Ένα ζευγάρι Αμερικανών ονειρεύονταν πάντα να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ιταλία, αλλά το να ανοίξουν ένα εστιατόριο εκεί, δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά τους.
Όμως ο Ντάλιπ και η Άμπερ Τιμπ, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, κατέληξαν να κάνουν και τα δύο.
Οι Τιμπς, οι οποίοι είναι παντρεμένοι εδώ και 18 χρόνια, λένε ότι η ερωτική τους σχέση με την Ιταλία ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν έκαναν ένα ταξίδι στη Βενετία το 2006. Ωστόσο, θα περνούσε πολύς καιρός μέχρι να μπορέσουν να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική αγοράς ενός ακινήτου εκεί.
«Η απόφαση πάρθηκε με την πάροδο του χρόνου» λέει η Άμπερ στο CNN, η οποία διοργανώνει ομαδικά ταξίδια στην Ιταλία. «Κάναμε παιδιά. Ο Νταλ είχε ένα πολυάσχολο ιατρείο στην Καλιφόρνια. Είχαμε γενικότερα μια πολυάσχολη ζωή. Αλλά πάντα το ιταλικό όνειρο ζυμωνόταν στο παρασκήνιο».
Οι Τιμπς ταξίδεψαν στην Ιταλία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών, εξερευνώντας διάφορες περιοχές προκειμένου να βρουν το μέρος που θα τους ταίριαζε περισσότερο όταν θα ερχόταν η ώρα. Τελικά, κατέληξαν στην Ούμπρια, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ρώμη.
«Θέλαμε να το περιορίσουμε ώστε να είναι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης, επειδή από εκεί πετάμε συνήθως» εξηγεί η Άμπερ.
Το ζευγάρι λέει ότι άρχισε να ψάχνει σοβαρά για ένα μέρος το 2019 και έπεσε επάνω σε μια αγγελία για ένα επιπλωμένο ρετιρέ διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε μια πόλη που ονομάζεται Τζιόβε την άνοιξη του 2020.
Αγόρασαν διαμέρισμα χωρίς καν να το δουν- Αλλά το αποτέλεσμα τους αποζημίωσε
Δυστυχώς όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία για να δουν το διαμέρισμα από κοντά. Όμως, αν και δεν είχαν ξαναπάει στο Τζιόβε, οι Τιμπς λένε ότι γνώριζαν την περιοχή και αισθάνθηκαν πως θα ταίριαζαν.
Αν και η πώληση πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι περίμεναν, χρησιμοποίησαν έναν δικηγόρο ακινήτων που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε άτομα από αγγλόφωνες χώρες, γεγονός που έκανε τη διαδικασία ελαφρώς ευκολότερη. Τελικά, το ζευγάρι αγόρασε το διαμέρισμα χωρίς να το δει, έναντι περίπου 55.000 ευρώ.
Οι Τιμπς μπόρεσαν τελικά να δουν το ακίνητο τον Ιούνιο του 2021, όταν χαλάρωσαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και λένε ότι ήταν ακόμη καλύτερο από ό,τι περίμεναν, ιδίως λόγω της απίστευτης θέας.
«Μόλις φτάσαμε, είπα: ‘Αφήστε με να τσεκάρω τη θέα στο πίσω μέρος» λέει ο Ντάλιπ. «Κι όντως έχει μια εκπληκτική θέα στον Τίβερη ποταμό. Είναι μια απίστευτης ομορφιάς θέα, για την οποία δεν είχε μιλήσει κανείς».
Πώς γεννήθηκε το όνειρο για τη δημιουργία ενός εστιατορίου
Η πόλη έσφυζε από δραστηριότητα, εν μέρει λόγω των εκτεταμένων ανακαινίσεων που γίνονταν στο κάστρο του Τζιόβε και τους πέρασε από το μυαλό πως κάποιοι από την οικογένεια και τους φίλους τους θα μπορούσαν επίσης να ενδιαφερθούν για την αγορά ενός σπιτιού στην περιοχή.
Το ζευγάρι, λοιπόν, ζήτησε από έναν μεσίτη να τους δείξει κάποια άλλα ακίνητα στην περιοχή και κατέληξε να δει ένα παραμελημένο διαμέρισμα που αργότερα θα γινόταν το εστιατόριό τους.
«Μας άνοιξε εκείνες τις βαριές βιδωτές πόρτες που οδηγούσαν κάτω, σε ένα μικρό χώρο γραφείου. Κοιτάξαμε μέσα από τα παράθυρα και κυριολεκτικά μπορούσε να δει κανείς ακριβώς απέναντι τις κύριες πόρτες του κάστρου» εξηγεί ο Ντάλιπ.
Ο γιατρός γνώριζε ότι υπήρχε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή εκείνη την εποχή και θεώρησε πως το συγκεκριμένο σημείο θα ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να δημιουργήσει κάτι νέο. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου σκεφτόμουν ένα εστιατόριο, αλλά ντρεπόμουν λίγο να το πω» παραδέχεται.
Ένας τοπικός αρχιτέκτονας συμφώνησε μαζί του πως ο χώρος θα ήταν ιδανικός για ένα εστιατόριο τονίζοντας μάλιστα πως η πόλη είχε πραγματικά ανάγκη από ένα τέτοιο. «Δεν υπήρχε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης».
Η απόκτηση του εστιατορίου
Λίγους μήνες αργότερα, έμαθαν ότι υπήρχε ένα κελάρι κρασιού στο διπλανό οίκημα που θα μπορούσε να συνδεθεί με το ακίνητο και πως ο ιδιοκτήτης του ήταν ανοιχτός στην πώληση. «Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε».
