Ο Alan Wong είναι ο πλουσιότερος σεφ στον κόσμο, με την περιουσία να είναι μεγαλύτερη από αυτή του Τζέιμι Όλιβερ και του Γκόρντον Ράμσεϊ μαζί.
Η περιουσία του γεννημένου στο Τόκιο εστιάτορα εκτιμάται σε 880 εκατομμύρια λίρες, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο της περιουσίας των δύο Βρετανών σεφ μαζί.
Ο 58χρονος Γκόρντον Ράμσεϊ, κέρδισε την τρίτη θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων σεφ παγκοσμίως, με μια ιλιγγιώδη περιουσία 180 εκατομμυρίων λιρών.
Εν τω μεταξύ, ο 49χρονος Τζέιμι Όλιβερ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας λίστας, αφού έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή περιουσία 164 εκατομμυρίων λιρών όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Ιαπωνοαμερικανός σεφ έγινε είδωλο της μαγειρικής με το παραδοσιακό φαγητό του στη Χαβάη, όπου έκανε δημοφιλή τη συγχώνευση τοπικών συστατικών με παραδοσιακές συνταγές.
Ο Άλαν - ο οποίος στο παρελθόν μαγείρεψε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 - επέκτεινε το εμπορικό σήμα του σε πολλά εστιατόρια.
Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ από την άλλη πλευρά, έχει γίνει διάσημος μετά την εμφάνισή του στην εκπομπή The Naked Chef στα τέλη της δεκαετίας του '90, και έγινε γρήγορα ένα διάσημος έχοντας στη συνέχεια τις δικές του εκπομπές, ενώ έχει γράψει και βιβλία.
Όσο για τον Γκόρντον Ράμσεϊ ενώ είχε μια ελπιδοφόρα ποδοσφαιρική καριέρα, υπέστη έναν σοκαριστικό τραυματισμό, που τον έφερε στη βιομηχανία της μαγειρικής.
Αφού έμαθε τα κατατόπια από τον θρυλικό σεφ Marco Pierre White, ο τηλεοπτικός σεφ ίδρυσε το Gordon Ramsay Restaurants το 1997 και έχει βραβευτεί συνολικά με 17 αστέρια Michelin - και σήμερα εξακολουθεί να κατέχει οκτώ.
Ποιος είναι ο Alan Wong
Ο Alan Wong είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους σεφ στη Χαβάη και θεωρείται ένας από τους «πατέρες» της κουζίνας Hawaii Regional Cuisine (HRC). Αυτή η μαγειρική φιλοσοφία συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις της Χαβάης με σύγχρονες τεχνικές και επιρροές από ασιατική, ευρωπαϊκή και αμερικανική κουζίνα.
Γεννήθηκε το 1946 στη Χαβάη. Είναι μιγάς ιαπωνικής και κινεζικής καταγωγής. Έχει εκπαιδευτεί στη μαγειρική στο περίφημο Culinary Institute of America (CIA). Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας σε γνωστά εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.
Το 1991, ο Alan Wong μαζί με άλλους 11 σεφ, συμπεριλαμβανομένων των Roy Yamaguchi και Sam Choy, ίδρυσαν το κίνημα της Hawaii Regional Cuisine. Στόχος τους ήταν να αναδείξουν την τοπική κουζίνα της Χαβάης, χρησιμοποιώντας φρέσκα, τοπικά υλικά και να την προβάλλουν σε διεθνές επίπεδο.
Το εστιατόριό του, Alan Wong's Honolulu, έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Το 1996, τιμήθηκε με το βραβείο James Beard Award για τον καλύτερο σεφ της περιοχής Pacific Northwest/Hawaii. Το όνομά του έχει εμφανιστεί σε πολλές λίστες με τα κορυφαία εστιατόρια παγκοσμίως.
Ο Alan Wong έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας της Χαβάης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από τις δημιουργίες του, προωθεί τη συνεργασία με τοπικούς αγρότες, αλιείς και παραγωγούς, ενισχύοντας την αειφορία και την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, έχει γράψει βιβλία μαγειρικής και έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, συμβάλλοντας στην προώθηση της μαγειρικής φιλοσοφίας του. Η δουλειά του συνδέεται στενά με την κουλτούρα και την παράδοση της Χαβάης, ενώ παράλληλα ενσωματώνει σύγχρονα στοιχεία που την κάνουν ελκυστική στο παγκόσμιο κοινό.