Με αφορμή το συνεχιζόμενο πρότζεκτ της «Fungal Integrated» μια κολεξιόν ρούχων που δημιούργησε με μυκέλιο (φυτικές ίνες των μανιταριών) και υφάσματα και τσουβάλια κόκκων καφέ που βρήκε σε σκουπιδοτενεκέδες, η λονδρέζα σχεδιάστρια μόδας Helena Elston μίλησε στο Dezeen.
Ρούχα από σκουπίδια που μπορούν να βιοδιασπαστούν
Οι κρεασιόν της εκτείνονται από ένα χωρίς ραφές ένδυμα και ένα ναυτικό παντελόνι μέχρι ένα ζευγάρι μπότες με χοντρό τακούνι και ένα άνετο σακάκι με μπαλώματα από καναβάτσο, ραμμένα μαζί.
Η Elston χρησιμοποιεί διαδικασία ανάπτυξης μυκέλιου διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, κατασκευάζοντας ενδύματα που έχουν σχεδιαστεί για να βιοδιασπαστούν όταν τα βαρεθεί αυτός που τα φορά.
«Τα περιβάλλοντα ανάπτυξης είναι κατά βάση δοχεία όπου εισάγω στα ενδύματα θρεπτικές ουσίες και μυκέλιο, σε συγκεκριμένη υγρασία, φωτισμό και θερμοκρασία» είπε. Αν και τα ενδύματά της δεν έχουν προς το παρόν μπει σε παραγωγή, εξήγησε ότι «στην πράξη» μπορούν να κομποστοποιηθούν στον κάδο απορριμμάτων του σπιτιού ή να θαφτούν στον κήπο.
Ο χρόνος βιοδιάσπασης του κάθε ενδύματος εξαρτάται από το υλικό του· για τα φυσικά υφάσματα απαιτούνται δύο με έξι μήνες. «Είναι μια διαδικασία κυκλικού ντιζάιν που βασίζεται σε εικασία· παραμένει όμως ευλογοφανής» υπογράμμισε. «Μου αρέσει να εξερευνώ το πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε όμορφα πράγματα από υλικά που έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια»