδες για να δημιουργηθούν.
Όμως, ο επιστήμονας υλικών Rodney Ruoff και η ομάδα ερευνητών του έχουν πλέον δημιουργήσει ένα διαμάντι μέσα σε τρεις ώρες.
Αφού ο Ruoff είδε αναφορές για τη δημιουργία άνθρακα χωρίς περιβάλλον υψηλής πίεσης, θέλησε να πειραματιστεί με τις ιδανικές συνθήκες για τον σχηματισμό διαμαντιών.
«Σκεφτήκαμε ότι αν μπορούσαμε να βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάντι», δήλωσε στο Science ο Ruoff, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βασικών Επιστημών στη Νότια Κορέα. «Έτσι, είπαμε "ας το δοκιμάσουμε"».
Η ομάδα του διαπίστωσε ότι μπορούσε να παραχθεί μια πολύ μικροσκοπική πέτρα, μεγέθους 100 νανόμετρων, δηλαδή στο μέγεθος ενός ιού.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μείγμα υγρού γαλλίου, νικελίου, πυριτίου και σιδήρου που θερμάνθηκε σε περισσότερους από 1.800 βαθμούς Φαρενάιτ και εκτέθηκε σε αέριο υδρογόνο και μεθάνιο, δίνοντας αέριο άνθρακα.
Ο συνδυασμός του πυριτίου -βασικού συστατικού της διαδικασίας- και του αερίου άνθρακα συνέδεσε τα άτομα άνθρακα και δημιούργησε μικροσκοπικούς κρυστάλλους.
Ένα διαμάντι, όπως έμαθαν, μπορούσε να σχηματιστεί σε 150 λεπτά ή 2,5 ώρες, μια δραστικά επιταχυνόμενη διαδικασία σε σύγκριση με τη διαδικασία εβδομάδων για την κατασκευή ενός εργαστηριακού διαμαντιού κατάλληλου για βέρα.
Αν και νανοσκοπικά οι ερευνητές αναμένουν ότι, τελικά, θα μπορούσαν να παραχθούν μεγαλύτερα διαμάντια και ο Ruoff πιστεύει ότι και άλλοι επιστήμονες θα κατασκευάσουν σύντομα τα δικά τους.
«Πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να... μαγειρεύουν πράγματα», είπε.
Διαμάντια εργαστηριακού τύπου: Αξίζουν τον κόπο;
Ο πειραματισμός έρχεται εν μέσω μιας έκρηξης των διαμαντιών εργαστηριακής καλλιέργειας, καθώς πολλοί κοσμηματοπώλες προσαρμόζονται για να συμπεριλάβουν τους πιο προσιτούς πολύτιμους λίθους σε ρυθμίσεις δαχτυλιδιών αρραβώνων για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Μια νύφη δήλωσε προηγουμένως στην The Post ότι προτιμά να αποταμιεύσει για ένα σπίτι παρά να λάβει ένα δαχτυλίδι με φυσικό διαμάντι.
Εν τω μεταξύ, οι κοσμηματοπώλες που υπερασπίζονται τον πιο ηθικό πολύτιμο λίθο λένε ότι υπάρχει ελάχιστος λόγος να επιλέξει κανείς τα φυσικά διαμάντια, ειδικά επειδή είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς με γυμνό μάτι.
«Θα έλεγα ότι νομίζω πως δεν είναι μακριά στο μέλλον που τα εργαστηριακά διαμάντια πιθανότατα θα ξεπερνούν τα φυσικά διαμάντια στην αγορά αρραβώνων τρία προς ένα», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η Lindsay Reinsmith, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ada Diamonds.
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδρύτρια της Grown Brilliance, Akshie Jhaveri, λέει ότι τα εργαστηριακά διαμάντια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά προσφέρουν καλύτερο χρώμα και καθαρότητα από τα ακριβότερα φυσικά διαμάντια.
«Είναι χωρίς αμφιβολία καλύτερα από τα φυσικά διαμάντια», δήλωσε στην The Post.