Αγόρασαν λοιπόν το διαμέρισμα για 38.000 ευρώ και το κελάρι για επιπλέον 17.000 ευρώ και άρχισαν να κάνουν σχέδια για να τα μετατρέψουν σε εστιατόριο και wine bar. «Δεν ανησυχούσαμε για το κόστος της ανακαίνισης γιατί εδώ είναι πιο χαμηλό σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες» λέει η Άμπερ. «Έτσι, ξέραμε ότι δεν θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό ρίσκο».
Αργότερα έμαθαν πως το κτίριο πιθανότατα χρονολογείται από το 1600. Σύμφωνα με το ζευγάρι, η διαδικασία ανακαίνισης διήρκησε περίπου 1,5 χρόνο.
Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η μετατροπή του κελαριού σε έναν χρηστικό χώρο, η οποία περιλάμβανε την κάλυψη του χωμάτινου δαπέδου με παλιά πλακάκια τερακότας και των γυμνών τοίχων με τσιμεντοκονίαμα.
Παρόλο που αρχικά σχεδίαζαν να εκμισθώσουν το εστιατόριο μόλις αυτό ήταν έτοιμο, το ζευγάρι άλλαξε γνώμη όταν έμαθε ότι ο μακροχρόνιος φίλος τους σεφ Antonio Leo έψαχνε για μια νέα δουλειά. «Είναι ένας λαμπρός σεφ» εξηγεί ο Ντάλιπ. «Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικού του εστιατορίου εδώ και χρόνια. Και είναι Ιταλός».
Θέλοντας, λοιπόν, να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, επεξεργάστηκαν μια συμφωνία που απέβλεπε πως ο Λέο θα γινόταν συνέταιρος.
Μετά από πολλούς μήνες εργασίας και προσμονής, το «La Chiave dei Sapori» (Το Κλειδί των Γεύσεων), άνοιξε τελικά τον Μάιο του 2023. Το τελικό κόστος της ανακαίνισης ανήλθε σε 170.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των επίπλων και του μπαρ.
Όνειρό τους πλέον να μετακομίσουν στην Ιταλία
Οι Τιμπς, οι οποίοι παρουσιάζουν λεπτομερώς την πρόοδό τους στο κανάλι τους στο YouTube Our Little Jupiter, μετακόμισαν πρόσφατα με την οικογένειά τους από την Καλιφόρνια στην Ανατολική Ακτή, προκειμένου να βρίσκονται λίγο πιο κοντά στο ιταλικό σπίτι και το εστιατόριό τους.
Αν και σκοπεύουν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ιταλία όταν ο γιος τους, ηλικίας 12 ετών, και η κόρη τους, ηλικίας εννέα ετών, μεγαλώσουν, το ζευγάρι λέει ότι θα περνούν τις διακοπές τους εκεί προς το παρόν, με τον Ντάλιπ να συνεχίζει να ταξιδεύει από τις ΗΠΑ για να ελέγχει το εστιατόριο.
«Κάθε φορά που φεύγουμε από το διαμέρισμα και πρέπει να πάμε σπίτι», λέει η Άμπερ, «στεναχωριέμαι πολύ. Μας έχουν αγκαλιάσει τόσο πολύ οι ντόπιοι της κοινότητας, που δεν θέλεις να φύγεις».
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε όλο αυτό το ταξίδι
Κι ενώ το ζευγάρι αισθάνεται πολύ άνετα στο Τζιόβε, λένε ότι το γλωσσικό εμπόδιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γι' αυτούς, «καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν αγγλικά» σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Τζιόβε.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ υπομονετικοί μαζί μας», προσθέτει η Άμπερ. «Αλλά μερικοί από τους νεότερους ντόπιους απογοητεύονται λίγο μερικές φορές και κάνουν σχόλια όπως: ‘Έι, πρέπει να μάθετε τη γλώσσα. Βιαστείτε’».
«Κι όλα αυτά επειδή θέλουν να σου μιλήσουν. Θέλουν να σε προσκαλέσουν στο σπίτι της γιαγιάς τους για δείπνο. Θέλουν πραγματικά να υιοθετήσεις την κουλτούρα τους».
Παρόλο που θα περάσει αρκετός καιρός προτού κάποιος από τους δύο μιλήσει άπταιστα, λένε ότι μαθαίνουν λίγο περισσότερα ιταλικά κάθε φορά που πηγαίνουν.
Πώς πάει το εστιατόριο;
Όσο για το εστιατόριο, από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, La Chiave dei Sapori, το οποίο σερβίρει ένα μείγμα κουζίνας από την Τοσκάνη και την Ούμπρια, έχει καλωσορίσει τους ντόπιους, καθώς και «ένα μικρό μέρος από ομογενείς και τουρίστες στην περιοχή και γύρω από αυτήν».
Οι Τιμπς είναι ενθουσιασμένοι με την υποδοχή που δέχεται και λένε ότι η υποστήριξη από την τοπική κοινότητα σημαίνει πολλά.
«Οι ντόπιοι ήταν τόσο καλοί και είναι τόσο χαρούμενοι που έχουμε ένα εστιατόριο», λέει η Άμπερ. «Μια γυναίκα δάκρυσε. Με αγκάλιασε και μου είπε ‘ευχαριστώ’. ‘Η πόλη μας άξιζε επιτέλους ένα ωραίο εστιατόριο’. Ελπίζω να συνεχίσει να έχει επιτυχία. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό. Και θέλαμε ένα μέρος για να ερχόμαστε και να τρώμε οι ίδιοι. Οπότε κερδίζουμε έτσι κι αλλιώς».