Εκατοντάδες φαν των Beatles συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στα λονδρέζικα στούντιο ηχογράφησης της Abbey Road για την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του συγκροτήματος που εικονογραφεί το εξώφυλλο του τελευταίου τους άλμπουμ, "Abbey Road", ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής.
Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road. Ο Τζον Λένον ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από τον Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Πολ Μακάρτνι και τον Τζορτζ Χάρισον.
Το αδιαχώρητο στην θρυλική διάβαση για τα 50 χρόνια από τότε που τη διέσχισαν οι Beatles
Σήμερα, οι φαν των «Σκαθαριών», ορισμένοι ντυμένοι Beatles, πέρασαν με τη σειρά τους από τη διάβαση, ένα «ιερό» για τη Μαίρη Αν Λάφιν, 66 ετών, που ήρθε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την περίσταση.
Ανθρωποι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική και φυσικά από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησαν να βρεθούν στο σημείο την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το εμβληματικό άλμπουμ. Οι Αρχές του Λονδίνου χρειάστηκε να παρέμβουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να περάσουν λεωφορεία και αυτοκίνητα, καθώς η διάβαση είχε πλημμυρίσει με κόσμο.
«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους αγαπούν, και να βλέπεις πόσο σημαντικοί ήταν για τον κόσμο», είπε. Την ιδέα είχε ο Μακάρτνι, ο οποίος είχε κάνει ένα αρχικό σχέδιο με τέσσερα ανθρωπάκια πάνω σε μια διάβαση πεζών.
Η ιστορία της φωτογραφίας των Beatles στο Abbey Road
Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 11:35 στις 8 Αυγούστου του 1969 από τον Σκοτσέζο φωτογράφο Ίαν Μακμίλαν. Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι φαν που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο στα μέσα του απογεύματος για να ηχογραφήσει. Οι Beatles είχαν διασχίσει με με την αντίθετη φορά τη διάβαση, σε μια φωτογραφία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό καταμεσής του δρόμου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Μακμίλαν τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο: εκείνο όπου τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά.
Την ίδια μέρα, στις 8 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μιας επανέκδοσης του άλμπουμ των Beatles μαζί με ακυκλοφόρητα ντέμο και κομμάτια των σκαθαριών.
Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το συγκρότημα των Beatles
Η ηχογράφηση του άλμπουμ των Μπιτλς ολοκληρώθηκε 12 ημέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου. Κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1969, έξι ημέρες αφότου ο Τζον Λένον είχε ενημερώσει τα μέλη του συγκροτήματος ότι το εγκαταλείπει.
Είναι το τελευταίο άλμπουμ των Beatles, αν και προηγείται της κυκλοφορίας του Let it Be, που ηχογραφήθηκε νωρίτερα, και πραγματοποιήθηκε σε μια πιο χαρούμενη ατμόσφαιρα. Στον δίσκο περιλαμβάνονται τα κομμάτια “Something”, “Here Comes The Sun”, “Octopus garden” και “Come Together”, καθώς και το περίφημο ποτ-πουρί με το οποίο κλείνει ο δίσκος, μια αλληλουχία τραγουδιών, μερικές φορές ανολοκλήρωτων. Και, γεγονός ασυνήθιστο, το όνομα του συγκροτήματος δεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο.
Το εξώφυλλο τροφοδότησε επίσης μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο Πολ Μακάρτνι είχε πεθάνει (“Paul is Dead”) και ότι αντικαταστάθηκε από έναν σωσία. Η απόδειξη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, είναι ότι κρατά το τσιγάρο στο δεξί του χέρι, ενώ είναι αριστερόχειρας. Βλέπουν επίσης κρυμμένα μηνύματα στο γεγονός ότι περπατά ξυπόλητος και με διαφορετικό βήμα από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.
Τόπος προσκυνήματος για τους λάτρεις των Μπιτλς
Τα στούντιο Abbey Road βρίσκονται στην πλούσια συνοικία Σεντ Τζονς Γουντ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ιδρύθηκαν το 1931 σε ένα μεγάλο σπίτι του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένα στην κλασική μουσική προτού ανοιχθούν στην τζαζ και στη ροκ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ 190 από τα περίπου 210 τραγούδια των Beatles ηχογραφήθηκαν εκεί, ενώ η λονδρέζικη κατοικία του Πολ Μακάρτνι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Ιστορικό μνημείο η θρυλική διάβαση χάρη στους Beatles
Ο τόπος προσελκύει από τότε φαν των Beatles από ολόκληρο τον κόσμο, που αναπαράγουν συχνά τη διάσημη φωτογραφία πάνω στη διάβαση πεζών. Η τελευταία έχει επίσης κινηματογραφηθεί σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα πλάνα της οποίας μεταδίδονται στον ιστότοπο των στούντιο.
Η διάβαση πεζών έχει περιληφθεί στα αγγλικά ιστορικά μνημεία από το 2010. «Σε πενήντα χρόνια, θα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα έρχονται εδώ» για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Beatles, δήλωσε ο Κρις Μπάρντετ, 63 ετών.«Αλλαξαν τη μουσική για πάντα. Τραγουδούσαν για την αγάπη και την ειρήνη.»