«Rainbow Queen»: Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε πάντα φωσφοριζέ χρώματα - iefimerida.gr

«Rainbow Queen»: Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε πάντα φωσφοριζέ χρώματα

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεγε έντονα χρώματα
H βασίλισσα Ελισάβετ φορώντας ένα outfit σε neon πράσινη απόχρωση, με την υπόλοιπη royal οικογένεια στο πλευρό της / Φωτογραφία: AP Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γνωστή για τα 70 χρόνια μοναρχίας στη Βρετανία, αλλά θα μείνει, επίσης, για πάντα στη μνήμη και για την αίσθηση του στυλ της.

Η εκλιπούσα μονάρχης, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών, ήταν εξίσου μεγάλο είδωλο της μόδας για τον Τύπο στα νεανικά της χρόνια, όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα ή η Κέιτ Μίντλετον, εμπνέοντας τάσεις και σχεδιαστές της δεκαετίας του 1950, του 1960 και όχι μόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδήμων στο «διπλωματικό ντύσιμο», η βασίλισσα συχνά «έμπλεκε» στοιχεία και έντονα χρώματα στα ρούχα της, εμπνέοντας νεότερους βασιλείς. Επιπλέον, πολλά από τα κοσμήματα και τις τιάρες της -ακόμη και ένα ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο φόρεμα- έχουν μοιραστεί με άλλα μέλη της μοναρχίας, εξασφαλίζοντας ότι αυτά τα κομμάτια είναι old time classic.

Βέβαια, οι fashion experts τής είχαν χαρίσει τον τίτλο «Rainbow Queen» επειδή στις δημόσιες εμφανίσεις της επέλεγε να φοράει αποκλειστικά έντονα χρώματα.

Δείτε το στυλ της βασίλισσας Ελισάβετ στο πέρασμα των χρόνων με μερικά εμβληματικά σύνολα:

Νυφικό (1947)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο στις 20 Νοεμβρίου 1947, φόρεσε ένα νυφικό του κορυφαίου Βρετανού σχεδιαστή Norman Hartnell, καλυμμένο με 10.000 μαργαριτάρια και περίτεχνα κεντήματα.

Οι γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία ήταν τόσο ενθουσιασμένες με τον γάμο, που ταχυδρόμησαν ακόμη και τα δικά τους κουπόνια τροφίμων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην πριγκίπισσα, ώστε να τα βάλει για το ακριβό σχέδιο. Αν και τα επέστρεψε, η συγκινητική χειρονομία έδειξε πόσο πολύ νοιάζονταν οι άνθρωποι για τη μελλοντική βασίλισσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόρεμα στέψης (1953)

Η βασίλισσα Ελισάβετ φρόντισε το φόρεμά της να αντικατοπτρίζει τον νέο της ρόλο όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία. Το κοντομάνικο, κεντημένο φόρεμά του Norman Hartnell περιείχε εθνικά σύμβολα, όπως αγγλικά τριαντάφυλλα, σκωτσέζικα γαϊδουράγκαθα, ιρλανδικά τριφύλλια και αυστραλιανά κρόσσια.

Περισσότερες από έξι δεκαετίες αργότερα, η Μέγκαν Μαρκλ ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση με το γαμήλιο πέπλο της, το οποίο είχε κεντήσει στο χέρι με χλωρίδα από κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας - μαζί με το Wintersweet, το οποίο φυτρώνει στους χώρους του παλατιού του Κένσινγκτον, και την παπαρούνα της Καλιφόρνια, αφιερωμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To φόρεμα παρουσιάστηκε στην έκθεση «The Queen's Coronation 1953» στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2013.
To φόρεμα παρουσιάστηκε στην έκθεση «The Queen's Coronation 1953» στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2013.

Πρεμιέρα του «Λόρενς της Αραβίας» (1962)

Η βασίλισσα επέλεξε ένα ακόμη σχέδιο του Norman Hartnell στη λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας «Ο Λόρενς της Αραβίας» το 1962, και το αμάνικο φόρεμα από ιβουάρ ταφτά με τις διαμαντένιες πινελιές θα έβρισκε αργότερα «νέα ζωή» σε έναν βασιλικό γάμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H βασίλισσα Ελισάβετ με το φόρεμα που η εγγονή της, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, μεταποίησε αργότερα ως νυφικό / Φωτογραφία: Getty Images
H βασίλισσα Ελισάβετ με το φόρεμα που η εγγονή της, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, μεταποίησε αργότερα ως νυφικό / Φωτογραφία: Getty Images

Το 2020 η πριγκίπισσα Βεατρίκη έκανε το φόρεμα της γιαγιάς της «κάτι σαν ρούχο δανεικό», όταν αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον Edoardo Mapelli Mozzi σε έναν μυστικό γάμο στον οποίο παρευρέθηκαν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Μια άλλη συγκινητική λεπτομέρεια ήταν η τιάρα της: η ίδια που φορούσε η βασίλισσα στον δικό της γάμο το 1947.

