Μια γυναίκα από τη Βραζιλία που έφαγε ληγμένο πέστο από μια λαϊκή αγορά, κατέληξε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με αλλαντίαση και έμεινε παράλυτη για ένα χρόνο.
Η 47χρονη Ντοραλίτσε Σομπρέιρα Γκόες, αγόρασε το πέστο από μια τοπική λαϊκή αγορά στη Βραζιλία τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά τελικά το κατανάλωσε στα τέλη του επόμενου μήνα, όπως αναφέρει ο Independent.
Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν λίγες ώρες μετά την κατανάλωση πέστο
«Το πέστο δεν είχε ημερομηνία λήξης και ο καταστηματάρχης δεν μου έδωσε ούτε οδηγίες αποθήκευσης, παρόλο που ήμουν συχνή πελάτισσα» δήλωσε η Γκόες. Και σύμφωνα με την ίδια, όταν αποφάσισε τελικά να δοκιμάσει το πέστο, «δεν φαινόταν χαλασμένο, αντιθέτως ήταν νόστιμο».
Ωστόσο, άρχισε να αισθάνεται άσχημα την επόμενη μέρα. «Αισθανόμουν χάλια, η αναπνοή μου είχε χειροτερέψει και η γλώσσα μου έμοιαζε να μυρμηγκιάζει» .Τελικά, αποφάσισε να πάει μόνη της στο νοσοκομείο, αλλά μόλις πάρκαρε το αυτοκίνητο, όπως είπε: «το σώμα μου σταμάτησε να λειτουργεί».
«Δεν μπορούσα να κουνήσω το σώμα μου και έτσι πετάχτηκα έξω από το αυτοκίνητο» είπε, σύμφωνα με τον Independent. Tότε ήταν που είδα έναν υπάλληλο του νοσοκομείου με ένα αναπηρικό καροτσάκι, οπότε φώναξα, και ήρθαν και με βοήθησαν να μπω σε αυτό».
Μέχρι να εξεταστεί από τους γιατρούς, η Γκόες έκανε εμετό και πάλευε να αναπνεύσει. Το σώμα της είχε παραλύσει και μπορούσε να κουνάει μόνο δύο δάχτυλα των ποδιών της.
Το χαλασμένο πέστο, η πηγή της αλλαντίασης
Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από αλλαντίαση, υποδεικνύοντας το σπιτικό πέστο ως πηγή της μόλυνσης.
Η αλλαντίαση, από την οποία πέθανε μόλις πρόσφατα μια 32χρονη Ελληνίδα έχοντας καταναλώσει κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό, είναι μια «σπάνια αλλά σοβαρή» πάθηση που προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, σύμφωνα με την Mayo Clinic, η οποία επισημαίνει ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτελούν συχνά φορέα της ασθένειας. «Τα επιβλαβή βακτήρια ευδοκιμούν και παράγουν την τοξίνη σε περιβάλλοντα με ελάχιστο οξυγόνο, όπως στις οικιακές κονσέρβες», αναφέρει η Mayo Clinic.
Ανάλογα με το πόση τοξίνη καταναλώθηκε, τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν μέσα σε λίγες ώρες και περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και θολή όραση.
Αν και οι αντιτοξίνες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ζημίας που προκαλεί η αλλαντίαση, «η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες και συνήθως περιλαμβάνει εκτεταμένη θεραπεία αποκατάστασης», αναφέρει η Mayo Clinic.
Πέρασε έναν χρόνο στο νοσοκομείο: «Μου έκαναν ηλεκτροσόκ για να ανακουφιστώ από τον πόνο»
Όσο για την Γκόες, οι γιατροί της χορήγησαν τα κατάλληλα φάρμακα και έλαβε φυσιοθεραπεία. Η 47χρονη χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για ένα χρόνο μετά την εισαγωγή της.
«Έκανα θεραπείες κάθε μέρα της εβδομάδας» είπε. «Μου έκαναν… ξηρές συμπιέσεις και ηλεκτροσόκ για να ανακουφιστώ από τον χρόνιο πόνο. Όταν απέκτησα περισσότερη δύναμη στο άνω μέρος του σώματός μου, προσπάθησα να παίζω επιτραπέζιο πινγκ πονγκ».
Πρόσφατα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. «Αναπνέω χωρίς βοήθεια εδώ και εννέα μήνες, κάτι που είναι καλό σημάδι» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πλέον μπορεί να πηγαίνει μόνη της στην τουαλέτα και να τρέφεται επίσης μόνη της. «Χρησιμοποιώ ακόμη μπαστούνι για να μπορώ να μετακινούμαι, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο» αναφέρει.