Αν ελπίζετε να έχετε έναν μακρύ ύπνο, το να κάνετε οτιδήποτε που απαιτεί κίνηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας.
Αλλά μια μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι λίγη άσκηση τις ώρες πριν πάτε για ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σύντομες εκρήξεις άσκησης με αντιστάσεις -όπως «καθίσματα» σε καρέκλα και ανυψώσεις γάμπας- κάθε μισή ώρα πριν από τον ύπνο βελτίωσαν τη διάρκειά του κατά 27 λεπτά.
Οι μέχρι σήμερα συστάσεις αποθαρρύνουν την έντονη άσκηση πριν από τον ύπνο τη νύχτα, με το σκεπτικό ότι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς.
Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο κακή.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία επιστράτευσαν 30 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, για τη μελέτη τους.
Τι έδειξε η μελέτη
Όλοι τους ανέφεραν ότι έκαναν περισσότερες από πέντε ώρες καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά και δύο ώρες το βράδυ.
Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε δύο συνεδρίες σε ένα εργαστήριο, ξεκινώντας γύρω στις 5 το απόγευμα.
Στη μία συνεδρία παρέμειναν καθιστοί για τέσσερις ώρες, ενώ στην άλλη έκαναν τρία λεπτά απλών ασκήσεων αντίστασης κάθε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών.
Κάθε διάλειμμα δραστηριότητας περιελάμβανε τρεις γύρους ασκήσεων -«καθίσματα» σε καρέκλα, ανυψώσεις γάμπας και όρθια ανύψωση γονάτων με εκτάσεις ισχίου με ίσια πόδια- για 20 δευτερόλεπτα το καθένα.
Πριν από το πείραμα, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο επτά ώρες και 47 λεπτά.
Η ανάλυση όμως αποκάλυψε ότι μετά τα διαλείμματα δραστηριότητας κοιμήθηκαν για επιπλέον 27 λεπτά κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την άλλη συνεδρία.
Δεν υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα του ύπνου, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες δεν ξυπνούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.
Ενώ τα διαλείμματα δραστηριότητας μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό μετά από ένα γεύμα, δεν ήταν προηγουμένως σαφές αν είχαν αντίκτυπο στον ύπνο.
Ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών, όπως η στεφανιαία νόσος.
Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Open Sport & Exercise Medicine, η ομάδα δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι η βραδινή άσκηση δεν διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου, παρά τις τρέχουσες συστάσεις για το αντίθετο».