Όσον αφορά στην διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, τα λαχανικά είναι πάντα μια καλή επιλογή.
Το κάρδαμο είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, λαμβάνοντας την τέλεια βαθμολογία 100 στη κατάταξη των φρούτων και λαχανικών του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), που αποτελούν «θρεπτικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» (PFV).
Το κινέζικο λάχανο έρχεται δεύτερο με βαθμολογία 91,99, ακολουθούμενο από το σέσκουλο (89,27), τα χόρτα παντζαριών (87,08) και το σπανάκι (86,43).
Αυτά τα τρόφιμα, 41 συνολικά που χαρακτηρίστηκαν ως PFVs, βρέθηκαν να περιέχουν 17 θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, B6, B12, C, D, Ε και Κ.
Τα πράσινα λαχανικά στο πρώτο μισό της λίστας, τα πορτοκαλί τρόφιμα στο δεύτερο
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κάρδαμο, το κινέζικο λάχανο, τα χόρτα, το kale και η ρόκα, καθώς και τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σέσκουλο, τα πράσινα παντζάρια, το σπανάκι, το ραδίκι και το μαρούλι, κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στη λίστα.
Κίτρινα και πορτοκαλί τρόφιμα, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες, μαζί με τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, προσγειώθηκαν στο δεύτερο μισό της λίστας.
Γιατί το κάρδαμο είναι super-τροφή
Όσον αφορά στο κορυφαίο λαχανικό, το κάρδαμο, οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες
Το κάρδαμο έχει «αξιοσημείωτα επίπεδα» βιταμινών Κ, Α, C και Β, καθώς και μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου, σύμφωνα με τη Serena Poon, πιστοποιημένη διατροφολόγο και σύμβουλο μακροζωίας διασημοτήτων στο Λος Άντζελες.
Η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά για την υγεία των οστών, είπε στο Fox News Digital, ενώ η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, την παραγωγή κολλαγόνου και τη λάμψη του δέρματος.
«Το κάρδαμο μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε», είπε.
«Επιπλέον, καθώς έχει λίγες θερμίδες, λαμβάνετε όλα αυτά τα οφέλη χωρίς να προσθέτετε πολύ στην ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη».
2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που είναι δύο «βασικοί συντελεστές» στην καρδιακή νόσο, σημείωσε η Poon.
Το λαχανικό αυτό περιέχει επίσης ενώσεις όπως Β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
«Επιπλέον, τα νιτρικά άλατα στο κάρδαμο είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας περαιτέρω το καρδιαγγειακό σας σύστημα», πρόσθεσε η Poon.
«Η προσθήκη κάρδαμου στα γεύματά σας θα μπορούσε να είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να δώσετε στην καρδιά σας επιπλέον υποστήριξη».
Όλα τα σκούρα πράσινα και τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν «ισχυρά επίπεδα αντιοξειδωτικών, αλλά συνήθως επισκιάζονται από άλλα πράγματα όπως τα μούρα», σύμφωνα με τον Muhlstein.
«Τα πράσινα είναι μοναδικά όταν πρόκειται για υγιεινά τρόφιμα», είπε.
3. Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
Καθώς τα «powerhouse» λαχανικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, το κάρδαμο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με την Poon.
«Το κάρδαμο περιέχει ισχυρά φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοζινολικών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων», είπε.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης του DNA και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζουν τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, πρόσθεσε η Poon.
4. Ενθαρρύνει την ορμονική ισορροπία
Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κάρδαμο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ορμονών μέσω των υψηλών επιπέδων βιταμινών Β, ασβεστίου και μαγνησίου.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά «παίζουν ρόλο στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, την απόκριση στο στρες και τη μεταβολική λειτουργία, τα οποία είναι όλα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας», δήλωσε η Poon στο Fox News Digital.
5. Βοηθά στην αποτοξίνωση και στην υγεία του ήπατος
Οι φυσικές ενώσεις στο κάρδαμο, όπως το θείο, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος και να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ήπατος, σύμφωνα με την Poon.
«Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ικανότητας του ήπατος να φιλτράρει τις τοξίνες και να προάγει την αποβολή των άχρηστων προϊόντων, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα που υποστηρίζει την αποτοξίνωση», είπε.
6. Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος
Το κάρδαμο μπορεί επίσης να δώσει στο δέρμα μια φυσική λάμψη, σημείωσε η Poon, καθώς αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η Β-καροτίνη και η λουτεΐνη υποστηρίζουν την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος.
«Η βιταμίνη C, ειδικότερα, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών», πρόσθεσε.