Μια αδέξια στιγμή είχε χθες το βράδυ ο Ντένζελ Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα της ταινίας «Μονομάχος» στο Λονδίνο.
Ο 69χρονος ηθοποιός παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας με τους συμπρωταγωνιστές του Πολ Μεσκάλ, Πέντρο Πασκάλ, Κόνι Νίλσεν και τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ. Και ως είθισται στις βασιλικές πρεμιέρες, οι σταρ παρατάσσονται στο κόκκινο χαλί για να χαιρετήσουν τον βασιλιά.
Η αμηχανία του Ντένζελ Ουάσιγκτον με τον βασιλιά Κάρολο: «Δεν ήξερα αν έπρεπε να πιάσω το χέρι σας»
Όταν λοιπόν ήρθε η σειρά του Ντένζελ Ουάσινγκτον για να χαιρετήσει τον μονάρχη, έδειχνε αγχωμένος και έδειξε ότι δεν ήξερε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Ο βασιλιάς, πάντως, πιθανότατα αντιλήφθηκε την αμηχανία του και τον δισταγμό του και έτεινε εκείνος το χέρι του για χειραψία, προς μεγάλη ανακούφιση του ηθοποιού.
«Δεν ήξερα αν έπρεπε να πιάσω το χέρι σας ή όχι» είπε ο Ντένζελ Ουάσιγκτον στον βασιλιά Κάρολο, χαμογελώντας. Στη συνέχεια, ο μονάρχης τον ρώτησε για τον χαρακτήρα του στην ταινία «Μονομάχος ΙΙ», όπου υποδύεται τον κακόβουλο Μακρίνο.
«Είμαι απλώς ένας απαίσιος… Είμαι ένας υπέροχος άνθρωπος, θα δείτε» είπε ο Ουάσιγκτον σαρκαστικά. «Είμαι ένας υπέροχος τύπος» ανέφερε, με τον βασιλιά Κάρολο να απαντά: «Έχεις παίξει σε τόσο πολλές ταινίες, είναι φανταστικό». Ο ευγνώμων ηθοποιός απάντησε: «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ».
Τι ισχύει με τις συναντήσεις με τη βασιλική οικογένεια; Οι οδηγίες που λαμβάνουν
Τα άτομα που έχουν προγραμματιστεί να γνωρίζουν μέλη της βασιλικής οικογένειας συνήθως λαμβάνουν οδηγίες για το πώς να χαιρετήσουν τους βασιλείς, όπως περιέγραψε ο Μπίλι Άιχνερ το 2019.
Σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Jimmy Kimmel Live», λίγες μέρες αφότου παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Ο βασιλιάς των Λιονταριών», ο Άιχνερ αποκάλυψε ότι έλαβε ένα e-mail από το Παλάτι στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσει ο ίδιος και οι άλλοι καλεσμένοι όταν χαιρετούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
«Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα σ' το στέλνουν με e-mail ένα πρωτόκολλο» είπε. «Και η βασιλική οικογένεια είναι πολύ τυπική με αυτό. Δεν αστειεύομαι!» πρόσθεσε. «Υποτίθεται ότι πρέπει να λες "Υψηλότατε", δεν μπορείτε να μιλήσεις μέχρι να κάνετε τη χειραψία» συνέχισε, παραδεχόμενος ότι ήταν πολύ νευρικός για τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, που ήταν στην πρεμιέρα.
Τι αναφέρει η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας
Η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας παρέχει επίσης κάποιες οδηγίες σχετικά με τον χαιρετισμό με τα μέλη της. Σύμφωνα με αυτήν, τεχνικά δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες. «Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κώδικες συμπεριφοράς» κατά τη συνάντηση με έναν royal, αναφέρει. «Όμως, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να τηρούν τις παραδοσιακές μορφές. Για τους άνδρες αυτό είναι μια υπόκλιση με το κεφάλι, ενώ οι γυναίκες κάνουν μια μικρή υπόκλιση».
Η ιστοσελίδα σημειώνει επίσης ότι «άλλοι άνθρωποι προτιμούν απλώς να σφίγγουν το χέρι με τον συνήθη τρόπο».
Όσον αφορά τον τρόπο προσφώνησης των βασιλικών, πρέπει να αποκαλείτε τον βασιλιά «Μεγαλειότατε» στην αρχή κάθε συζήτησης και στη συνέχεια να τον προσφωνείτε «Κύριε».
Κι ενώ η ιστοσελίδα δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το άγγιγμα ενός μέλος της βασιλικής οικογένειας, γενικά δεν είναι αποδεκτό, εκτός εάν το μέλος αυτό ξεκινά τη σωματική οικειότητα.
Όταν η Μπριζίτ Μακρόν έτεινε το χέρι στην Καμίλα αλλά εκείνη δεν ανταπέδωσε
Ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, πάντως, δεν είναι η μόνη διασημότητα που είχε μια αμήχανη γνωριμία με τους Ουίνδσορ. Νωρίτερα φέτος, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, προσπάθησε να κρατήσει το χέρι της βασίλισσας Καμίλα σε μια τελετή για τον εορτασμό της Ημέρας της Νορμανδίας, πριν τελικά εγκαταλείψει την κίνηση όταν η Καμίλα δεν ανταπέδωσε τη χειραψία.
Αλλά και η Μισέλ Ομπάμα είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν έβαλε το χέρι της γύρω από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ το 2009. Αν και η επί μακρόν έμπιστη της βασίλισσας και ενδυματολόγος Άντζελα Κέλι αποκάλυψε αργότερα ότι δεν υπήρχε τίποτα ανάρμοστο στη σωματική οικειότητα της Ομπάμα, γράφοντας στα απομνημονεύματά της ότι «πραγματικά δεν υπάρχει πρωτόκολλο που πρέπει να τηρηθεί».