Στο αγαπημένο της σπίτι στο Μπαλμόραλ (1967)

Με την πάροδο των χρόνων, η βασίλισσα Ελισάβετ υιοθέτησε ένα συγκεκριμένο ντύσιμο κατά τις δημόσιες υποχρεώσεις της, συνήθως ένα παλτό σε έντονο χρώμα και ασορτί φόρεμα, και φυσικά ένα φωτεινό καπέλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά εκτός καθήκοντος στο αγαπημένο της σπίτι στο Μπαλμόραλ την είχαμε δει με σκωτσέζικα ταρτάν και τουίντ, ζακέτες (προτιμούσε τα στυλ του House of Bruar), γαλότσες Hunter, μαντήλια με σχέδια και παλτά Barbour.

Η βασίλισσα κάνοντας περίπατο στην εξοχή στους χώρους του κάστρου Μπαλμόραλ το 1967 / Φωτογραφία: Getty Images
Η βασίλισσα κάνοντας περίπατο στην εξοχή στους χώρους του κάστρου Μπαλμόραλ το 1967 / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσκεψη στην Ιρλανδία (2011)

Το διπλωματικό ντύσιμο έγινε ακόμη πιο σημαντικό όταν η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε την Ιρλανδία το 2011, και έγινε η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε τη χώρα εδώ και 100 χρόνια (ο παππούς της, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε', ταξίδεψε εκεί το 1911).

Φορώντας ένα πράσινο παλτό του Stewart Parvin μαζί με ένα ασορτί φλοράλ φόρεμα και καπέλο Rachel Trevor-Morgan, η βασίλισσα έστειλε μήνυμα ενότητας με το ντύσιμό της - και συνέχισε να εκπλήσσει το πλήθος ξεκινώντας την ομιλία της στα ιρλανδικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια διεθνών περιοδειών τα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο η Κέιτ Μίντλεντον όσο και η Μέγκαν Μαρκλ τίμησαν τις χώρες υποδοχής φορώντας χρώματα με τον ίδιο τρόπο.

Ωδή στο χρώμα

Η βασίλισσα Ελισάβετ τα τελευταία χρόνια που τα social media μπήκαν στη ζωή μας έγινε meme.

Πάντα φορούσε ζωηρά, σχεδόν σοκαριστικά φωτεινά χρώματα, ώστε οι υπήκοοί της να μπορούν πάντα να την εντοπίζουν μέσα στο πλήθος - όπως το πράσινο φλούο παλτό και το καπέλο του Stewart Parvin που επέλεξε για τους εορτασμούς των 90ών γενεθλίων της το 2016.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λαχανί ντύσιμο έγινε αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -όπως και το hashtag #neonat90-, με πολλούς να μοιράζονται memes. Σίγουρα η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λέγεται ότι είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ της, έπαθε πλάκα με όλα αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρχε όμως λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε πάντα τόσο έντονα χρώματα!

«Είναι αρκετά μικρόσωμη, οπότε μερικές φορές απλώς είναι δύσκολο να την εντοπίσει κανείς. Έτσι, οι στυλίστες της… αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια ότι θα ήταν χρήσιμο να φοράει έντονα χρώματα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να την εντοπίζουν εύκολα», δήλωσε νωρίτερα φέτος στο The Today Show η ειδικός σε θέματα royal, Daisy McAndrew.

Αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ είχε, επίσης, ένα μότο: «Πρέπει να σε δει κανείς για να σε πιστέψει». Που σημαίνει ότι προτιμούσε τα έντονα χρώματα ως δείγμα σεβασμού προς εκείνους που συγκεντρώνονταν με σκοπό να τη δούνε από κοντά.

Φωτογραφίες: AP Images, Getty

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βασίλισσα Ελισάβετ ρούχα μόδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