Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, σαν ταινία εποχής πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή στέψης του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα και η ημέρα έκλεισε με την βασιλική οικογένεια να βγαίνει ξανά στο μπαλκόνι, πρώτη φορά μετά το θάνατο της Ελισάβετ.
Ενα βασιλικό γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια και το οποίο παρακολούθησαν δια ζώσης εκατοντάδες μέσα στο Αββαείο, και χιλιάδες Βρετανοί που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα έφτασαν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ με μια χρυσή άμαξα συνοδευόμενοι από το Ιππικό. Στη συνέχεια περπάτησαν στο μακρύ διάδρομο φορώντας ιστορικά ράσα, πλαισιωμένοι από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Εκκλησίας της Αγγλίας, καθώς και από μερικά από τα πιο στενά μέλη της οικογένειάς τους.
Ενώ ο Κάρολος έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', τον περασμένο Σεπτέμβριο, η στέψη, η επίσημη τελετή, έγινε χθες. Σε μια τελετή που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο Κάρολος στέφθηκε επίσημα βασιλιάς, του παραδόθηκαν μια σειρά από τελετουργικά αντικείμενα και αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς από διάφορους εκπροσώπους του βρετανικού κράτους.
Παρά τη λαμπρότητα της τελετής, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανήθηκαν για μια πολυτελή τελετή σε μια εποχή που εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από σοβαρή κρίση κόστους ζωής.
Η στέψη προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας, ενώ ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στο κεντρικό Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Το εκκλησίασμα στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου αν και περιελάμβανε περίπου 2.300 άτομα, ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι ήταν το 1953 στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές εντός του αββαείου για να φιλοξενηθούν τα περισσότερα από 8.000 άτομα στη λίστα των προσκεκλημένων.
Οι καλεσμένοι της στέψης του βασιλιά Καρόλου
Οι πόρτες του Αββαείου χθες άνοιξαν λίγο πριν από τις 8 π.μ. τοπική ώρα, με τους πρώτους καλεσμένους να παίρνουν τις θέσεις τους τρεις ολόκληρες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής.
Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν ήταν ο τραγουδιστής Lionel Richie, ο μουσικός Nick Cave, οι ηθοποιοί Emma Thompson, Joanna Lumley και Judi Dench, ο συνθέτης Andrew Lloyd Webber, ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.
Ακολούθησαν κορυφαίοι Βρετανοί αξιωματούχοι, θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι ξένων χωρών.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ήταν εκεί, όπως και όλοι οι εν ζωή προκάτοχοί του: Liz Truss, Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair και John Major. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Keir Starmer και ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt ήταν επίσης παρόντες.
Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιλ Μπάιντεν και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι ήταν εκεί, όπως και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και πολλοί άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες ήταν επίσης παρόντες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τελευταίοι, λίγο πριν από τον βασιλιά και τη βασίλισσα, έφτασαν τα πιο υψηλόβαθμα μέλη της οικογένειας του βασιλιά Καρόλου, τα αδέλφια και τα παιδιά του, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ΗΠΑ χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν, τη δούκισσα του Σάσεξ και τα δύο μικρά παιδιά τους.
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου καρέ καρέ
Η τελετή ήταν μια βαθιά θρησκευτική υπόθεση, αντανακλώντας το γεγονός ότι εκτός από αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, ο Κάρολος είναι επίσης ο ανώτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Της τελετής ηγούνταν ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας.
Ωστόσο, η αγγλικανική λειτουργία περιελάμβανε επίσης "εκπροσώπηση από άλλες θρησκείες για να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της σύγχρονης Βρετανίας", σύμφωνα με τον κόμη Μάρσαλ, τον δούκα του Νόρφολκ, η οικογένεια του οποίου είναι υπεύθυνη για την ενορχήστρωση των κρατικών εκδηλώσεων από το 1482.
Ο Κάρολος ήταν επίσης ο πρώτος μονάρχης που προσευχήθηκε δυνατά κατά τη στέψη του και, στην προσευχή του, ζήτησε να "είναι ευλογία" για τους ανθρώπους "κάθε πίστης και πεποίθησης".
Πέρα από αυτές τις αλλαγές, η στέψη ακολούθησε ένα παραδοσιακό πρότυπο που παραμένει σχεδόν το ίδιο για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Αναγνώστηκε ο όρκος, του δόθηκε το χρίσμα, έβαλε στο κεφάλι του το στέμμα, έγινε η ενθρόνιση και τού αποδόθηκαν τιμές.
Η μουσική διαδραμάτησε κεντρικό ρόλο στην τελετή, καθώς είχαν δημιουργηθεί πέντε νέες συνθέσεις για το κύριο μέρος της τελετής, συμπεριλαμβανομένου ενός ύμνου από τον Lloyd Webber, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τα μιούζικαλ του West End.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τελετής ήταν δημόσιο, το χρίσμα, που θεωρείται το πιο ιερό μέρος έλαβε χώρα πίσω από ένα παραβάν.
Συγκινητική στιγμή εκείνη που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ορκίστηκε πίστη στον πατέρα του. «Ευχαριστώ Γουίλιαμ», του απάντησε ο Κάρολος βαθιά συγκινημένος.
Η σύζυγος του Καρόλου Καμίλα στέφθηκε βασίλισσα σε μια μικρότερη, απλούστερη τελετή.
Μόλις ολοκληρώθηκε η στέψη ο νεοστεμμένος βασιλιάς και η νεοστεμμένη βασίλισσα επέστρεψαν με μια πολύ μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Η ημέρα της στέψης ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη εμφάνιση του Βασιλιά και της οικογένειάς του στο μπαλκόνι, καθώς παρακολούθησαν μαζί με το πλήθος από κάτω την πτήση περισσότερων από 60 αεροσκαφών. Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε ο μικρότερος όλων, ο πρίγκιπας Λούις, ενώ ξεχώρισε η συγκίνηση του Καρόλου.