«Η έμπνευση προήλθε από την ανάμνηση της ζωής πριν από τον κορωνοϊό», λέει η 24χρονη Άλμα Ροσάζ, νικήτρια διαγωνισμού φωτογραφίας νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και άλλαξε την καθημερινότητα πολλών από εμάς. Η λέξη lockdown μπήκε ξαφνικά στην ζωή μας και μάθαμε όλοι να ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Απομακρυνθήκαμε από φίλους, συγγενείς αλλά και μέλη της οικογένειάς μας, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του νέου αυτού ιού.
Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο, παρακολουθήσαμε σκηνές που δεν θα μπορούσαμε ποτέ μας να φανταστούμε. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν μέσα από διάφορους τρόπους να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ολόκληρες γειτονιές έβγαιναν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους τραγουδώντας είτε για να τονώσουν το ηθικό των μελών της κοινωνίας τους είτε το υγειονομικό προσωπικό που έδινε την δική του μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Τα παιδιά, αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους – κάτι τελείως πρωτόγνωρο γι’ αυτά- και να αποτυπώνουν σε ζωγραφιές τα συναισθήματά τους.
Ένας διαγωνισμός φωτογραφίας για την εξωτερίκευση των συναισθημάτων των νέων
Το Ίδρυμα Positive View ξεκίνησε τον διαγωνισμό με θέμα «Lockdown: Τραβήξτε μια θετική άποψη» τον Μάιο ως ευκαιρία για νέους ηλικίας 16-25 ετών να τεκμηριώσουν και να αποκαλύψουν τα θέματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι κατά την διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού στην Μεγάλη Βρετανία.
Ο διαγωνισμός προσέλκυσε πάνω από 3.500 αιτήσεις φωτογραφίας και είναι το πρώτο βραβείο φωτογραφίας υψηλού προφίλ στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε νέους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγαλώσει σε μειονεκτική θέση.
Για την πλειοψηφία, η συμμετοχή σε αυτό τον διαγωνισμό ήταν μια ευκαιρία για να ανακαλύψουν την δύναμη της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης των κρυμμένων δημιουργικών δεξιοτήτων τους. Μάλιστα, η ψυχική υγεία υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ζήτημα για όλους, ειδικά σε αυτούς τους αγχωτικούς καιρούς και θεωρήθηκε ότι η δύναμη της φωτογραφίας ήταν ένας καλός τρόπος για τους νέους να εκφραστούν ή απλά να επικεντρωθούν σε ένα έργο ώστε να είναι απασχολημένοι αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Έτσι «είδαν» το lockdown οι νέοι της Αγγλίας
Η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Αλμα Ροσάζ, με το έργο της «Ονειρεύομαι μια παραλία». «Η έμπνευση προήλθε από μια ανάμνηση της ζωής πριν από τον κορωνοϊό» λέει η 24χρονη που κέρδισε το βραβείο των 1.000 λιρών στον διαγωνισμό φωτογραφίας. «Δημιουργώντας κιτς και θεατρικές καταστάσεις σε περιβάλλοντα που όλοι ονειρευόμασταν ενώ περιοριζόμασταν στα σπίτια μας, λειτούργησε ως απόδραση για μένα. Χωρίς να επιτρέπεται να δω κανέναν, τα μόνα διαθέσιμα μοντέλα ήμασταν εγώ και ο σύντροφός μου».
Δεύτερο βραβείο: «Δύο μέτρα μακριά»
Φλο Χέντρικς (τρίτο βραβείο): «Εμπνεύστηκα από τον πλήρη σουρεαλιστικό κόσμο στον οποίο ζούσαμε, γοητευμένος από την ανθρώπινη αντίδραση απέναντι στην πανδημία και τον τρόπο με τον οποίο τρέξαμε να προμηθευτούμε χαρτί υγείας και τρόφιμα. Βρήκα την καραντίνα τόσο συναρπαστική όσο και καταστροφική, αλλά η φωτογραφία με κράτησε. Μπήκα σε αυτό τον διαγωνισμό για να εκφράσω τις απόψεις και την απάντησή μου σε αυτή την παγκόσμια πανδημία. Είναι τόσο τρομακτική και εξωπραγματική».
Εξάσκηση:
«Χρειαζόμαστε νέα ελπίδα» της Σαρλότ Κιν
«Χάνοντας επαφή» του Κόνορ Χάντσον
«Κάποιος σε αγαπάει» του Ντίλαν Λόμπαρντ
«Πιθανό εξώφυλλο περιοδικού για την πανδημία» της Τζόρτζια Μπένετ
«Μου λείπεις» της Τζέσικα Σάκλφορντ