Άλκης Δαυίδ: Δεν έχω δισεκατομμύρια, τους κορόιδεψα όλους - iefimerida.gr

Άλκης Δαυίδ: Δεν έχω δισεκατομμύρια, τους κορόιδεψα όλους

O επιχειρηματίας Άλκης Δαυίδ
O επιχειρηματίας Άλκης Δαυίδ / Φωτογραφία: Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Άλκης Δαυίδ αποκαλούσε επί χρόνια εαυτόν «εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο» και τα διεθνή ΜΜΕ συμφωνούσαν. Οι Sunday Times εκτίμησαν την περιουσία του Ελληνοκύπριου κροίσου και της οικογένειάς του στα 3,8 δισ. δολάρια, ενώ και άλλα έγκυρα έντυπα, όπως οι Νew York Times, το Ηollywood Reporter και το Rolling Stone, τον θεωρούσαν μεγιστάνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ο Άλκης Δαυίδ (μέλος της πασίγνωστης οικογένειας Λεβέντη-Δαυίδ, που εμπορεύεται την Coca-Cola σε πάνω από 28 χώρες) λέει τώρα ότι το προφίλ που παρουσίαζε στα ΜΜΕ ήταν πλαστό, μια καλοστημένη απάτη και ότι «δεν υπάρχουν δισεκατομμύρια». Και γι’ αυτό δεν προτίθεται να πληρώσει τα πάνω από 80 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις-μαμούθ, που του έχουν επιδικάσει αμερικανικά δικαστήρια, ως επί το πλείστον για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. «Με έχουν εξαντλήσει πλήρως από τους πόρους μου σε ρευστό», δήλωσε ο ίδιος στο The Daily Beast -αν και δεν έχει πληρώσει ακόμη τις αποζημιώσεις. «Ευτυχώς, έχω μια υπέροχη μητέρα, ο Θεός να την ευλογεί, που με στηρίζει πάρα πολύ».

Ο 53χρονος επιχειρηματίας επιμένει ότι τα δεκάδες δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ εσφαλμένα τον αποκαλούν δισεκατομμυριούχο. «Πρόκειται για γ@μ… ηλίθιους. Δεν έχουν τίποτα, τίποτα απολύτως. Δεν υπάρχουν δισεκατομμύρια», σχολιάζει. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου απαντά ότι η παρουσία του Δαυίδ στις λίστες των δισεκατομμυριούχων δεν είναι «μυθοπλασία», αφού μετρούν το μερίδιο της οικογένειας στην Coca-Cola ΗΒC.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η διαφορά στις απόψεις του Δαυίδ και των εν λόγω ΜΜΕ δείχνει, σύμφωνα με το Daily Beast, ότι ο Δαυίδ τουλάχιστον μία φορά έχει πει ψέματα. Είτε ουδέποτε είχε δισ. δολάρια -υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία γι’ αυτό- είτε ψεύδεται τώρα, ίσως για να προστατευτεί από νέες μηνύσεις και να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Το δεύτερο βγάζει νόημα, λέει το δημοσίευμα, αφού οι νομικοί μπελάδες του για τις φερόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις περιλαμβάνουν και τέσσερις καταδίκες καταβολής ποσού που υπερβαίνει τα 58 εκατ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δαυίδα αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις και έχει ασκήσει ή προτίθεται να ασκήσει έφεση σε τρεις από τις υποθέσεις. Μια άλλη έφεσή του απορρίφθηκε, αλλά ακόμη δεν έχει καταβάλει την αποζημίωση. Κατά την άποψη του ίδιου και των οπαδών του, είναι θύμα του υπερβολικού ζήλου του κινήματος #MeToo και μια συνωμοσίας γυναικών για να τον εκβιάσουν λόγω της υποτιθέμενης μεγάλης περιουσίας του. Και, είτε είναι δισεκατομμυριούχος είτε όχι, ο Δαυίδ λέει ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα τσακιστή. «Δεν θα δώσω σε αυτούς τους γ@μ…ένους ούτε μια δεκάρα, πάνω από το πτώμα μου. Θα ασκήσω απανωτές εφέσεις και θα πάω σε όποιο γ@μ…. ένο Ανώτατο Δικαστήριο χρειαστεί», λέει χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Άλκης Δαυίδ

