Η τρίτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έγινε χθες στη Γρανάδα, με 50 ηγέτες της Ευρώπης -σαν μια μίνι σύσκεψη του ΟΗΕ, όπως σχολιάζει το Politico- να συγκεντρώνονται στην ισπανική πόλη, και συγκεκριμένα στα ανάκτορα Nasrid, προκειμένου να συζητήσουν για περιφερειακά θέματα.
Συνέντευξη Τύπου, αν και είχε προγραμματιστεί, δεν έγινε ποτέ. Ακυρώθηκε μάλιστα χωρίς εξηγήσεις.
«Μια σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή περίπου 50 Ευρωπαίων ηγετών, δεκάδων βοηθών και στρατιές δημοσιογράφων κατέληξε σε μια άγονη γραμμή, όταν οι συγκεντρωμένοι απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο για την επίλυση των συγκρούσεων στο κατώφλι της Ευρώπης - ή οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού ζητήματος», σημειώνει εμφατικά το Politico στο άρθρο του με τίτλο «Τρικυμία στη Γρανάδα: Η μεγάλη σύνοδος των ηγετών κατέληξε με γκρίνια».
Οι προσδοκίες ήταν πολλές: Είχε χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία για μεσολάβηση με σκοπό την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα Βαλκάνια και τη διεξαγωγή μιας στρατηγικής συζήτησης με αντικείμενο την ασφάλεια της ηπείρου. Πρόοδος, ωστόσο, δεν κατεγράφη. Οι όποιες ελπίδες των παρευρισκομένων για τη λήψη μέτρων με στόχο την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ διαψεύστηκαν όταν τόσο ο Ιλχάμ Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας αποφάσισαν να απουσιάσουν από τη συνάντηση. Οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας ήταν εξίσου μάταιες. Ειδικότερα, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Σέρβο ομόλογό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εάν δεν επιβάλλονταν κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου, στον απόηχο της σερβικής εισβολής στο Κοσσυφοπέδιο.
Έτσι, το Politico σχολιάζει γλαφυρά: «Η αίσθηση της άκαρπης διεξαγωγής της άτυπης συνόδου κορυφώθηκε όταν η διοργανώτρια χώρα, η Ισπανία, ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, το αναμενόμενο αποκορύφωμα της συνόδου για περίπου 700 δημοσιογράφους. Η συνέντευξη αυτή επρόκειτο να περιλαμβάνει δηλώσεις και να σηματοδοτήσει επίσημα την παράδοση-παραλαβή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Άλλωστε, το κλίμα από την είσοδο ακόμη των ηγετών στη Σύνοδο τα φανέρωνε όλα. Η έλλειψη ενθουσιασμού των ηγετών για τη σύνοδο κορυφής ήταν εμφανής από την αρχή της ημέρας, όταν πολλοί προσκεκλημένοι δεν σταμάτησαν για δηλώσεις. «Η Τζόρτζια Μελόνι προσπέρασε μιλώντας στο κινητό της», σχολιάζει το Politico. Ούτε καν ο Μακρόν, εμπνευστής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δεν είχε τίποτα να πει στις κάμερες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς το τέλος της ημέρας, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να συνοψίσει τα θετικά της ημέρας. Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μεταξύ των 47 μελών της ΕΠΚ, προέβαλε τις συνομιλίες για την Αρμενία -που πραγματοποιήθηκαν ερήμην του κύριου ανταγωνιστή Αζερμπαϊτζάν- ως απόδειξη χρησιμότητας της συνάντησης.
Η ισπανική προεδρία αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ακυρώθηκε η κύρια συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, ενώ δεν υπήρχαν «θεμελιώδη ζητήματα», δεν υπήρχε σχεδόν καμία ανάγκη για
διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου, γράφει το Politico και επικαλείται τη δήλωση διπλωμάτη που χαρακτήρισε τη Σύνοδο «έναν μικρό ΟΗΕ», έναν τόπο όπου οι ηγέτες μπορούν να κάνουν συνομιλίες, αν και οι αρχικές προθέσεις ήταν πιο δυνατές. «Όταν ο Μακρόν εγκαινίασε την
Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Μάιο του 2022, οι υψηλές φιλοδοξίες της ήταν να δημιουργήσει "έναν νέο χώρο συνεργασίας" και να συμβάλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια, όχι να είναι ένα απλό Νταβός για ηγέτες», σχολιάζει το Politico.
Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των 27 της ΕΕ όπου συζητούν το μεταναστευτικό (με την Ουγγαρία και την Πολωνία να εμφανίζονται έτοιμες να μπλοκάρουν την απόφαση) όπου τίθενται επί τάπητος το μεταναστευτικό και οι πόροι για την κλιματική κρίση.
Η λαμπερή δεξίωση για τους 50 ηγέτες
Πάντως, η βραδιά έκλεισε με μια λαμπρή δεξίωση στο παλάτι της Αλάμπρα. Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια υποδέχθηκαν έναν-έναν τους συμμετέχοντες ηγέτες, κάποιοι εκ των οποίων συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.
Στη συνέχεια οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στις πιο ιδιαίτερες γωνιές αυτού του ιστορικού μνημείου και απόλαυσαν τη μουσική της Marina Heredia. Και στο τέλος παρακάθισαν στο δείπνο που παρέθεσε το βασιλικό ζεύγος στο Parador de San Francisco με επικεφαλής τον σεφ Paco Morales, όπου δοκίμασαν πιάτα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων της Ανδαλουσίας.
Ο φωτογραφικός φακός ήταν εκεί, κατέγραψε την είσοδο όλων των ηγετών και τη χαρούμενη Λετίθια -ντυμένη Σπανιόλα- να τους χαιρετά έναν-έναν, χαρίζοντας λαμπερά ενσταντανέ.
Μετά την άφιξή τους, όλοι οι ηγέτες πόζαραν και για την κλασική οικογενειακή φωτογραφία:
Μετά το δείπνο ακολούθησε γιορτή με μουσική. Η βραδιά έκλεισε με μια παράσταση φλαμένκο στους κήπους Partal:
Η λαμπερή βασίλισσα Λετίθια
Η βασίλισσα Λετίθια εμφανίστηκε κομψή με ένα αμάνικο, ασπρόμαυρο φόρεμα Carolina Herrera με βολάν και μαύρες slingback γόβες.
Το φόρεμα, το οποίο έχει ξαναφορέσει, καθώς είναι από την κολεξιόν του 2017, τόνισε τα καλογυμνασμένα της μπράτσα, αλλά και το μαύρισμά της. Είχε τα μαλλιά της πιασμένα σε κοτσίδα, ενώ επέλεξε διαμαντένια σκουλαρίκια.
Η εντυπωσιακή σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ
Εντυπωσιακή ήταν και η πάντα κομψή σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ, Μαρία Μπεγκόνα Γκόμεζ. Η 48χρονη επέλεξε ένα γαλαζοπράσινο φόρεμα με ντεκολτέ και αέρινο τελείωμα, το οποίο συνδύασε με nude γόβες ενώ είχε τα ξανθά της μαλλιά κάτω.
Η fashionista κόρη του Αρμένιου πρωθυπουργού
Αυτή όμως που τράβηξε τα βλέμματα ήταν η κόρη του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, Μαριάμ.
Η νεαρή επέλεξε ένα μαύρο one shoulder top με φουσκωτό μανίκι και λευκό, φαρδύ, sparkly παντελόνι. Κρατούσε ένα στιλάτο μικροσκοπικό τσαντάκι, ενώ φορούσε γυαλιά ηλίου και chunky μαύρα παπούτσια.
Τα sneakers του Έντι Ράμα: