Ενδοιασμούς για τον γάμο του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον γάμο τους, φαίνεται πως είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με μια βασιλική βιογράφο.
Μάλιστα, κατέφυγε στην φημολογούμενη ερωμένη του, της μυθιστοριογράφο Δάφνη ντε Μοριέ, λέγοντας της πως δεν ήθελε να ξεκινήσει την νέα του ζωή στο παλάτι και πως προτιμούσε να μείνει μαζί της.
Από την μία πλευρά, ήταν πάντα δίπλα στην βασίλισσα Ελισάβετ, καθ’ όλη την μακρά βασιλεία της. Από την άλλη, φαίνεται να μην νοιαζόταν καθόλου για τα συναισθήματα των άλλων και είναι επιρρεπής σε γκάφες που μερικές φορές είναι δυσάρεστες.
Όπως σχολίασε ένας φίλος του πρίγκιπα Φιλίππου: «Δεν είναι τζέντλεμαν, γιατί δεν βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό του».
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Όπως και η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι απόγονος της βασίλισσας Βικτώριας. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, γνώρισε την μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, στην στέψη του Εδουάρδου 7ου.
Ακόμη και με αριστοκρατικά πρότυπα, η παιδική ηλικία του Φιλίππου ήταν σαφώς περίεργη. Έναν χρόνο μετά την γέννησή του, ο πατέρας του καταδικάστηκε σε θάνατο για παραβίαση διαταγών. Αν και σώθηκε από το απόσπασμα, εξορίστηκε από την Ελλάδα. Ο πρίγκιπας φίλιππος έφυγε από την Ελλάδα, εγκαταλείποντας άρον άρον το Μον Ρεπό, μέσα σε ένα χαρτόκουτο... Όταν έγινε 6 ετών, η μητέρα του υπέφερε από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Στα εννέα του, εστάλη σε σχολείο στην Αγγλία και σπάνια έβλεπε τους γονείς του από τότε.
Η γνωριμία με την πρίγκιπισσα Ελισάβετ
Ο θείος του, ο λόρδος Μαουντμπάτεν είχε μεγάλα σχέδια για τον εκθαμβωτικά όμορφο ανιψιό του. Το 1939, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μαθητής στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο, ο Μαουντμπάτεν πρότεινε στον Φίλιππο να διασκεδάσει τις νεαρές πριγκίπισσες, ενώ οι γονείς τους επιθεωρούσαν τον στόλο. Η Ελισάβετ ήταν 13 και ο Φίλιππος 18.
Σύμφωνα με την νταντά της, Κράουφι, η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήξερε σχεδόν αμέσως πως ο Φίλιππος ήταν ο «ένας και μοναδικός». Ο Φίλιππος, που είχε υπηρετήσει με διακρίσεις στον πόλεμο, της έκανε πρόταση γάμου το 1946 και εκείνη δέχτηκε με χαρά.
Οι ενδοιασμοί του πρίγκιπα Φίλιππου για τον βασιλικό γάμο
Αν και παντρεύτηκε την πιο κατάλληλη κληρονόμο στον κόσμο, ο συγγραφέας του βιβλίου ισχυρίζεται πως ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν γεμάτος αμφιβολίες για το πού έμπλεκε. Λίγο πριν από τον γάμο, πήγε να μείνει στην Κορνουάλη με την όμορφη μυθιστοριογράφο Δάφνη Ντι Μοριέ. Η σχέση τους ήταν «συναισθηματικά οικεία» αλλά όχι σεξουαλική, στο τέλος του Σαββατοκύριακου, της είπε: «Δεν θέλω να επιστρέψω, θέλω να μείνω μαζί σου». Η Ντι Μοριέ του απάντησε πως δεν πρέπει να είναι ανόητος: «Η χώρα σου σε χρειάζεται».
Το νιόπαντρο ζευγάρι πέρασε μερικά χαρούμενα, ανέμελα χρόνια, αλλά μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεώργιου 6ου το 1952, ο πρίγκιπας Φίλιππος εγκατέλειψε την ναυτική του καριέρα για να γίνει σύζυγος πλήρους απασχόλησης στη νέα βασίλισσα. Η ζωή του άλλαξε. Ήταν τσαντισμένος με τον τρόπο που γίνονταν όλα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Ο Φίλιππος συνεχώς παραγκωνιζόταν» σύμφωνα με τον φίλο του Μάικ Πάρκερ.
Πώς ήταν σαν πατέρας ο πρίγκιπας Φίλιππος;
Το πιο τραγικό από όλα, ήταν πως τα παιδιά του έπρεπε να πάρουν το όνομα Γουίνδσορ και όχι το Μαουντμπάτεν. Όσο όμως, αφορά τον ρόλο του ως πατέρας, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν εξαίσιος. Η ξαδέρφη της βασίλισσας, Μαργαρίτα Ρόουντς, είπε στον συγγραφέα του βιβλίου πως ο δούκας ήταν υπέροχος με τα μικρά παιδιά: «Όταν όμως μεγάλωσαν και ανέπτυξαν τις δικές τους προσωπικότητες, ο Φίλιππος φάνηκε να χάνει το ενδιαφέρον του».
Ο δούκας ήταν αποφασισμένος να κάνει πιο σκληρό τον ευαίσθητο γιο του και επέμεινε να σταλεί στο Γκόρντονστουν, το σκωτσέζικο σχολείο στο οποίο είχε και ο ίδιος φοιτήσει. Ο Κάρολος το απεχθανόταν. Μέχρι την στιγμή που ο Κάρολος έφυγε από το σχολείο αυτό, είχε μάθει να είναι πιο γενναίος, αλλά εξακολουθούσε να φοβάται κάθε φορά που ο πατέρας του ύψωνε τον τόνο της φωνής του. Την ίδια ώρα, ήταν πολύ καλύτερος πατέρας με την πριγκίπισσα Άννα, την αγαπημένη του κόρη, που είναι τόσο σκληρή και άφοβη όσο κι αυτός.
Μέχρι την στιγμή που αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017, σε ηλικία 96 ετών, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε πραγματοποιήσει 22.000 σόλο εμφανίσεις για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας και 637 περιοδείες στο εξωτερικό. Η βασίλισσα Ελισάβετ τον χαρακτήριζε «η δύναμή μου» και η βασιλική βιογράφος αναφέρεται σε έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο.
Στο νέο βιβλίο με τίτλο «Prince Philip Revealed» η συγγραφέας αναφέρεται σε όλες τις γυναίκες που φημολογείται ότι είχε σχέση ο πρίγκιπας Φίλιππος, κυρίως ηθοποιούς ή αριστοκράτες. Κι ενώ παραδέχεται ότι μπορεί να «έπαιζε» το μάτι του, η Σιούαρντ λέει δεν υπάρχει «καμία απτή απόδειξη φυσικής σχέσης, αλλά οι ιστορίες αυτές δεν θα ξεχαστούν ποτέ». Το συμπέρασμα πάντως είναι πως ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι «μυστήριος».