Γεννημένος στη Νιγηρία σε μια πλούσια οικογένεια ελληνοκυπρίων, ο Δαυίδ λέει ότι κατάγεται από σόι χωρικών και ιερέων. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος της οικογενειακής επιχείρησης εμφιάλωσης. «Ο πατέρας μου ήταν υπέροχος άνθρωπος, φαίνεται πως ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός», λέει. Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στη Βρετανία και στην εφηβική του ηλικία τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να πάθει κατάγματα σε πολλά σημεία στο κρανίο και να μείνει σε κώμα επί τέσσερις ημέρες. Όπως λέει ο ίδιος, χρειάστηκε μια δεκαετία για να αναρρώσει -κι όχι ακόμη πλήρως: «Όταν ταράζομαι, αρχίζω να φωνάζω λόγω αυτού του ατυχήματος», σημειώνει.

Ο Δαυίδ ονειρευόταν να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο κι έτσι γράφτηκε στο Royal College of Art, προτού μετακομίσει τη δεκαετία του 1990 στο Λος Άντζελες. Στην ηλικία των 30 ετών κληρονόμησε ένα σημαντικό ποσό από την οικογένειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου εκείνη την περίοδο, λέει, διοργάνωσε μια εκδήλωση ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα με στόχο την προβολή της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντας ελκύοντας τον ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ. Έτσι κατάλαβε ότι του άρεσε να βρίσκεται υπό τους προβολείς της δημοσιότητας. «Είχα μια εμπειρία από πρώτο χέρι του πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια πραγματικότητα μέσω των ΜΜΕ», λέει.

Πώς έστησε το προφίλ του δισεκατομμυριούχου

Ο Δαυίδ αποφάσισε να περάσει στο επόμενο στάδιο και συνεργάστηκε, όπως είπε, με έναν γκουρού των δημοσίων σχέσεων, τον βετεράνο της μουσικής βιομηχανίας Πιτ Μπάσετ, προκειμένου ο τελευταίος να «φυτέψει» φήμες για τη μεγάλη περιουσία του.

«Με παρουσίασε ως έναν δισεκατομμυριούχο, που σκόπευε να αγοράσει μία ομάδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία, την Coventry, και αυτό έγινε τεράστια είδηση», ανέφερε. Τον Δεκέμβριο του 2007 εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα στον Guardian με τίτλο «Δισεκατομμυριούχος ηθοποιός έρχεται να σώσει την Coventry», επισημαίνοντας ότι η προσωπική περιουσία του Δαυίδ εκτιμάται σε 4 δισ. λίρες. Λίγο αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το deal επειδή η ομάδα ήταν «υπό κατάρρευση». Ωστόσο, την επόμενη άνοιξη οι Κυριακάτικοι Τάιμς σε άρθρο τους εμφάνιζαν τον Δαυίδ ως κάτοχο περιουσίας τεσσάρων δισ. λιρών, δύο γιοτ -«για να απασχολούμαι», όπως δήλωσε ο ίδιος- και είχε παραγγείλει άλλο ένα αξίας περίπου 154 εκατ. δολαρίων. Και έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, οι Sunday Times περιέλαβαν τον Δαυίδ και την οικογένειά του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων εκτιμώντας «επιφυλακτικά» την περιουσία τους στο 1,5 εκατ. λίρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Δαυίδ προσπάθησε να περιληφθεί και στη λίστα του Forbes. Το περιοδικό έγραψε στη διαδικτυακή του έκδοση το 2010 ένα άρθρο αποκαλώντας τον «δισεκατομμυριούχο» και προετοιμάζοντας τους αναγνώστες του για την πιθανή εμφάνισή του στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Δεν τα κατάφερε τελικά, επειδή «δεν παρουσίασε επαρκείς αποδείξεις» για κάτι τέτοιο, αλλά ο στόχος είχε επιτευχθεί αφού είχε ήδη δημιουργήσει προφίλ δισεκατομμυριούχου.

