Η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία με μόλις ένα ευρώ μπορεί να μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, αλλά για μια γυναίκα από το Σικάγο ήταν όντως έτσι. Και δεν μετανιώνει για τίποτα.
Η χρηματοοικονομική σύμβουλος Μέρεντιθ Ταμπόνε ερευνούσε τις ιταλικές της ρίζες το 2019, όταν έπεσε πάνω σε μια αγγελία για τη δημοπράτηση ενός σπιτιού με αρχική προσφορά μόλις ένα ευρώ στο γραφικό χωριό Σαμπούκα, στη Σικελία.
Ήταν άραγε σύμπτωση το γεγονός ότι μόλις είχε ανακαλύψει ότι ο προπάππους της προερχόταν από την ίδια σικελική πόλη, όπου έζησε πριν μεταναστεύσει στην Αμερική το 1902; Όπως δήλωσε η 44χρονη στο CNBC, το εξέλαβε ως σημάδι για να υποβάλει προσφορά, παρόλο που ακουγόταν «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
«Από τη στιγμή που έστειλα την προσφορά και τσέκαρα το email μου κάθε μέρα μέχρι που έμαθα ότι κέρδισα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, υπήρξαν τέσσερα εκατομμύρια στιγμές απογοήτευσης, εξάντλησης και σκέψης για το πώς να προχωρήσω» εξηγεί σε ένα βίντεο στο YouTube.
Αλλά 4,5 χρόνια αργότερα και περίπου 500.000 δολάρια μείον, η Ταμπόνε λέει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. «Ποτέ δεν ένιωσα ότι αυτό δεν ήταν το σωστό μέρος για μένα και ότι αυτό δεν ήταν το σωστό έργο για μένα ή η κοινότητα για να ζήσω» λέει.
«Το σπίτι, όταν το είδα, ήταν στην καλύτερη περίπτωση τραγικό»
Ωστόσο, από την αρχή η Ταμπόνε ήρθε αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη. Για αρχή, ήταν προφανές ότι το σπίτι θα κόστιζε περισσότερο από ένα ευρώ - πολύ περισσότερο.
Η προσφορά εξάλλου προοριζόταν να ξεκινάει από τόσο χαμηλά για να τραβήξει την προσοχή, με την ελπίδα ότι ένας πόλεμος προσφορών θα οδηγούσε την τιμή υψηλότερα. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ταμπόνε, η οποία πλήρωσε τελικά 6.200 δολάρια για να αποκτήσει το σπίτι.
«Η κατάσταση αυτού του ακινήτου όταν το πρωτοείδα ήταν στην καλύτερη περίπτωση τραγική» αποκαλύπτει. «Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, κάθε δωμάτιο είχε διαφορετικό επίπεδο δαπέδου, η οροφή ήταν από αμίαντο και στο πάτωμα υπήρχαν πιθανώς 50 πόντοι περιττωμάτων περιστεριών».
Αγόρασε και δεύτερο σπίτι και τα έκανε ένα
Όμως τίποτα από αυτά δεν ενόχλησε την 44χρονη γυναίκα από το Σικάγο. Στην πραγματικότητα, το σπίτι που αγόρασε αρχικά ήταν μεσοτοιχία με ένα άλλο, το οποίο τελικά κατέληξε να αγοράσει το 2020, για περίπου 23.000 δολάρια.
«Ο λόγος που το έκανα αυτό ήταν επειδή το σπίτι του ενός ευρώ ήταν αρκετά μικρό (περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα), κάτι που αρχικά δεν με πείραζε, επειδή το σκεφτόμουν απλώς ως ένα διαμέρισμα που θα επισκεπτόμουν σπάνια» εξηγεί. «Αλλά μόλις άρχισα να ερωτεύομαι τη Σαμπούκα και ήξερα ότι ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο εδώ, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να έχω περισσότερο χώρο».
Πόσα ξόδεψε
Ωστόσο, με δύο σπίτια, ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης εκτοξεύτηκε στα ύψη. Αρχικά, σκόπευε να ξοδέψει περίπου 40.000 δολάρια για να κάνει το σπίτι που αγόρασε άνετο και βιώσιμο, αλλά τελικά ξόδεψε 446.000 δολάρια και τρία χρόνια για να ανακαινίσει και τα δύο.
