Το απλό κόλπο καθαρισμού για τον απορροφητήρα που αλλάζει όσα ξέρατε - iefimerida.gr

Το απλό κόλπο καθαρισμού για τον απορροφητήρα που αλλάζει όσα ξέρατε

κουζίνα
Το χρήσιμο tip της κουζίνας/Φωτογραφία: unsplash/@chastityco
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο απορροφητήρας είναι μια παραμελημένη συσκευή της κουζίνας που πολλοί ξεχνάμε να καθαρίσουμε, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Η κακή συντήρηση του απορροφητήρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, από τη μειωμένη απόδοση έως τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τον τελευταίο καιρό, μια σπιτική και φυσική μέθοδος κάνει τον γύρο του διαδικτύου και υπόσχεται να αφαιρέσει τα λίπη μόνο με μαγειρική σόδα και ατμό. Συγκεκριμένα η πρακτική αυτή έγινε δημοφιλής από την ειδική στον καθαρισμό και τη διακόσμηση Soraya, από τη Μαδρίτη (@deco_sor).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνταγή απαιτεί συστατικά που υπάρχουν ήδη στις περισσότερες κουζίνες, ενώ η αποτελεσματικότητά του δεν αφορά μόνο την επιφανειακή καθαριότητα αλλά εισχωρεί στις πιο κρίσιμες περιοχές της συσκευής, αυτές που συχνά αγνοούνται και όπου συσσωρεύεται έως και το 80% του συνολικού λίπους.

Το πραγματικό πρόβλημα που κρύβεται στον απορροφητήρα

Τα λίπη που βλέπετε είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Περισσότερη ανησυχία προκαλεί το λίπος που προσκολλάται στο εσωτερικό της συσκευής, στους αγωγούς και στα μηχανικά μέρη. Αυτά τα λίπη όχι μόνο μειώνουν τη ροή του αέρα και την απόδοσή του, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές και σε πραγματικό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ωστόσο, οι περισσότεροι περιορίζονται στο να καθαρίσουν τα ορατά φίλτρα, αφήνοντας τις κρίσιμες περιοχές του απορροφητήρα χωρίς προσοχή. Αυτή η συστηματική παραμέληση είναι ο λόγος για τον οποίο μια ενδελεχής και προσιτή μέθοδος όπως αυτή της Soraya προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Γιατί μαγειρική σόδα και ατμός;

Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής βασίζεται σε έναν απλό αλλά ισχυρό συνδυασμό: μαγειρική σόδα που ενεργοποιείται με ατμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βήμα προς βήμα οδηγίες για βαθύ καθαρισμό

Απαιτούμενα υλικά:
1 μεγάλη κατσαρόλα
1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα (200 g)
1 λίτρο νερό
Πράσινο σφουγγαράκι
Παλιά οδοντόβουρτσα
Γάντια από καουτσούκ
Πανιά από μικροΐνες
Χυμός 1 λεμονιού (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  • Αφαιρέστε τα φίλτρα και βυθίστε τα σε ζεστό νερό με σαπούνι
  • Βράστε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα κάτω από τον απορροφητήρα.
  • Προσθέστε αργά τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε χυμό λεμονιού εάν το επιθυμείτε.
  • Φέρτε το νερό σε βρασμό σε μέτρια φωτιά.
  • Βάλτε τον απορροφητήρα σε πλήρη ισχύ για 30 έως 40 λεπτά. Αν εξατμιστεί το νερό, αναπληρώστε το.
  • Φορώντας γάντια, καθαρίστε τις ορατές επιφάνειες με το σφουγγάρι.
  • Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα για τις πιο δύσκολες περιοχές.
  • Για επίμονους λεκέδες, εφαρμόστε απευθείας νερό και σόδα.
  • Σκουπίστε με πανιά μικροϊνών.

Καθαρίζετε τακτικά

Εκτός από τον ατμό με σόδα κάθε δύο μήνες, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να προλαμβάνετε την συσσώρευση βρώμας στον απορροφητήρα:

  • Καθαρίζετέ τον εξωτερικό κάθε εβδομάδα με λευκό ξύδι.
  • Αλλάζετε τα φίλτρα κάθε 3 έως 6 μήνες, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης.
  • Χρησιμοποιείτε καπάκια όταν μαγειρεύετε λιπαρά φαγητά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ κουζίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