Ο κακομαθημένος, αυτάρεσκος ηδονοθήρας

Και μ’ αυτό το προφίλ βάλθηκε να αποδείξει την εκκεντρικότητά του. Το 2010 έταξε ένα εκατ. δολάρια σε όποιον τολμούσε να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στον Μπαράκ Ομπάμα με μια διαφήμιση της εταιρείας streaming του, της Battle Cam, ζωγραφισμένης στο στήθος του. Ένας άνδρας το τόλμησε, αλλά τον συνέλαβαν και ο Δαυίδ του έδωσε μόνον μέρος του ποσού γιατί δεν πλησίασε αρκετά τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συνέχισε να επιδιώκει τη δημοσιότητα μπαίνοντας στο χώρα της τηλεόρασης με το streaming site Film On, ενώ προκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να ξυρίσει το κεφάλι του κι ένα φρύδι με αντάλλαγμα δέκα εκατ. δολάρια. Ο Δαυίδ προσπάθησε ακόμη να στήσει ένα “fight club” διασημοτήτων με τη συμμετοχή και του Τζορτζ Ζίμερμαν, που είχε κατηγορηθεί και αθωώθηκε για τη δολοφονία του άοπλου μαύρου εφήβου Τρέιβορ Μάρτιν το 2012. Τα έσοδα θα διατίθονταν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά ο αγώνας δεν έγινε ποτέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μετά ήλθαν οι καταγγελίες από πρώην υπαλλήλους του. Μία εξ΄αυτών υποστήριξε ότι ο Δαυίδ της έδειξε ένα βίντεο φετιχιστικού περιεχομένου, μια άλλη ότι εμφανίστηκε μπροστά της γυμνός κι άρχισε να περιφέρεται με κρυμμένα τα απόκρυφά του μέσα στο γραφείο. Ακολούθησαν κι άλλες κατηγορίες: ότι θώπευσε μια γυναίκα και προσποιήθηκε ότι της έκανε στοματικό σεξ, ότι απέλυσε μια άλλη, που αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του κ.α. Ο ίδιος επιμένει ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αληθεύει κι ότι οι καταγγέλλουσες συνωμότησαν για να τον «αρμέξουν».

Το 2019 ο Δαυίδ συνελήφθη μαζί με τον δισεκατομμυριούχο συνεργάτη του μετά την προσγείωσή τους στον Άγιο Χριστόφορο (Saint Kitts) της Καραϊβικής με ιδιωτικό τζετ επειδή μετέφεραν 5.000 δενδρύλια κάνναβης αξίας 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι ο κατάλογος των νομικών μπελάδων του είναι αρκετά μακρύς.

Ο στόχος του Δαυίδ τώρα είναι να πάρει εκδίκηση απ’ όλες τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν και να αποκαταστήσει τη φήμη του. Έχει ακόμη μεγάλη περιουσία, ακόμη κι αν δεν είναι δισεκατομμυριούχος και σπαταλά πολλά γι’ αυτό το στόχο. Διαθέτει μάλιστα έναν ενημερωτικό ιστότοπο, το Shockya News, που δημοσιεύει συχνά κολακευτικά ρεπορτάζ για τον ίδιο και την επιχείρηση κάνναβης, που διαθέτει. Ένα απ’ αυτά είχε μάλιστα ως τίτλο: «Οι L.A. Times αποκαλούν τον Άλκη Δαυίδ “Τραμπ της επόμενης γενιάς”». «Ετοιμάζει πολιτική καριέρα;», έγραφε ο υπότιτλος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν τον αντιμετωπίζουν δίκαια αφού το «70% των αμερικανικών media ελέγχεται πιθανώς από το Πεκίνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