Το σπίτι έχει τώρα 4 υπνοδωμάτια και 5 μπάνια σε 250 τετραγωνικά μέτρα. Αλλά η ανακαίνιση είχε πολλές προκλήσεις. «Δεν είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου μια τέτοια ανακαίνιση και δεν έκανα καμία από τις εργασίες αυτές μόνη μου» λέει. «Προσέλαβα μια ομάδα για να κάνει το 100% της ανακαίνισης. Το μόνο πράγμα στο οποίο αφιέρωσα πολύ χρόνο ήταν ο σχεδιασμός».
Η Ταμπόνε λέει ότι εμπνεύστηκε από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας και πέθανε όταν εκείνη ήταν 15 ετών. Τώρα, αποκαλεί το σπίτι Casa dell’ Architetto (Το σπίτι του Αρχιτέκτονα) προς τιμήν του.
Έκανε επίσης πολλά ταξίδια μεταξύ Σικάγου και Σαμπούκα κατά τη διάρκεια των τριών ετών που χρειάστηκαν για την ανακαίνιση. «Είναι σίγουρα ακριβό να πετάς πέρα-δώθε» λέει. «Ήταν σίγουρα το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο που είχα. Ο εργολάβος ήταν το πιο ακριβό».
Επειδή η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, αλλά αυτό αποδείχθηκε επωφελές. «Ήμουν τυχερή που δεν χρειάστηκε να πάρω από τις αποταμιεύσεις μου» λέει.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε
Μερικές από τις πιο περίπλοκες και αξιομνημόνευτες στιγμές κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ήταν η ισοπέδωση όλων των δαπέδων. Τα δύο σπίτια είχαν δύο ορόφους και 18 δωμάτια και κάθε όροφος είχε διαφορετικό ύψος. Η προσθήκη ηλεκτρικού ρεύματος και υδραυλικών εγκαταστάσεων ήταν επίσης περίπλοκη, όπως και το να προσθέσει περισσότερα παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως.
Όσο για την κουζίνα, η ομάδα ανακαίνισης κατάφερε να διατηρήσει μία από τις αρχικές καμάρες και να συνδυάσει δύο δωμάτια σε ένα. Για να γίνει αυτό, προστέθηκαν χαλύβδινες δοκοί για την προστασία από τους σεισμούς.
Η Ταμπόνε λέει ότι το αγαπημένο της δωμάτιο είναι μια κρεβατοκάμαρα που ήταν το κυρίως δωμάτιο σε ένα από τα σπίτια. Όχι μόνο έχει έναν αυθεντικό πέτρινο τοίχο, με το αποτύπωμα της μπροστινής πόρτας, αλλά μέρος του δαπέδου είναι διαφανές και μπορείτε να κοιτάξετε κατευθείαν μέσα στη σάουνα ξηρής θέρμανσης που προστέθηκε.
Η βιβλιοθήκη είναι ένα άλλο από τα αγαπημένα της δωμάτια. Σε κεντρικό σημείο ανάμεσα στα δύο σπίτια, ένας τοίχος αφαιρέθηκε εν μέρει για να συνδυαστούν τα δύο σπίτια σε ένα.
Η Ταμπόνε αγόρασε επίσης το διπλανό γκαράζ για να δημιουργήσει έναν ξενώνα, καθώς και το απέναντι σπίτι, το οποίο ανακαίνισε για να χρησιμοποιήσει ως γκαλερί.
Δεν μετανιώνει ούτε στιγμή για την αγορά του σπιτιού στη Σικελία
Τώρα, που όλες οι ανακαινίσεις έχουν ολοκληρωθεί, η Ταμπόνε είναι τόσο ερωτευμένη με το σπίτι και την πόλη που θέλει να προσπαθήσει να περνάει τέσσερις μήνες τον χρόνο εκεί.
«Αν μπορούσα να ξανακάνω οτιδήποτε στη διαδικασία αγοράς ή ανακαίνισης, νομίζω ότι θα είχα μάθει να έχω περισσότερη υπομονή στην αρχή», λέει. «Ήθελα να γίνουν όλα πολύ γρήγορα και νομίζω ότι δεν απόλαυσα αρκετά τη διαδικασία στην αρχή».